Descriere REAL DE ASUA Carromaza 2020 Tempranillo DO RIOJA
Un Tempranillo "single vineyard" din Rioja ce reflecta perspectiva progresiva a producatorului sau C.V.N.E.
Strugurii sunt recoltati de pe o parcela de 2,37 ha , vita veche de 30 de ani.
Prima editie a acestui vin fost lansata abia in 1994, dupa standardele Rioja, este inca la inceputuri, dar ridicarea la nivelul unui vin „iconic” este bine meritata. Criticii de vin din intreaga lume stau la coada pentru a gusta fiecare noua lansare, lista de scoruri de peste 95 de puncte fiind nesfarsita.
Aceasta este o bijuterie din coroana C.V.N.E. — Compañía Vinícola del Norte de España.
- Culoare vibranta rosie inchisa, chiar visinie, care se inchide spre miez,
- Nas superb cu arome de cirese negre, violete, lemn dulce, prune si vaniline,
- Note de ierburi uscate, pamant si piele intervin oferind o complexitate sporita.
- Bogat si concentrat, dar cu greutate medie, ofera o senzatie rafinata si eleganta in palat.
- Gustul urmeaza oarecum mirosul, visine delicioase de culoare inchisa, lemn dulce si prune.
- Pe fundal se resimpte vanilie, fan, pamant si elemente de piele picante din stejar.
- Taninurile delicate si aciditatea frumos echilibrata confera structura si prospetime unui final lung si foarte savuros.
O expresie moderna remarcabila a Rioja.
Origine
- Denominación de Origen / DO Rioja, Spania.
- Crama CVNE Imperial.
- Podgoria Carromaza, Villalba (Rioja Alta).
- Podgorie situata la o altitudine de 600 m deasupra nivelului marii.
- Plantatii de vita de vie cu orientare sudica.
- Sol nisipos.
- Precipitatii anuale de aproximativ 700 mm.
Proprietatea are un climat atlantic rece, cu vanturi puternice si risc de ingheturi timpurii, dar protejata in mare masura de versantii muntilor Sierra de Cantabria.
Varietal - 100% Tempranillo.
Vinificatie
- Strugurii sunt culesi manual in cutii de 20 kg la jumatatea lunii octombrie,
- Trec printr-un dublu proces de selectie: la podgorie si apoi la crama situata la doar 5 km distanta de podgorie.
- Strugurii intregi sunt macerati la rece si semi-zdrobiti pana a doua zi.
- Mustul este trecut gravitational in cuve mici din stejar francez de 5 ani.
- Fermentat cu drojdie indigena cu remontaje si pigeage.
- Dupa fermentarea alcoolica, vinul este supus macerarii la cald timp de cateva zile.
- Data in care se scurge vinul depinde de degustarile probelor.
- Temperatura de fermentare variaza intre 28-29°C.
Dupa scurgere, conversia malolactica are loc in butoaie noi de stejar francez. Dupa procesul malolactic, la inceputul lunii decembrie, vinul este transferat in butoaie noi.
- Maturat in butoaie de stejar francez noi si la a doua umplere timp de 12 luni.
- Imbuteliat in februarie 2023.
- Productie: ~ 11.000 sticle.
- Aciditate: 5,52.
- pH: 3,6.
Note & Critici
Fereastra de consum / potential de invechire: 2025 - 2035.