Descriere SALENTEIN Corte de Tintas 2021 Valle de Uco, Mendoza
SALENTEIN Corte de Tintas 2021 este un cupaj argentinian rosu (sau corte de tintas, in spaniola) din Valea Uco, Mendoza, complex, care se remarca prin aromele sale intense si structura echilibrata.
- Culoare rubinie intensa.
- Complex la nas, cu note picante de lemn dulce si piper negru, alaturi de note de ardei gras rosu, coacaze negre si frunza de tutun.
- Vinul prezinta matasimea tipica Malbecului in gura, urmata de suculenta, structura si complexitate conferite de celelalte soiuri din amestec.
- Finalul este placut de lung.
Origine
- Regiunea viticola Mendoza, Argentina.
- Podgorii din Valea Uco, Tunuyán.
Strugurii pentru acest amestec au provenit din randuri distincte de parcele de vie selectate din Valea Uco.
- Densitate de plantare: 5.000 de vite pe hectar,
- Gestiune sustenabila, cu flora nativa intre randuri si irigare prin picurare.
- Solurile sunt aluvionale, luto-nisipoase, cu sedimente fine purtate de vant, cunoscute sub numele de loess.
- Adancimile solului variaza de la 30 cm la 50 cm, cu depozite calcaroase.
Cupaj: 45% Cabernet Sauvignon, 35% Malbec, 20% Cabernet Franc.
- Cabernet Sauvignon din podgoriile Finca el Oasis, plantat in 2003, recoltat intre 19 si 27 aprilie.
- Malbec din podgoriile Finca El Oasis, plantat intre 2000 si 2008, recoltat intre 11 si 16 martie.
- Malbec din podgoriile Finca La Pampa din San Pablo IG, plantat in 2013, recoltat intre 9 si 14 aprilie.
- Malbec din podgoriile Finca El Tomillo din Paraje Altamira IG, plantat in 2008, recoltat intre 12 si 19 martie.
- Cabernet Franc, clonele 331, 210 si 214, din podgoriile Finca el Oasis, plantate intre 1999-2000, recoltat intre 13 si 14 martie.
Vinificare
- 40% din struguri au fost recoltati mecanizat noaptea, iar restul cules manual.
- Mustul a fost macerat la rece timp de 3-4 zile la o temperatura de 8 - 10 °C.
- Fermentat la o temperatura controlata de 27 - 29 °C timp de 7-15 zile, cu remontaj si délestage.
- Cu drojdie uscata activa selectata (ADWY) si drojdii indigene (salbatice).
- Vinul a fost macerat post-fermentativ timp de 4-6 zile, dupa care a fost tras in butoaie de stejar pentru fermentatia malolactica.
- Fiecare soi a fost vinificat individual, invechit in butoaie timp de 12 luni, iar cupajul final a fost realizat inainte de imbuteliere.
- Stejar folosit: 70% francez si 30% american.
- Aciditatea totala: ~ 5,5 g/l,
- Zahar rezidual: ~ 2 g/l:
Fereastra de consum / potential de invechire: 2024 - 2030 / 8-10 ani.