Descriere SALENTEIN Cuvee Exceptionnelle Brut 2023 Valle de Uco Mendoza
Salentein Brut Cuvée Exceptionnelle este un delicios vin spumant argentinian din Mendoza.
- Culoare somon mediu stralucitor, perlaj persistent, fin si delicat.
- Buchet de fructe albe si rosii; note de mar verde, cirese si zmeura, cu o nota de paine prajita.
- Gust echilibrat, proaspat si fructat.
Un vin spumant accesibil si in acelasi timp elegant din Mendoza, provenit de pe inaltimile Vaii Uco.
Origine
- Valle de Uco, Tanuyan - Regiunea viticola Mendoza, Argentina.
- Spumant produs cu struguri din diferite parcele ale podgoriilor Finca El Oasis, situate la o altitudine de 1.100-1.200 m.
- Podgorii plantate in 2007, soluri stancoase, cu o permeabilitate excelenta si un continut scazut de materie organica.
- Vitele cu cordon dublu sunt echilibrate (prin taiere echilibrata etc.) si antrenate pe spalier, cu randament scazut.
- Se utilizeaza o irigare eficienta prin picurare si o gestionare sanatoasa a coronamentului pentru a asigura o coacere adecvata.
Cupaj 55% Chardonnay , 45% Pinot Noir.
Bodegas Salentein a fost infiintata in 1995 de olandezul Meindert Pon si a fost desemnata „Crama argentiniana a anului” (W&SC Londra) in 2003. Detin 700 de hectare de podgorii proprii aflate in jurul cramei, la altitudini cuprinse intre 900 si 1.700 de metri la poalele Anzilor.
Vinificare
- Struguri recoltati mecanizat, cu utilaje de ultima generatie,
- Desciorcinarea a fost efectuata in podgorii, doar boabele ajungand la crama.
- A urmat presarea pneumatica si separarea mustului de pielite si seminte.
- Pentru o clarificare suplimentara, mustul a fost supus unei decantari statice la rece, apoi transferat intr-un alt rezervor pentru a incepe fermentatia alcoolica.
- Dupa fermentare, vinurile au fost cupajate inainte de a avea loc adaugarea dozajului si fermentatia secundara in tancuri.
- Fermentat cu drojdii selectate la temperatura controlata (15 °C),
- Timp de fermentare: 22 zile,
- Metoda reductiva: da,
- Perioada de maturare pe drojdii: 60 de zile,
- Stabilizare la rece: -4°C timp de 10 zile,
- Filtrare utilizata: centrifuga / lenticulara,
- Aciditate: 7,2 g/l,
- Zahar rezidual: 6,5 g/l,
- pH: 3,03.