Crama Quinta da Folgorosa promite sa ne ofere „senzatia Atlanticului”. Aceasta crama situata in Portugalia pe coasta oceanului ofera inca din 1711 vinuri de calitate care dezvaluie caracterul terroir-ului sau.
Quinta da Folgorosa este o crama de familie si o poveste de succes demna de admiratie si respect. Vinurile sale sunt recunoscute pentru savoarea si calitatile lor si au primit nenumarate premii si titluri. Descopera-le la si prin intermediul Crush.
Quinta da Folgorosa a luat nastere in 1711, fiind la ora actuala una dintre cele mai vechi crame din zona sa. Cele peste 4 secole de traditie si expertiza acumulata de-a lungul lor ii permit cramei sa dezvolte vinuri unice care reprezinta cu mandrie tara si terroir-ul din care provin.
Quinta da Folgorosa a fost fondata de catre familia Biker Correia care a creat un domeniu viticol in apropiere de orasul Dois Portos, la 20 km distanta de Oceanului Atlantic si 50 km distanta de capitala tarii, Lisabona.
Inca de la inceputurile sale, domeniul Quinta da Folgorosa s-a dedicat productiei de vin. Crama are o poveste interesanta in care fapte istorice remarcabile precum invazia franceza si sederea lui Napoleon la sediul sau se impletesc cu rutina de zi cu zi pe care o presupune vinificatia.
In 1910 pe domeniul viticol se construieste casa Folgorosa care da azi numele cramei si care a fost proiectata de unul dintre cei mai faimosi arhitecti ai vremii, Ernesto Korrodi.
In anii 1980-1981 crama incepe sa imbutelieze pentru prima data vinuri albe si rosii in sticle.
In 2003 noi podgorii au fost plantate pe domeniul Folgorosa. Acestea sunt vitele de vie din care se creeaza in prezent vinurile Quinta da Folgorosa considerate unele dintre cele mai bune din Portugalia.
In 2019 crama Quinta da Folgorosa a fost achizitionata de catre Thomas Lindeborg, un cunoscut comerciant de vinuri pasionat de potentialul viticol al Portugaliei.
Astfel, Quinta da Folgorosa s-a transformat in una dintre cramele grupului Lindeborg din care face parte si azi.
De cativa ani crama a inceput demersurile pentru a deveni cat mai sustenabila si a produce vinuri organice. Obiectivul sau pentru 2024 este sa poata crea vinuri 100% organice. Toata productia de struguri a cramei va deveni astfel certificat-organica, ceea ce inseamna ca vitele de vie sunt tratate natural pentru a mentine echilibrul mediului. Substante poluante precum pesticide chimice sau alte tratamente similare nu se folosesc in podgoriile Quinta da Folgorosa. In felul acesta, crama poate lasa natura sa dicteze si sa ofere cele mai bune si autentice vinuri.
Dupa cum declara vinificatorul cramei, Diogo Perreira, vinurile Quinta da Folgorosa „trebuie sa fie asa cum doreste natura”.
O alta practica sustenabila aplicata de cei de la crama se reflecta in utilizarea apei. Quinta da Folgorosa are mai multe fantani in care acumuleaza constant apa de ploaie pe care o foloseste apoi in podgorie si la crama, consumand astfel mai putine resurse.
Totodata, crama lucreaza la implementarea unui sistem de reciclare a apei care i-ar permite sa isi optimizeze si mai mult consumul.
Reciclarea este un principiu cheie pentru cei de la Quinta da Folgorosa. Crama foloseste pentru vinurile sale un tip de sticle speciale prevazute cu etichete ce pot fi usor indepartate pentru a fi refolosite de mai multe ori. In felul acesta nu se economisesc doar resurse, ci se produc vinuri in mod mai sustenabil, lasand in urma o amprenta de carbon mai mica.
Datorita distantei mici care separa podgoriile cramei de Oceanlul Atlantic, vinurile Quinta da Folgorosa au o amprenta aparte.
Aceste vinuri sunt foarte proaspete si au o mineralitate naturala datorata compozitiei solului si a factorilor de clima care influenteaza recoltele de struguri.
Vantul din zona cauzat de apropierea de ocean e unul dintre elementele cheie care definesc stilul proaspat al acestor vinuri. In acelasi timp, solul cu continut ridicat de calcar si argila duce la crearea unor vinuri minerale, acide si proaspete.
Quinta da Folgorosa are la ora actuala 50 de hectare de podgorii situate la altitudini cuprinse intre 200 si 300 m. Datorita inaltimii la care sunt plantate vitele de vie, clima este usor mai racoroasa, ceea ce permite strugurilor sa isi mentina prospetimea si sa o transmita mai departe vinului.
Unele dintre premiile pe care Lindeborg le-a cucerit pentru vinurile sale exceptionale sunt:
Late Harvest este vinul Quinta da Folgorosa pe care il poti savura prin intermediul Crush. Acest vin obtinut din struguri recoltati in luna noiembrie se remarca printr-o aroma intensa si o eleganta specifica. Acest cupaj obtinut din soiurile Arinto, Verdelho si Viognier are o frumoasa culoare asemanatoare chihlimbarului. Buchetul sau imbina diverse arome de fructe precum prune si lamai, dar si stafide, intr-o armonie perfecta. In palat, Late Harvest 2019 da dovada de eleganta, si prospetime. Aciditatea si dulceata naturala a acestui vin reflecta inca o data echilibrul sau excelent. Late Harvest este un vin regional de Lisboa obtinut din solurile calcaroase si argiloase ale cramei. Vinul se pastreaza in butoaie de lemn, motiv pentru care prezinta note placute de fum.
Regiune: Lisabona, Portugalia
Cumpara bauturi Quinta da FOLGOROSA, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Quinta da FOLGOROSA