Daca incepi sa cauti romuri din Panama, un nume va aparea cu siguranta printre primele rezultate pe care le vei vedea – Abuelo.
Numele distileriei inseamna bunic in limba spaniola si nu este unul intamplator.
Abuelo a fost primul producator de rom din Panama. Acest rom realizat in mod traditional ofera arome unice si usor de recunoscut. Ce deosebeste aceste romuri de Panama si cat de veche este povestea marcii Abuelo? Afla in ceea ce urmeaza.
Aceasta poveste de succes a inceput in anul 1908 cu fondatorul sau, Don José Varela Blanco, un imigrant care a ajuns in Panama si s-a stabilit in oraselul Pese din Herrera, in centrul tarii.
Locatia actuala a distileriei se ala tot in locul unde fondatorul s-a stabilit initial.
Radacinile romului Abuelo se regasesc nu doar in Panama, tara sa de bastina, ci si in Spania. Don José Varela Blanco s-a nascut in Galicia in 1873. La varsta de 18 ani a decis sa plece in America. Dupa ce a ajuns in Panama, el s-a casatorit cu Raque Arjona, fiica unui om de afaceri local. Apoi, dupa casatorie a reusit sa infiinteze prima moara de zahar din Panama, tara care devenise recent o republica.
In 1914, canalul navigabil din Panama este deschis, ceea ce permite comerciantilor sa transporte mult mai usor marfuri, un lucru de care vor beneficia si romurile Abuelo. In 1936, fii lui Don José il conving pe tatal lor sa inceapa o noua afacere prin distilarea zaharului de trestie. Astfel, ia nastere prima distilerie de rom din Panama.
In 1944, fondatorul distileriei moare, insa lasa in urma sa o marca de romuri care va dainui mult timp, cucerind nu doar inimile iubitorilor de rom din America Latina, ci din intreaga lume.
In 1950, distileria produce Seco Herrerano, cea mai apreciata bautura spirtoasa obtinuta din zaharul din trestia din Panama, bautura care va domina piata locala.
In 1960, este lansata prima editie de rom marca Ron Abuelo.
In 1997, marca adopta o imagine noua, mai rafinata, pregatindu-se incetul cu incetul pentru trecerea in noul mileniu.
In 2001, romurile Don Abuelo incep sa fie cunoscute si in afara tarii, pentru prima data compania exporta produse.
In 2005, Ron Abuelo lanseaza o noua editie de romuri pe care o promoveaza ca romul perfect pentru oricare ocazie speciala, Ron Abuelo 7 Anos.
In 2008, compania lanseaza o alta gama de romuri, Abuelo 12 Anos, un rom fin si rotund.
In 2010, se lanseaza Ron Abuelo Centuria, si se infiinteaza rezerva familiei pentru a sarbatori centenarul distileriei.
In 2015, distileria lanseaza o noua gama de romuri inspirata din calatoriile pe care familia le-a realizat in Europa. Este vorba despre romurile din gama Ron Abuelo Finish Collection.
Incepand din 2020, romurile Ron Abuelo sunt disponibile in 44 de tari.
Astazi, distileria este gestionata de catre cea de-a treia generatie a familiei Varela, descendentii directi ai lui Don José Varela Blanco.
Familia Varela continua traditia distilarii romului stabilita de predecesorii sai folosind materiile prime obtinute din cei 3,000 de acrii de teren cultivabil pe care compania ii detine.
Ei controleaza in proportie de 100% procesul de productie a romului.
Conditiile climatice din zona joaca si ele un rol foarte important in obtinerea romului Abuelo, conferindu-i un caracter unic datorita terroir-ului.
Zona in care se afla distileria beneficiaza de terenul fertil din peninsula Azuero. In aceasta regiune, verile sunt foarte uscate, un fenomen pe care localnicii il numesc „arco seco”. Acest microclimat unic are parte si de clima caraibeana si de curentii de aer ai Oceanului Pacific, ceea ce ofera nivelul de umiditate optim pentru cultivarea trestiei de zahar si invechirea romului.
Aceasta bautura invecheste in butoaie de stejar american alb. Fiecare tip de rom are o durata diferita de invechire. Unele dintre aromele cel mai des intalnite in aceste romuri sunt cele de vanilie, caramel si miere.
Romurile Abuelo se disting prin complexitatea lor si gustul bogat. Iata cateva exemple de romuri pe care distileria le ofera.
Acest rom echilibrat este foarte versatil si ofera numeroase posibilitati iubitorilor de cocktailuri. 7 Anos se obtine prin combinarea unora dintre cele mai bune romuri maturate in butoaie mici de stejar si selectate cu cea mai mare grija.
7 Anos este un rom relativ voluptos, rotund, cu o textura echilibrata si placuta.
Ron Abuelo XII invecheste in butoaie de stejar american. Acest rom se remarca prin notele sale patrunzatoare de fructe uscate.
Abuelo XII este un rom intens si voluptos.
Centuria este un blend exceptional realizat din cele mai vechi romuri de rezerva ale distileriei folosind sistemul de maturare solera. Acesta este gustul traditional de Abuleo transmis din generatie in generatie.
Regiune: Panama, America Centrala
Cumpara bauturi Ron ABUELO, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Ron ABUELO