Asezarile din regiunea viticola Eger sunt impartite in doua raioane:
Regiunea Viticola Eger este situata intre Mátra si Munții Bükk, ca parte a Regiunii Viticole Ungaria Superioara. Viile sunt situate intr-un cerc în jurul orasului Eger. Este extrem de colorat si variat din punct de vedere al compozitiei solului, aici se gasesc soluri calcaroase, nisipoase, loess, tuf riolit, dacit, precum si sol argilos, sist si loess.
Aici se afla si cea mai inalta podgorie a Ungariei, in general se poate spune ca regiunea are o clima mai racoroasa, ceea ce are ca rezultat obtinerea unor vinuri mai proaspete si legate.
In partea de vest a regiunii viticole exista soluri mai lutoase, in timp ce in partea de est se gasesc soluri calcaroase. Datorita caracteristicilor variate, atat strugurii albi, cat si cei negri sunt prezenti in regiunea Eger si sunt capabili sa produca vinuri de inalta calitate.
Centrul de greutate al regiunii, orasul Eger este un centru economic si cultural important inca din secolul al XI-lea, aici regele Regele Stefan I, cel care a crestinat poporul maghiar, a fondat una dintre primele episcopii. Calugarii straini veniti in episcopie aduceau cu ei soiurile de struguri cultivate in zonele de unde proveneau.
Invazia tatarilor a decimat populatia, regele Béla al IV-lea fiind nevoit sa aduca colonisti valoni in mediul rural, care la randul lor au adus propriile vii cu ei.
Intre secolele XII si XIII la Eger functiona una dintre cele mai mari episcopii din tara, resursele bisericii contribuind semnificativ la dezvoltarea viticulturii si vinificatiei in regiune, precum si la cresterea nivelului calitativ al vinurilor obtinute aici.
In perioada urmatoare au sosit colonisti sarbi, acestia au adus cu ei tehnologia de fermentatie pe coaja si soiul de struguri Kadarka.
In 1886 Eger a fost lovita de Filoxera, acesta a distrus majoritatea plantatiilor. In timpul replantarilor au fost introduse noi soiuri, iar apoi productia de vin alb a devenit predominanta.
Egri Bikavér (Sangele de taur Eger).
Vinul emblematic din Eger, potrivit legendei, in vremea razboaielor cu turcii soldatii care aparau castelul Eger isi recapatau puterea si curajul din aceasta bautura, lucruri care i-au ajutat sa invinga mult mai numeroasele trupe turcesti in mai multe randuri.
In realitate, Egri bikavér (Sangele de taur din Eger) a fost mentionat pentru prima data in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Termenul de sange de taur provine din 1846, fiind mentionat pentru prima data de poetul János Garay provenit dintr-o regiune viticola concurenta din Ungaria - din Szekszárd.
Initial Sangele de Taur a fost un vin corpolent bazat pe soiul de struguri Kadarka,
Schimbarile structurale care au urmat filoxerei si razboaielor mondiale si-au pus amprenta asupra compozitiei si caracterului acestuia, rezultand Sangele de Taur din ziua de azi.
Jenő Grőber, primul producator promotor al Sangelui de Taur.
Primul producator in cunostiinta de cauza al vinului Sange de Taur a fost Jenő Grőber, la inceputul secolului al XX-lea. Datorita lui Sangele de Taur din Eger a inceput sa devina cunoscut si la nivel internațional.
Grőber avea o proprietate mare, capital suficient, echipament bun de vinificatie si cunostinte profesionale de ultima generatie. Jenő Grőber este de asemenea responsabil pentru introducerea soiului de struguri Medoc Noir din Franta, acest soi a devenit o componenta esentiala a Sangelui de Taur.
Sangele de Taur al lui Grőber era bazat pe un must amestecat corespunzator din soiurile Kadarka si Medoc Noir,
iar elementele specifice ale tehnicii de vinificatie au fost desprinderea boabelor de struguri de pe ciorchine si fermentarea pe coaja, cu adaugarea unor ciorchine goale. O imagine buna a Sangelui de Taur de la acea vreme ne ofera o analiza a acestuia din 1905, conform acesteia continut de alcool a fost de de 11,25%, aciditate de 5,6 g/l si un continut de zahar de 1,8 g. / l.
Pentru pruducerea vinului Egri Bikaver din ziua de azi este necesara utilizarea a cel putin trei dintre vinurile din urmatoarele soiuri de struguri: Kadarka, Kékfrankos / Blaufrankischer, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Portugieser, Pinot Noir, Blauburger, Kékmedoc / Medoc Albastru / Medoc Noir si Zweigelt.
Sangele de taur Eger modern este un vin rosu corpolent, tanic, cu un nivel mediu de alcool, usor acidic, cu o aroma caracteristica, condimentata si fructata, definita de clima si conditiile regiunii viticole Eger.
In 1997 Bikavér a devenit vin de origine controlata si protejata. Exista asa-numitul codex Bikavér, care asigura calitatea si garanteaza originea tuturor vinurilor etichetate Bikavér. Acesta stabileste unde pot fi cultivati strugurii, ce soiuri de struguri pot fi folositi, precum si metodele de vinificare si control al calitatii.
Se disting trei clasificari: Egri Bikavér Classic, Superior si Grand Superior.
Egri Csillag este sora mai mica sau poate opusul lui Bikavér. Alegerea numelui nu este intamplatoare, deoarece romanul lui Géza Gárdonyi "Egri csillagok" este strans legat de regiunea Eger.
Eger este o regiune viticola diversa capabila sa produca atat vinuri rosii serioase, cat si vinuri albe.
In secolul al XVI-lea, strugurii albi erau inca predominanti in regiune.
Este un vin alb complex care se doreste ca sa fie o imagine a terroir-ului din zona Eger.
Caracteristicile vinului
Kékfrankos / Blaufrankischer
Strugurii au o aroma placuta, vinul rezultat este unul corpolent, acidulat, de culoare rosu rubuniu.
Leányka / Feteasca Alba / Poama Fetei / Mädchentraube
Este un soi cultivat inainte de aparitia filoxerei. A aparut ca variatie clonala din soiul Feteasca Neagra in spatiul din zona Moldovei, iar astazi se cultiva in majoritatea regiunilor din Romania, Republica Moldova si Ungaria.
Un soi timpuriu avand nevoie de cca 150-160 de zile de vegetatie si de o suma a temperaturilor utile destul de redusa de cca 1000-1100 grade C, ceea ce il face pretabil si in regiunile mai nordice.
Olfactiv si gustativ, intalnim arome de citrice, floare de tei, mai apoi evolueaza spre flori de camp, fan sau caisa coapta.
Feteasca Alba produce un vin fin, elegant, rotund, catifelat, amplu si corpolent. Vinurile maturate in butoaie de stejar si invechite in sticla capata o aroma-buchet apropiata de cea a fructelor uscate.
In unele podgorii cu ecoclimat temperat mai racoros, din Feteasca Alba se obtine un vin cu aciditate mai ridicata, avand in acelasi timp o prospetime si o fructuozitate deosebite.
Productia la hectar variaza intre 7-9 tone (poate produce si mai mult dar in detrimentul calitatii), are o putere de acumulare a zaharurilor foarte ridicata, din acest punct de vedere situandu-se printre primele soiuri ale lumii. Cantitatea de zahar acumulata in struguri în mod normal este de 180-220 g/l de must, dar poate ajunge pana la 240-250 g/l si chiar 270 g/l, in conditii de supramaturare.
Cele mai importante crame: Demeter, Gönci, Juhász, Buttler, Gál, Vincze, Bolyki, Bukolyi, Thummerer.