Descriere PYROS Single Vineyard Malbec 2016 Valle de Pedernal
Acest Malbec reprezinta cel mai neobisnuit, elegant si expresiv exemplu de Malbec de mare altitudine din Valea Pedernal. Este realizat cu struguri cultivati exclusiv pe parcela nr. 4 a proprietatii Firestone din Pyros.
- Culoare violet intensa, cu flori de camp, fructe negre, afine si arome de stejar frumos integrate.
- Este profund si bogat, cu arome de fructe de padure negre, cirese, condimente si minerale in gust.
Acesta este un vin puternic, dar echilibrat, cu tanini fermi si complexitate frumoasa.
Origine
- Valea Pedernal / Valle de Pedernal, San Juan, Argentina.
- Un canion adanc si izolat situat la poalele Muntilor Anzi din provincia San Juan.
- Valea Pedernal este situata la sud-vest de provincia San Juan, la ~ 80 km de orasul San Juan.
Pyros Wines este un proiect condus de terroir, creat cu scopul de a pozitiona Valea Pedernal in varful viticulturii argentiniene, prin solurile sale distinctive si altitudinile mari.
- Mai multe lanturi muntoase au adus la suprafata aici diverse tipuri de sol, in special calcar.
- Regiunea are altitudini extrem de mari, cu o medie de 1.400 m fiind marginita de lantul muntos argentinian „Cordillera Oriental” si de Anzi.
- Clima rece, desertica si altitudinile mari au ca rezultat variatii de temperatura foarte mari:
- Se prelungeste perioada de coacere,
- Pielitele stugurilor devin mai groase,
- Rezulta o dezvoltare fenolica mai accentuata.
Aceste conditii au ca rezultat vinuri de o culoare mai intensa, arome expresive, structura tanica buna si aciditate naturala ridicata.
Acest vin provine exclusiv din parcela numarul 4 a proprietatii Firestone din Pyros, valea Pedernal.
Vin vartietal: 100% Malbec.
Vinificare
- Recoltat manual la inceputul lunii aprilie, de obicei in timpul noptii sau la rasaritul soarelui,
- Pentru a evita oxidarea si pentru a pastra aromele primare.
- 95 % din strugurii sunt dezbroboniti si prefermentati imediat la o temperatura controlata de ~ 10 °C timp de 72 de ore.
- Urmeaza fermentatia primara timp de 12 zile, atat cu drojdii inoculate, cat si cu drojdii native,
- Macerare post-fermentativa timp de 10 zile.
- 90% din vin este maturat 12 luni in butoaie de stejar francez si american de 2, 3 si 4 ani,
- Restul de 10% maturat in otel inoxidabil,
- La final vinul este tinut si in sticla minimum 12 luni inainte de lansare.
Note & Critici
- Wine Enthusiast - 91
- Vinous - 93
- James Suckling - 92