Daca esti pasionat de vinuri, in special de cele italienesti, cu siguranta ai gustat pana acum Sangiovese. Aceste vinuri tipic toscane se disting prin eleganta si complexitatea lor. Povestea soiului este una interesanta, misterul provenientei sale fiind elucidat de curand. Sangiovese este cel mai plantat soi de struguri din Italia, iar daca nu esti sigur in ce vinuri il poti intalni, doua exemple care vorbesc de la sine sunt Chianti si Brunello di Montalcino. Afla in ceea ce urmeaza:
Originile soiului Sangiovese se regasesc in una dintre cele mai importante zone viticole din Italia, Toscana. Conform unor opinii, Sangiovese a existat inca de pe vremea etruscilor, poporul antic ce traia pe teritoriul din jurul Toscanei actuale inaintea romanilor. Sangiovese are o istorie complexa care a fost descifrata de abia in ultimele decenii.
Primele dovezi scrise despre Sangiovese dateaza din secolul XVII. Pe atunci, vinul se numea Sangiogheto. Numele sau a fost dat de catre calugari si deriva de la sintagma „sangele lui Jupiter”, o denumire foarte veche preluata de la romani prin care se descriau vinurile rosii.
Initial, se credea ca acest soi este unul pur toscan. Cercetarile din ultimii douazeci de ani au scos insa la iveala adevarul despre Sangiovese. Acesta este rezultatul unei incrucisari naturale dintre soiurile Ciliegiolo si Calabrese di Montenuovo. Primul este o varietate toscana, iar al doilea soi provine din sudul Italiei, din regiunea Calabria.
Aparent, soiul este jumatate toscan, jumatate calabrez.
O serie de studii din 2006 – 2007 in care s-au comparat peste 50 de tipuri de ADN de struguri indica insa ca incrucisarea dintre cele doua soiuri ar fi avut loc in sud, si nu in Toscana, ceea ce face Sangiovese mai mult un soi sudic. Mai mult de atat, conform unui alt studiu din 2007, Sangiovese nu este „fiul” lui Ciliegiolo, ci „tatal” acestui soi care ar rezulta din incrucisarea dintre Sangiovese si Muscat Rouge de Madere.
Sangiovese are mai multe denumiri in functie de zona din Italia in care il intalnim. Sangiovese Grosso este numele generic folosit aproape in intreaga tara.
O confuzie frecventa se face intre soiurile Sangiovese si Montepulciano din cauza faimosului tip de vin numit Vino Nobile di Montepulciano care este un Sangiovese si poarta acest nume datorita satului Toscan de provenienta.
In Montepulciano, soiul local de Sangiovese este Prugnolo Gentile.
Strugurii Montepulciano sunt insa un alt soi si nu o varietate de Sangiovese. Din acestia se obtine vinul Montepulciano d’Abruzzo.
Sangiovese este „parintele” multor altor soiuri de struguri. Prin incrucisarea cu soiul alb Mantonico Bianco, s-au obtinut soiurile siciliene Nerello Mascalese si Perricone. Un alt soi din sudul Italiei obtinut din Sangiovese este Frappato, un tip de struguri foarte aromati. Gaglioppo este, de asemenea, pe lista rudelor lui Sangiovese.
In Italia, Sangiovese se gaseste intr-un numar impresionant de zone viticole de origine controlata, mai precis, peste 100 de zone cu apelatiunea DOCG, DOC si IGT. Sangiovese este cel mai plantat soi de struguri negrii din tara, ocupand peste 55,000 de hectare si 11% din suprafata totala de podgorie. Cu toate acestea, soiul era unul mult mai popular in trecut cand acoperea o suprafata dubla.
Aproape intreaga cantitate de struguri Sangiovese cultivati in Italia provine din Toscana.
Poti insa intalni vinuri Sangiovese exceptionale si in alte regiuni precum Umbria, Marche, cum ar fi faimosul Rosso Conero — un cupaj de Montepulciano, Emilia Romagna, Lazio si diverse regiuni din sudul tarii. Toscana ramane insa zona principala in productia de vinuri Sangiovese, cateva dintre cele mai cunoscute exemple fiind:
Dintre acestea, cel mai comun si cel mai putin sofisticat vin este Chianti, obtinut in cantitati foarte mari, in mare parte pentru export. Celelalte exemple sunt considerate vinuri complexe de calitate superioara.
Tot in Italia, exista numeroase clone ale soiului Sangiovese. Un alt aspect care a „zguduit” expertii si pasionatii de vin din Toscana este faptul ca cele mai multe clone de Sangiovese nu provin din aceasta regiune, asa cum se credea initial. De fapt, cele mai bune clone ale soiului, R24 si T19, provin din regiunea Emilia Romagna si sunt extrem de populare la ora actuala in Toscana.
Totodata, exista bio-tipuri sau tipologii diverse de Sangiovese in functie de regiunea mai ampla in care se cultiva soiul. In ciuda structurii genetice identice a strugurilor, aceste diferente sunt remarcabile la nivelul caracteristicilor vinului si le poti simti comparand soiurile cultivate in Toscana cu cele din Emilia Romagna, Lazio, Umbria sau Calabria. Ele se datoreaza diferentelor de sol si clima din regiunile respective.
Italia este cu siguranta patria vinului Sangiovese, insa acesta se produce si in alte tari, iar soiul este al 13-lea cel mai plantat la nivel mondial. In Franta, in insula Corsica, avem o suprafata de circa 1,300 de hectare de podgorii Sangiovese. Argentina este o alta tara unde se cultiva cu succes Sangiovese in regiunea Mendoza, pe o suprafata de 2,300 de hectare. Sangiovese se cultiva si in Statele Unite.
Sangiovese prefera zonele cu un climat mai cald cum ar fi cele din preajma Marii Mediterane, ceea ce explica raspandirea sa in centrul si sudul Italiei, cat si originea sa sudica. Soiul are nevoie de multa lumina si caldura pentru o dezvoltare armonioasa intrucat are o perioada tarzie de coacere. Daca nu are parte de o vara destul de lunga, fructele nu se coc pe deplin.
In ceea ce priveste solul, Sangiovese are nevoie de niste conditii specifice pe care le intalneste in regiunea Toscana. Solurile metamorfice, adica acelea care se produc prin metamorfozarea rocilor, sunt ideale pentru acest soi. Un astfel de sol in care Sangiovese creste cu usurinta este „galestro”. Totodata, Sangiovese se poate dezvolta usor si in soluri de tip „alberese” care sunt calcaroase si contin sedimente aduse de apa marii. Aceste soluri au un continut mare de calciu, ceea ce duce la vinuri cu o aciditate ridicata, si contin, de asemenea, argila. Alte componente des intalnite in solurile galestro si alberese sunt mineralele precum cuartul. Ambele soluri sunt foarte raspandite in zona viticola Chianti Classico.
In general, Sangiovese este un soi rezistent la seceta si prolific. Tocmai popularitatea soiului si cantitatile mari in care se regaseste duc la o producte de vin extrem de variata. Poti, de exemplu, sa gasesti vinuri Sangiovese foarte simple care sunt clasificate drept Chianti DOCG sau vinuri mult mai complexe.
Vinurile Sangiovese se produc dintr-un soi care se coace tarziu. Prin urmare, printre caracteristicile lor de baza se numara taninii bine definiti si aciditatea ridicata. Aceste vinuri pot da dovada de o complexitate deosebita, in functie de stilul de vinificatie.
Printre notele cel mai des intalnite in vinurile Sangiovese se gasesc:
Multe dintre aceste note apar in urma procesului de invechire in butoaie de stejar. Deseori, se spune ca Sangiovese este un vin rustic. Una dintre caracteristicile care il fac demn de acest atribut sunt notele de pamant.
In principiu, Sangiovese este un vin cu arome elegante si o culoare rosu deschis, spre mediu. Ca multe alte soiuri, Sangiovese este puternic influentat de terroir. Astfel:
In general, in ziua de azi, Sangiovese se foloseste ca varietate individuala si nu in combinatie cu alte soiuri de struguri. In trecut, vinificatorii combinau de multe ori soiul cu altele din cauza naturii sale mai dure sau rustice. In timp insa, Sangiovese a devenit mai rafinat astel incat poate fi folosit pe cont propriu pentru a obtine un vin elegant si de calitate.
Nu exista reguli stricte pentru folosirea exclusiva a soiului decat pentru vinul Brunello Montalcino.
Acest vin DOCG cu originile in localitatea Montalcino din provincia Siena nu poate fi produs decat din struguri Sangiovese. Alte vinuri faimoase care se obtin din acest soi sunt cele din zona Chianti Classico, de exemplu Vino Nobile di Montepulciano, precum si multe vinuri toscane cum ar fi remarcabilul Cepparello produs de crama Isole e Olena si vinuri din insula Corsica. In multe din acestea, Sangiovese este folosit ca varietate unica si nu in cupaj.
In ceea ce priveste cupajele avand la baza Sangiovese, traditional, acest soi se folosea in amestec cu varietati de struguri albi, mai ales in zona Chianti unde Sangiovese se combina in principal cu Malvasia sau Trebbiano. Alte varietati locale de struguri mai putin cunoscute la nivel international, dar folosite in ziua de azi in cupaj cu Sangiovese sunt Canaiolo si Colorino. Aceste varietati adauga mai multa densitate si note de condimente vinului obtinut in combinatie cu Sangiovese.
Totodata, datorita unor crame de renume precum Tenuta San Guido sau Masseto, Sangiovese se folosete astazi si in cupaj cu diferite soiuri internationale cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot sau Syrah. Pe langa faptul ca aceste soiuri fac vinul mai atragator, mai placut, in special pentru consumatorii de vinuri internationale, ele ofera si mai multa rotunjime.
In procesul de vinificatie, enologii folosesc deseori un tip special de butoaie mari din lemn de stejar de origine croata denumite „botte” pentru fermentarea si maturarea vinului. Aceste butoaie sunt folosite pentru caracterul lor neutru si capacitatea de a imblanzi caracterul rustic puternic al vinului Sangiovese.
Un alt tip de butoaie folosite frecvent sunt baricurile din Franta. Acestea au un rol important in oxidarea vinului si ii acorda notele caracteristice de stejar. De asemenea, in multe cazuri, vinificatorii aleg sa combine cele doua tipuri de butoaie pentru a beneficia de avantajele fiecaruia.
Una dintre caracteristicile de baza ale vinului Sangiovese pe care vinificatorii stiu sa le exploateze este capacitatea sa excelenta de invechire datorata taninilor si aciditatii. Tocmai pentru ca Sangiovese are foarte multi tanini si o aciditate ridicata, vinificatorii trebuie sa stie cat sa il pastreze in butoaie pentru a ii diminua aceste caracteristici astfel incat vinul sa devina o delectare in pahar.
Stilurile de vinificatie Sangiovese difera destul de mult. Unul dintre factorii de baza care le influenteaza este volumul. Vinurile de calitate superioara produse in cantitati mai reduse se caracterizeaza de regula printr-o aciditate ridicata, un continut mare de tanini si un volum de alcool destul de ridicat.
Ce distinge aceste vinuri de stilurile comune produse in masa este complexitatea lor.
Un Sangiovese de calitate imbina o sumedenie de note de fructe precum cele de cirese si fructe de padure. Vinurile Sangiovese generice, de calitate medie si accesibile ca pret, sunt caracterizate in general prin arome de zmeura si capsuni, uneori cu note suplimentare de condimente, insa nu dau dovada de complexitate.
Vinurile Sangiovese din afara Italiei, au si ele caracteristicile lor definitorii. De exemplu, cele din Corsica, se caracterizeaza printr-o dulceata expresiva.
Brunello di Montalcino, de la Biondi Santi, creatorii vinului Brunello di Montalcino
Cateva super-toscane care contin Sangioveze