Royal Tokaji, Ungaria

Royal Tokaji

Conexiunea regala si Renasterea Tokaji

Primul vin Tokaji aszú a fost creat in anii 1600 probabil din intamplare - o recolta intarziata de amenintarea invaziei inamice.

In 1700, Tokaj a devenit prima regiune europeana care a avut podgoriile clasificate - terroir-urile si climatele sale unic variate au fost evaluate „primae classis, secundae classis, tertius classis” sau „prima crestere, a doua crestere, a treia crestere”, de catre Printul Rakoczi al II-lea al Transilvaniei. Acest sistem de clasificare este folosit si astazi in Ungaria.

Productia de calitate s-a incheiat odata cu preluarea de catre Partidul Comunist a vinificatiei maghiare. Strugurii Aszú au fost folositi pentru productia de vinuri in masa pentru fabrici, cu distinctii de vita de vie pierdute in rezervoare uriase.

Renasterea lui Tokaj a inceput dupa prabusirea comunismului, odata cu infiintarea Royal Tokaji in 1990 de catre cunoscutul autor Hugh Johnson si un mic grup de investitori, care au fost inspirati sa restaureze si sa pastreze pretioasa mostenire de vin a Ungariei.

Podgoriile Royal Tokaji

Royal Tokaji detine o combinatie unica de podgorii de prima si a doua crestere, care au fost intotdeauna proprietate privata. La un moment dat, podgoriile Betsek si Szt. Tamás erau detinute de printul Rakoczi I. Viile sale au fost vandute la sfarsitul anilor 1660 pentru a-l salva pe print, care a fost implicat intr-o conspiratie care altfel l-ar fi costat viata. Fiul sau, Printul Rakoczi al II-lea, a reusit sa rascumpere pamantul pretuit in anii 1700. Trei secole mai tarziu, aceste podgorii continua sa fie foarte apreciate.

Majoritatea podgoriilor Royal Tokaji se afla in comuna Mád. Acestea includ podgoriile clasificate de Prima Crestere– Szt. Tamás, Nyulászó, Betsek si a Doua Crestere Birsalmás. Podgoria Mézes Mály - de prima crestere excelenta in clasificarea din 1700 - se afla in comuna Tarcal.

Podgoria Szent Tamas

  • Clasificata de Prima crestere

Royal Tokaji detine 22 de parcele din podgoria Szt. Tamás, care sunt situate la nord de podgoria Nyulászó, pe versantii orientati spre sud, la o altitudine de ~ 220 de metri, cu vedere la pivnitele cramei.

Numit dupa apostolul Sfantul Toma, solul rosu de lut vulcanic al viei este bogat in oxid de fier si are o capacitate buna de retentie a umiditatii in sol, o caracteristica de mare ajutor in anii de seceta.

Vinurile produse din strugurii cultivati aici au un fruct minunat, pur, aciditate placuta si invechire buna.

Podgoria BETSEK

  • Clasificata de Prima crestere.

Cea mai mare dintre podgoriile de prima crestere ale Royal Tokaji, Betsek este denumita dupa o veche familie maghiara. In forma de semiluna, cu orientare sud-estica, se afla in ceea ce este cunoscut drept bazinul primelor cresteri.

Teroir-ul Betsek insumeaza 89 de hectare, dintre care Royal Tokaji detine 15 hectare, toate fiind plantate cu vita de vie, cu exceptia unui hectar care se afla in parloaga.

Solul vulcanic negru contribuie la caracterele minerale si minunate de piper negru din vin.

Fiind situata la fundul vaii, podgoria confera vinului un caracter mult mai pamantesc decat celelalte prime cresteri din Betsek.

Podgoria Mézes Mály

  • Podgorie de prima crestere grozava

Royal Tokaji detine mai mult de jumatate din Mézes Mály (46,9 hectare), una dintre cele doua podgorii din toata regiunea viticola Tokaj care a fost denumita de prima crestere excelenta in clasificarea din 1700 (cealalta parte a podgoriei este detinuta de Hugh Johnson). De atunci a fost denumita „pro mensa caesaris primus haberi” sau „a fi prima alegere la masa regala”, o distinctie onorabila asemanata cu statutul Château d`Yquem din Bordeaux.

Situata pe o panta orientata spre sud, „Mézes Mály” sau „fagure de miere”, este singura podgorie a Royal Tokaji cu sol de loess, oferind vinurilor miere si caracteristici florale. Aceste vinuri sunt mai moi decat alte vinuri Royal Tokaji cultivate in podgorii cu sol vulcanic-argilos.

Principalele soiuri de struguri cultivate

Furmint

Aproximativ 70% din plantatiile din regiune. O varietate cu niveluri foarte ridicate de acid tartric, care este deosebit de susceptibila la Botrytis.

Hárslevelű

Aproximativ 25% din plantatii. Mai putin sensibil la Botrytis, dar bogat in zaharuri si arome.

Muscat Lunel

Aproximativ 5% din plantatii. Soiul cel mai dificil de cultivat, dar foarte important pentru asezonare.

Vinificatie

Metodele si traditiile de producere a vinurilor Tokaji s-au schimbat putin din secolul al XVII-lea, cand boabele de aszú - strugurii care sunt infectati cu „botrytis cinerea” sau „putregaiul nobil”, care stafideste strugurii concentrand zaharurile – au fost recoltati individual din ciorchini si colectati in galeti / caldari de lemn de 20 de litri numite puttony.

Numarul de puttony adaugat la fiecare butoi de vin de baza obtinut din struguri neafectati de botrytis a determinat nivelul puttonyos al vinului. Pe o scara de la unu la sase, cu cat sunt mai multe puttonyos, cu atat vinul este mai dulce, mai bogat si mai rar. Procesul este in mare parte neschimbat pana in ziua de azi.

Vinul Tokaji Aszú

Boabele sunt zdrobite odata ce ajung la crama, iar pasta de aszú siropoasa se adauga vinului de baza al vintage-ului actual, care a fost deja fermentat in otel inoxidabil timp de aproximativ trei saptamani. Dupa ce este amestecat in mod repetat timp de doua sau mai multe zile pentru a extrage zaharurile naturale si aromele pastei, se adauga la Gönc (butoaie de 140 de litri, denumite dupa satul Gönc, cunoscut pentru fabricarea butoaielor) si sunt depozitate in pivnitele Royal Tokaji din secolul al XIII-lea, sapate initial pentru apararea impotriva invadatorilor turci.

Aici, de-a lungul peretilor acoperiti cu muschi si mucegai, are loc o a doua fermentatie - rezultatul adaugarii pastei de aszú  - poate dura de la cateva luni la cativa ani, din cauza temperaturilor scazute din pivnita si a continutului ridicat de zahar.

Din punct de vedere al PDO Tokaj, vinurile Tokaji aszú trebuie sa fie maturate cel putin trei ani inainte de lansare.

Vinurile Royal Tokaji sunt, de obicei, maturate pentru o perioada mai lunga de timp, inclusiv ceva timp in stejar vechi - pentru a exprima cu adevarat terroir-ul fiecarei podgorii si pentru a lasa eleganta fructului sa straluceasca.

https://royal-tokaji.com/ 

Regiune: Tokaj, Ungaria

Royal Tokaji - Produse, Oferte

Filtrele aplicate: Royal Tokaji

Royal Tokaji, Ungaria - Vinuri, bauturi

Cumpara bauturi Royal Tokaji, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Royal Tokaji

Savureaza mai MULT mai IEFTIN! Pachete de vinuri pentru experiente multiple la reducere! Vezi ofertele >>
pack promo
COSUL MEU
Continua cumparaturile