Descriere Quinta do Crasto ROQUETTE & CAZES Xisto 2018 Douro DOC
O colaborare Quinta do Crasto - Château Lynch-Bages din care rezulta un vin realizat folosind tehnici de vinificatie Bordeaux a soiurilor specifice vaii Douro, fara a pierde caracterul distinctiv al acestei regiuni renumite din Portugalia.
- Culoare violet intens,
- Aroma complexa si concentrata pe nas, prezentand note proaspete de fructe de padure in armonie perfecta cu condimentele moi.
- Gustul incepe cu un atac elegant, evoluand intr-un vin corpolent in care gasim taninuri cu textura fina.
- Finisajul este elegant si persistent.
Numele sau, "Xisto" (pronuntat "sisto"), descrie solul de sist al marilor terroir-uri din valea Douro: acea vale magnifica a carei vita de vie pare sa fi pus stapanire pe versantul muntelui si unde o succesiune continua de terase marcheaza peisajul maiestuos cu caneluri adanci.
Origine
- Douro DOC, Portugalia.
- Podgorii din „Patamares”, terase traditionale din Douro, cu doua randuri de vita de vie.
- Subregiunile Cima Corgo si Douro Superior.
- Versanti cu orientare sud-est / nord-vest.
- Altitudini cumprinse intre 120 si 450 metri.
- Varsta medie a vitei de vie: 35 de ani.
Cupaj Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz.
Vinificatie
- Strugurii recoltati manual si dezbroboniti dupa selectie.
- Fermentare in cuve conice din otel inoxidabil cu temperatura controlata, cu batonaj special:
- Sucul este scurs din cuva de fermentare lasand capacul in urma,
- Este apoi pompat inapoi peste capac, maximizand contactul cu pielea.
- Rezultatul este un vin concentrat, complex, elegant si stilat.
- Maturat 20 de luni in baricuri.
- Imbuteliat in noiembrie 2020.
- Aciditate totala: 6,2 gr/L.
- pH: 3,72.
- Zahar rezidual: 1,7 gr/L.
Vinificatori: Daniel Llose (Château Lynch-Bages) si Manuel Lobo (Quinta do Crasto).
Note & Critici
Fereastra de consum / potential de invechire: 20+ ani, de acum pana in 2040.