Descriere Ron DON Q Gran ANEJO Rom Premium din Puerto Rico in Cutie Cadou
Don Q Gran Añejo este un amestec de romuri, dintre care unele au intre 6 si 12 ani, iar unele au fost maturate in sistem solera timp de 50 de ani.
Maturarea / finisajul a avut loc in butoaie de stejar francez.
- Culoare aurie.
- La nas, avem un profil lemnos, dominat de un stejar relativ lacom.
- Apar arome de vanilie si miere, in timp ce o usoara nota vegetala isi face loc in fundal.
- Notele discrete de nuci completeaza acest profil aromatic.
- O atingere de tutun ii confera un aspect vegetal.
- La palat este sec si din nou lemnos a stejar.
- Avem aromele clasice ale unui „ron”, cu vanilie si caramel.
- Palatul este mai simplu decat nasul si ofera mai putin, chiar daca o impresie de prajire discreta face un scurt pasaj.
- Fructele incep sa apara mai usor pe gust, iar finalul este destul de lung si uscat, stejarul domina din nou, fiind insotit de vanilie.
Origine
- Distileria Serrallés, Ponce, Puerto Rico.
- Profil: lemn - condimente dulci - fructe - rotund - Prajire - Plante.
- Categorie: rom traditional spaniol (Ron) de malasa.
Pentru a fi etichetat „rom din Puerto Rico”, romul de melasa trebuie sa fie distilat in coloane si maturat in tara pentru minim un an de zile in butoaie de stejar american.
- Melasa este diluata cu apa din Río Inabón, un rau care este rezervat in totalitate distileriei.
- Aceasta melasa este pasteurizata in prealabil, o practica rara in lumea romului, ceea ce permite controlul complet al procesului de fermentatie.
- Fermentatia dureaza 41 pana la 45 de ore pentru romurile usoare si 7 pana la 10 zile pentru romurile grele.
- Toate acestea se fac folosind o drojdie de cultura, intretinuta inca din anii 1950, la temperaturi controlate.
Don Q are peste 100.000 de butoaie in stoc. Majoritatea sunt butoaie de stejar american care au continut Bourbon.
- Romurile usoare sunt incarcate in butoi la o tarie de 55 - 65%.
- Romurile grele sunt turnate in butoi intre 65 - 75%.
- Pivnita contine peste 40 de solere autentice cu trei niveluri, facute din butoaie de Sherry Oloroso.
- 131 de butoaie sunt stivuite in aceasta veche unitate, ce dateaza probabil din anii 1960.
- Romurile foarte concentrate care ies din aceasta solera sunt folosite numai pentru amestecare.
- In cele din urma, de cativa ani, pivnita gazduieste butoaie de toate originile, folosite pentru finisare.
- Don Q si-a facut un nume prin faimosul sau finisaj Vermut.
Istoria romului Don Q a inceput in 1820, cand Sebastián Serrallés a sosit in Puerto Rico din Catalonia. In Ponce, sudul insulei, care a fost atunci o colonie spaniola, a infiintat o plantatie de trestie de zahar cu o fabrica. Fiul sau, Don Juan Serrallés, a adaugat o distilerie la fabrica de zahar in 1865, dotand-o cu un alambic de fabricatie franceza.
In 1890, au fost introduse coloane de distilare in Puerto Rico si Cuba, s-a nascut astfel si s-a rafinat „ron ligero”. Acest stil de rom este creat din majoritatea romurilor distilate la o tarie foarte mare, amestecate cu romuri cu aroma mai grea. La sfarsitul secolului al XIX-lea, majoritatea celor aproximativ 200 de distilerii de pe insula s-au specializat in acest stil.
In 1934, distileria a fost dotata cu o instalatie moderna cu 5 coloane. In acelasi an, a luat nastere marca Don Q (pentru „Don Quijote”) si a fost exportata imediat in America de Nord.
Distileria produce si alte marci in afara de Don Q si lucreaza pentru un anume Captain Morgan. Acest lucru a dus la adaugarea unui al doilea complex cu 5 coloane de distilare in 2007 si la o investitie suplimentara in 2019 pentru a creste capacitatea la 83 de milioane de litri de alcool pur pe an.