Primitivo este un vin puternic, fructat cunoscut pentru culoarea sa rubinie si aromele intense, dar si gradul ridicat de alcool. Cultivat cu precadere in regiunea italiana Puglia, soiul Primitivo este unul aparte. Pentru mult timp, a fost subapreciat, iar apoi si-a castigat popularitatea dupa ce s-a dovedit suprapunerea intre el si soiul american Zinfandel. Astazi, Primitivo este apreciat in toata lumea pentru caracterul sau placut si pretul relativ accesibil. Afla in acest ghid:
Numele Primitivo se refera la perioada de coacere si se traduce prin „cel timpuriu”. Responsabil pentru acest nume este un calugar din Puglia, din localitatea Gioia del Colle, Francesco Indellicati. El a observat ca strugurii acestia se coceau mai repede decat alte soiuri. Numele provine din greaca unde, la fel ca in varianta italiana de provenienta latina, inseamna coacere timpurie. Francesco a fost si prima persoana care a mentionat soiul intr-un document scris ce dateaza din 1799.
Se presupune ca Primitivo se cultiva in zona ocupata astazi de Italia si Croatia inca din antichitate. Soiul ar fi fost adus din Croatia in Italia in secolul XVII pe corabiile care strabateau marea Adriatica. Originea soiului se regaseste in zona croata Dalmatia, unde Primitivo poarta denumirea de Tribidrag sau nume alternative ca Kasteljanski si Crljenak.
Pana in secolul XVIII, Primitivo era un soi relativ anonim in Italia. In secolele XIX si XX, Primitivo se folosea in vinurile de tip cupaj pentru a le adauga tarie.
Puglia, regiune situata in Sudul Italiei, in tocul „cizmei” este considerata astazi caminul modern al soiului Primitivo. Initial, acest soi s-a cultivat in jurul localitatii Gioia del Colle. De acolo, acesta a ajuns si in alte zone din Italia precum Manduria si Salento.
Puglia este a doua cea mai mare regiune producatoare de vinuri din Italia, dupa Veneto. Regiunea produce anual aproape 10 milioane de hectolitri de vin. Puglia are o clima foarte calduroasa si uscata care este temperata de briza marii. Rezultatul sunt vinuri aromate si expresive. Terroir-ul diversificat al regiunii se reflecta in multitudinea de vinuri ce provin de aici. Puglia are aproape 30 de tipuri de vinuri DOC si 4 vinuri DOCG.
Cunoscuta initial pentru productia masiva de vinuri de calitate medie, in ultimii ani, Puglia a ridicat standardul si a inceput sa se concentreze pe vinuri de calitate superioara. Puglia, denumita Apulia in lumea anglosaxona, este locul de unde provin unele dintre cele mai faimoase vinuri rosii italiene. Pe langa Primitivo, regiunea se mai poate mandri si cu Negroamaro, Nero di Troia, Copertino, Salice Salentino sau Squinzano.
In Lumea Noua, Primitivo este foarte popular in SUA, unde poarta numele de Zinfandel si se cultiva preponderent in California. Soiul a fost adus aici la inceputul secolului XX.
In anii ’60, vizitand Pulia, un fitopatolog american, Austin Goin, a descoperit asemanarea dintre Primitivo si un soi cultivat in California, Zinfandel. Si in anii ’70, diverse teorii sustineau aceeasi suprapunere intre cele doua soiuri. Un studiu concentrat pe ADN-ul celor doua soiuri realizat in 1994 de catre Carol Meredith de la Universitatea UC Davis din California a confirmat ca Primitivo si Zinfandel sunt identice din punct de vedere genetic.
Astfel, de abia in anii ’90 Primitivo a inceput sa capteze atentia publicului international, in mare parte datorita interesului pe care l-a starnit pe piata americana unde era deja prezent de prin anii ’20. Se presupune ca Primitivo a ajuns prima data in State ca parte a unei colectii de vinuri austriece.
Datorita studiului Universitatii UC Davis, in 1999, Uniunea Europeana nu le-a permis producatorilor italieni sa foloseasca numele Zinfandel. Acest lucru a dus la redescoperirea soiului Primitivo in Lumea Veche si succesul sau ulterior.
La ora actuala popularitatea vinului Primitivo continua sa creasca atat in Italia, cat si peste hotare. Anual, se produc circa 25 de milioane de sticle de Primitivo. O mare parte din acestea sunt exportate in tari precum Germania, Elvetia sau tari din Asia de Sud-Est sau America de Sud. SUA produce cel mai mare volum de struguri din acest soi, in jur de 20,000 de hectare, in special in California in regiunea Napa Valley, urmata de Italia cu 11,000 de hectare in Puglia si Croatia.
Seceta este un alt factor care poate afecta productia de Primitivo, in special in Puglia. Pentru a retine cat mai bine apa in sol, viticultorii de acolo adopta diverse tehnici, precum plantarea vitelor in stil alberello, folosita mai ales la vitele de vie vechi in Puglia. O alta tehnica este guyot, una mai usor de aplicat, care permite si utilizarea mijloacelor mecanice.
Datorita ciorchinilor foarte densi, de multe ori, nu toti strugurii au o coacere uniforma. Din acest motiv, sortarea lor trebuie facuta cu mare atentie pentru a obtine un vin de calitate. Zinfandel este mai predispus la aceasta problema decat Primitivo din Puglia din cauza tipului de ciorchini. Cei din Puglia au boabe mai mici si sunt mai rari, ceea ce le acorda mai muta rezistenta la boli.
Astfel, Primitivo are o reputatie mai buna ca soi ce asigura o recolta constanta, spre deosebire de Zinfandel care este mai dificil de intretinut.
Recoltarea strugurilor incepe din luna august in zone calde precum Puglia, cand soiul este deja copt. Primitivo este un soi viguros ce ofera in general recolte bogate. Din acest motiv, i se potrivesc solurile mai saracacioase care ii limiteaza proliferarea si duc la o recolta de calitate mai buna.
Soiul Primitivo se distinge prin continutul foarte ridicat de zahar care poate ajunge pana la 30%, motiv pentru care vinul are un procent de alcool ridicat, care poate varia intre 14% si 18%. Strugurii contin de asemenea multi antioxidanti si vitamine.
Primitivo are diverse note caracteristice, de la note de fructe de padure pana la note dulci de vanilie. Postgustul sau este in general acrisor si astringent.
Cateva dintre aromele principale cel mai des asociate acestui vin includ cirese, fructe de padure precum capsuni, coacaze, zmeura sau mure, prune, stafide, smochine, caise, vanilie, lichior de coacaze, si gem de fructe rosii precum merisoarele.
Vinurile rosii Primitivo au deseori si arome de fructe citrice si fum.
Notele de condimente prezente in aceste vinuri includ lemn dulce, piper negru, anason, cuisoare, cimbru, scortisoara si nucsoara.
Printre notele secundare, intalnim deseori ciocolata, note de flori si de lemn.
Buchetul vinurilor Primitivo este unul intens cu note pronuntate de fructe rosii.
Primitivo are un continut mediu de tanini, un aspect surprinzator intr-un vin atat de puternic si intens.
Taninii mai degraba delicati se datoreaza verilor foarte calduroase urmate de o recolta rapida realizata la final de sezon sau la inceputul toamnei. Astfel, taninii nu au timp sa se maturizeze complet si sa ofere mai multa structura vinului ca si in Nebiolo sau Sangiovese, de exemplu.
Vinurile Primitivo au un caracter rustic, un gust bogat, dulceag, cu tonuri acrisoare placute.
Primitivo poate fi vinificat in diverse stiluri. In functie de producator, poti intalni orice fel de vinuri Primitivo de la seci, pana la dulci. Acest soi poate fi intalnit in vin varietal, dar si in cupaj cu struguri negri precum Shiraz, dar si cu soiuri albe cum ar fi Riesling sau Muscat Alb pentru a produce vinuri rosé.
Vinurile Primitivo din zona Mediteraneeana au o dulceata reziduala atractiva datorata continutului ridicat de zahar pe care strugurii il produc sub influenta soarelui. Aceste vinuri, precum cele de Manduria, sunt rafinate si au note delicate de plante specifice zonei.
Terroir-ul din zona viticola Manduria, situata in provincia Taranto, da nastere unora dintre cele mai faimoase vinuri din Puglia, Primitivo de Manduria. Solul de aici este unul rosu de tip terra rossa. Acest sol bogat in fier, calcar si argila ajuta strugurii sa obtina caracteristici specifice si o personalitate unica.
Apelatiunea DOC pentru acest vin este una dintre cele mai vechi din regiune, fiind obtinuta in 1974.
Primitivo de Manduria este de ani de zile pe locul unu sau doi ca nivel de productie in regiune Puglia. Acest vin contine minim 85% struguri Primitivo si are un interval minim de invechire de doi ani si jumatate, dintre care noua luni in butoaie de stejar. Nivelul minim de alcool pentru Primitivo di Manduria este 14%. Acest vin este unul puternic, bogat, suculent, cu arome de gem de fructe.
Gioa del Colle DOC este un alt tip de vin Primitivo foarte renumit. Acesta provine din provincia Bari, mai precis, din localitatea Gioia del Colle considerata locul de nastere al soiului Primitivo in Italia. Si solul de aici este unul bogat in fier si cu un continut ridicat de calcar si argila. Spre deosebire de terroir-ul din Manduria unde strugurii se cultiva la altitudini mici, in Gioia del Colle vitele de vie cresc pe dealuri, la altitudini mai mari, unde temperaturile sunt variabile si mai joase fiind influentate mai puternic si de mare, iar solurile sunt calcaroase.
Prin urmare, aceste vinuri au un stil diferit caracterizat printr-o prospetime si o eleganta mai mare.
Pentru a se clasifica drept Gioia del Colle, vinul are nevoie de minim 50% sau 60% Primitivo. Celelalte soiuri incluse in cupaj pot fi Montepulciano, Sangiovese, Negroamaro si Malvasia. Daca vinul are pe eticheta cuvantul Primitivo, atunci trebuie sa fie realizat exclusiv din acest soi. Gioia del Colle trebuie invechit timp de 2 ani in cazul vinurilor de reserva, iar continutul minim de alcool este 14%.
In Puglia, Primitivo se intalneste de cele mai multe ori in vinuri de tip varietal, chiar daca in trecut era utilizat doar in cupaje. Vinurile de aici sunt concentrate, bogate, cu un corp plin si intense datorita climei uscate si foarte calduroase, care duce si la un continut ridicat de alcool de pana 17%.
Si in California, Primitivo este cu precadere folosit in vinuri varietale, insa se poate intalni si in cupaj. Vinurile Zinfandel din State sunt foarte variate. Soiul se foloseste frecvent in ceea ce numesc americanii White Zinfandel, care este de fapt un vin rosé, dar si vinuri rosii cu corp plin si complexe.
Strugurii Primitivo cultivati in zone cu climat temperat sunt adesea folositi in vinuri seci, puternice si bine echilibrate, cu note de fructe de padure si condimente.
Primitivo este deseori folosit in vinuri accesibile ca pret. Acestea se fermenteaza de obicei la temperaturi inalte, iar procesul de maceratie dureaza intre 7 si 10 zile. Aceste vinuri sunt invechite perioade scurte de timp, de obicei in tancuri de otel inoxidabil sau in butoaie de dimensiuni mari.
Vinurile Primitivo de calitate superioara au in schimb o perioada de maceratie mai lunga pentru a dobandi o structura mai buna si invechesc in butoaie de stejar, de exemplu, de origine franceza.
Data de recoltare este un factor esential pentru a produce un Primitivo bun.
Lasati prea mult timp sa se coaca, strugurii vor avea un continut foarte mare de alcool, se vor usca, sau vor avea note de gem, aspecte pe care vinificatorii trebuie sa stie sa le echilibreze. Cand strugurii sunt culesi mai devreme, vinul poate avea note vegetale.
Primitivo are un bun potential de invechire. Majoritatea vinurilor ajung la cel mai bun profil aromatic dupa circa 5-6 ani de maturare. Exista insa crame care invechesc cu succes vinurile Primitivo si 10, 15 ani pentru a scoate la iveala potentialul lor maxim. Daca vinul invecheste, dobandeste note suplimentare precum vanilie, tutun, cafea, scortisoara, moca, lemn sau nucsoara.
Stejarul este folosit pentru invechirea vinului atat in Italia, cat si in State. In Italia, in vinurile de calitate superioara din Manduria si Gioia del Colle, se folosesc frecvent butoaie de stejar din Croatia.
Primitivo di Manduria DOC
Gioia del Colle DOC
Salento IGP
Soiuri si Vinificatie