Zacapa este un rom realizat la inaltime, mai precis, la 2.300 de metri deasupra nivelului marii. Acolo, dezvolta lent arome intense care se dezvaluie usor in straturi. Zacapa este produs de Rum Creation and Products, o ramura a companiei mai mari, Industrias Licoreras de Guatemala. Romul Zacapa este in prezent distribuit si promovat de Diageo, unul dintre grupurile cu cea mai mare autoritate de pe piata bauturilor spirtoase. Romurile Zacapa sunt un produs unic al Guatemalei care se bucura de prestigiu si apreciere in intreaga lume. Descopera misterele acestui rom si traditia distileriei care il produce.
Romul Zacapa a fost produs pentru prima data in 1976. Acest nume este unul sugestiv pentru locuitorii din Guatemala sau cei care cunosc aceasta tara. Zacapa este numele unui mic oras situat in estul tarii la circa 100 km distanta de orasul-capitala Guatemala.
Romul a fost creat tocmai in cinstea oraselului omonim pentru a ii comemora centenarul.
Numele sau este unul plin de semnificatie care deriva din vechea limba a aztecilor, nahuatl, in care se traduce drept `pe raul cu iarba`. Privind peisajul care inconjoara Zacapa, numele capata sens. Oraselul, este strabatut de apele raurilor si inconjurat de dealuri inalte.
Totul incepe cu materia prima utilizata. Daca majoritatea romurilor din ziua de azi sunt realizate din melasa, Zacapa este produs din prima tura de trestie de zahar obtinuta prin presare. Plantele folosite in productia sa sunt cultivate in zona de sud a Guatemapei. Aceasta zona este cunoscuta pentru solul sau vulcanic bogat si numeroasele rauri care o strabat. Ambele elemente de relief isi lasa amprenta asupra romului facandu-l mai dulce si delicat.
Un alt element prin care romurile Zacapa se remarca sunt aromele unice obtinute in procesul de fermentatie. Pentru a produce aceste arome, distileria se bazeaza pe o drojdie care deriva din ananas. Cu ajutorul acestui proces de fermentatie iesit din comun, romul dobandeste arome deosebit de atragatoare.
Lucrul pe care distileria il evidentiaza cel mai mult in promovarea romului sau este inaltimea considerabila la care acesta este depozitat dupa distilare. Nu degeaba romul Zacapa are sloganul `invechit deasupra norilor`.
Dupa ce intregul proces de distilare a fost incheiat si romul este transferat in butoaie, acestea pornesc in calatorie. Parasesc zona de bastina pentru a ajunge intr-o vale situata la o altitudine de 2,300 de metri deasupra nivelului marii. La acea inaltime, romul invecheste in conditii climatice prielnice, intr-o zona racoroasa si umeda. Astfel, Zacapa se finiseaza si dobandeste calitatile unice si profilul aromatic distinctiv pentru care iubitorii sai ii adora.
Procesul de invechire a romului Zacapa este unul complex si de durata pe care maestra distilatoare, Lorena Vásquez, l-a ales inspirandu-se din sistemul Solera. Datorita acestui proces atent planificat si realizat, romul reuseste sa redea in mod consecvent aceleasi arome, culori si texturi pentru care este recunoscut.
Lorena Vásquez face mai mult decat sa duca mai departe o veche reteta de rom si sa asigure consistenta marcii. Ea este figura centrala prin care romul se promoveaza cu mandrie, nu doar pentru ca Lorena are radacini la fel de latinesti ca acest rom de Guatemala, dar si pentru faptul ca e una dintre putinele femei din industria bauturilor spirtoase cu titlul de `master distiller`. Ea este persoana responsabila pentru gustul exceptional al romurilor Zacapa. Cu ajutorul cunostintelor si a tehnicii perfectionate de-a lungul timpului, maestra reuseste sa se asigure ca fiecare editie de rom Zacapa e la fel de aromata si de atragatoare. Lorena este maestra distilatoare de la Zacapa de mai bine de 35 de ani. Timpul indelungat petrecut in aceasta nisa pe care de regula o domina barbatii i-a asigurat in 2015 si un loc in clasamentul People al celor mai influente 25 de femei din lumea spaniola.
Pe langa mandria de a avea o femeie in una dintre functiile cheie ale distileriei, Zacapa se mai poate lauda si cu implicarea sa in comunitate. Una dintre devizele marcii este aceea de a sprijini economia locala si a ajuta femeile sa se dezvolte. In acest sens, distileria asigura locuri de munca pentru localnici din zona in care romul este produs. Face acest lucru mentinand vie una dintre traditiile sale, ambalajul, unul dintre aspectele unice ale sticlelor de rom Zacapa.
Aceste sticle sunt acoperite cu ceea ce localnicii numesc petaté.
Acest invelis se folosea inca din perioada imperiului maias cand era creat din frunze de palmier care trebuiau tesute manual. In ziua de azi, Zacapa conserva aceasta traditie petaté prin care s-a remarcat inca de la primele editii de rom. Totodata, distileria sprijina comunitatea locala colaborand cu peste 700 de femei localnice care tes acest material si creeaza invelisul sticlelor de rom Zacapa 23. Fiecare sticla de Zacapa 23 poarta acest petaté care are forma unui inel, simbolizand astfel continuitatea si unitatea tuturor elementelor.
Romul Zacapa este rezultatul sinergiei a trei elemente cheie:
Maturat la o altitudine exceptionala de peste 2000 de metri, acest rom savuros te va lua prin surprindere cu aromele sale intense si bine definite.
Fiind in acelasi timp un rom delicat si dulce, Zacapa este foarte usor de baut chiar si pentru cei care nu consuma de regula acest tip de bautura. Romurile Zacapa sunt delicioase si versatile. Se pot servi pe cont propriu, cu gheata sau in cocktail-uri.
Zacapa 23 este un rom suav cu arome unice. Acesta se obtine din amestecul mai multor romuri invechite in sistem Solera.
Zacapa 23 invecheste in butoaie atent selectionate care au gazduit initial whiskey-uri americane complexe, dar si in butoaie de sherry si de vinuri Pedro Ximénez. Aceste alegeri influenteaza si ele gustul final al romului, ajutand la obtinerea unei bauturi delicate si bine echilibrate.
La nivelul nasului, Zacapa 23 nu este mai putin impresionant. Romul se simte delicat, dulceag, cu arome de vanilie, cacao, caramel si butterscotch. Dupa acest val initial de note predominant dulci, urmeaza un val secundar de arome de sherry, nuci de Brazilia caramelizate, alune, toffee, ananas uscat si banane.
Finalul este sofisticat, cu note de butterscotch, fructe uscate si stejar condimentat.
Zacapa XO ofera o combinatie deosebita de arome complexe care se intrepatrund si se evidentiaza reciproc, finalul fiind un rom armonios. Zacapa XO este rezultatul unui amestec de romuri exclusive invechite in sistem Solera si pastrate in acelasi tip de butoaie ca romul de baza al distileriei, Zacapa 23.
La nivel olfactiv, acest rom da dovada de acelasi echilibru si incanta simturile prin notele mature de stejar, caramel prajit, nuci uscate si prajite, martipan, coaja de portocale si note delicate de fructe.
Finalul este unul savuros cu note usoare de mango, ghimbir si zmeura.
https://www.zacaparum.com/en-us
Regiune: Guatemala, America Centrala
Cumpara bauturi Ron Zacapa, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Ron Zacapa