Descriere RKATSITELI Rose Qvevri 2021 - Vin Traditional Georgian
Un rose vinificat dupa metoda traditionala georgiana, cu maceratie si maturare in qvevri.
- Culoare roz somon,
- Buchet cu note puternice de zmeura si flori de camp,
- In gust resimtim arome blande de trandafiri, cu un postgust armonios si lung.
Taninii echilibrati, moi in gust, ofera vinului eleganta.
Origine
- Kakheti, Gurjaani, Comuna Velistsikhe, Georgia.
Infiintata in 2015 de vinificatorul de a treia generatie, Ivan Nareklishvili, Crama Qvevri Wine Cellar este specializata in soiurile locale de struguri si in vechile metode de vinificatie din Georgia. Cu ochiul unui vinificator modern pentru controlul calitatii si mana constanta a interventiei minime, Nareklishvili este unic pentru capacitatea sa de a finisa un ferment natural pentru a dezvalui cele mai bune drojdii native si tehnici traditionale, fara a risca indepartarea de la metoda.
Vin varietal - Rkatsiteli, un soi unic de struguri indigeni din Georgia
Vinificare
- Vinificat conform cu metoda traditionala kakhetiana in qvevri.
Metoda de vinificatie diferita de cea europeana si poate unica in lume:
- Se folosesc amfore de lut, unse cu ceara de albine pe interior (numite qvevri), in locul butoaielor de stejar.
- Strugurii sunt zdrobiti in bai de lemn, apoi mustul este introdus in aceste amfore/qvevri impreuna cu cojile boabelor de strugure, cu semintele din interior si chiar si micile codite de la ciorchine in diferite proportii.
- Qvevri-urile sunt sigilate si ingropate in pamant pana la buza, iar vinul sta asa la maturat ~ 6 luni,
- Din octombrie pana in primavara (se scoteau din pamant in perioada sarbatorilor Pascale).
O deosebire fata de metoda europeana de vinificatie apare si la filtrarea vinului.
- Punand vinul in qvevri alaturi de coji si seminte, acesta se filtreaza natural, impuritatile se aduna in jurul acestor materii zdrobite.
- O consecinta a introducerii cojilor, semintelor si coditelor alaturi de must in qvevri este faptul ca se obtin vinuri mai taninoase.
Acest rose va fi mult mai taninos decat unul european, fiind asemanator cu cel rosu ca proprietati.