Podere Sapaio este una dintre cele mai prestigioase crame din zona viticola de origine controlata Bolgheri. Situata in Toscana, una dintre cele mai prolifice regiuni viticole italienesti, crama preia si perfectioneaza traditia de sute de ani care a plasat aceasta regiune pe un loc fruntas ca si producator de vin la nivel mondial.
Afla in cele ce urmeaza cum a luat nastere aceasta crama, ce factori stau la baza succesului si a faimei sale si ce vinuri de calitate ofera Podere Sapaio.
Podere Sapaio a fost infiintata in 1999 dupa ce Massimo Piccin si-a convins familia sa il ajute sa investeasca in mult laudatul teren viticol Bolgheri. Inca de tanar, Massimo, locuitor al regiunii Veneto, o alta piatra pretioasa pe harta viticola a Italiei, a dezvoltat o pasiune pentru vinuri. El si-a dorit sa o fructifice pentru a realiza propriile editii de vinuri de inalta calitate.
Astfel, Massimo a reusit sa fondeze o afacere vinicola de succes intr-una dintre cele mai prestigioase zone viticole din Italia. Cramele Podere Sapaio se situeaza in localitatea Lo Scopaio, a Castagneto Carducci din provincia Livorno. Practic, podgoria face parte din prestigiosul consortiu La Strada del Vino e dell’Olio Costa degli Etruschi (Calea Vinului si a Uleiului de pe Coasta Etrusca).
Totul a inceput cu achizitionarea primelor 10 hectare de podgorie. In cele peste doua decenii de activitate, compania a reusit sa isi dubleze de doua ori suprafata de pamant cultivata, avand in prezent peste 40 de hectare, dintre care 25 sunt acoperite de vita de vie. Aceste podgorii sunt impartite in 16 zone dedicate strugurilor din care se produce vinul rosu Bolgheri si 9 zone in care se cultiva struguri pentru vinuri Bibbonese.
Bibbona este, de fapt, o mica zona adiacenta renumitei regiuni viticole DOC Bolgheri. In 2004, Podere Sapaio a achizitionat 9 hectare in Bibbona. De atunci, crama s-a concentrat preponderent pe soiul de struguri crescut aici pe care l-au utilizat in realizarea celui mai de seama vin al sau – Sapaio.
Solurile bogate in argila, dar si nisipoase din aceasta zona sunt motivul pentru care se pot cultiva cu usurinta struguri de calitate. Vitele de vie ale cramei sunt orientate catre sud-vest, iar cultivarea strugurilor se realizeaza conform principiilor agriculturii organice. Din punct de vedere al soiurilor de struguri prezente pe podgoriile Podere Sapaio, cultivarea de soiuri Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc se imbina cu cea a strugurilor Merlot si Petit Verdot.
Pe langa productia de vinuri, o alta ramura a afacerii este aceea de a organiza tururi viticole in locatiile detinute de catre companie. Mai mult de atat, la fel ca alte firme viticole din regiune, Podere Sapaio produce si ulei de masline pe acelasi teren agricol.
In 2015, Massimo si sotia sa Alice dal Gobbo au decis sa faca o investitie considerabila intr-o alta zona viticola de renume, insula Giglio. Aici, au achizitionat diverse terenuri in mai multe zone precum Faro di Punta del Fenaio, Vigneto delle Secche si Faro di Capel Rosso. In aceasta zona, viticultura se practica si in ziua de azi la fel ca si in secolele precedente, o buna parte a procesului de productie fiind manual. Vinul simbolic al zonei este Ansonica, produs din soiul de struguri autohton.
Datorita implicatiei, pasiunii si priceperii enologului Carlo Ferrini care colaboreaza cu crama Podere Sapaio, vinurile acesteia se afirma in mod continuu la nivel national si international. Inca din 2000, Ferrini s-a implicat in intregul proces de realizare a vinurilor, incepand cu plantarea vitelor de vie, asigurandu-se ca acestea au parte de echilibrul perfect intre fruct si partea vegetativa.
Podere Sapaio este considerat la ora actuala unul dintre cei mai buni producatori de vinuri rosii din Alta Maremma. Printre vinurile produse de aceasta crama intalnim doua varietati de vin Volpolo Bolgheri DOC – emblema cramei. Acestea sunt realizare in proporție de 70% din struguri Cabernet Sauvignon, 15% Merlot si 15% Petit Verdot.
Celalalt vin al cramei este il Sapaio, realizat din struguri Cabernet Sauvignon (70%), Cabernet Franc (10%) si Petit Verdot (20%).
Atat Volpolo, cat si Sapaio sunt doua vinuri "super toscane" vechi care s-au aflat printre primele tipuri de vin produse in aceasta regiune din soiuri de struguri internatonali.
In total, crama produce in jur de 100.000 de sticle de vin pe an, dinte care productia de Volpolo reprezinta circa 80%. Ambele tipuri de vin stau la maturat timp de 14 luni in butoaie de stejar.
il Sapaio
Vinurile Podere Sapaio au primit numeroase premii si aprecieri la nivel international, iar vinul reprezentativ al cramei este tocmai il Sapaio. Inca din 2015, acesta a renuntat la clasificarea DOC Bolgheri pentru a deveni un vin IGT. Motivul a fost schimbarea retetei acestui vin. Ca si vin DOC, Sapaio nu se putea produce cu strugurii din Bibbbona. Astfel incepand cu 2015, Sapaio a fost imbuteliat ca si vin Toscana IGT.
Vinul Sapaio se bazeaza pe struguri de cea mai inalta calitate selectionati manual. Procesul de fermentatie are loc in butoaie de otel inoxidabil, la temperaturi controlate. Dupa perioada de maturare in butoaie, vinul se muta in sticle unde se va invechii pentru urmatoarele 10-12 luni.
Sapaio este un vin rosu organic produs cu drojdii indigene. Acesta are o frumoasa culoare rosie cu reflexii violacee. Sapaio este un vin complex cu diverse arome de fructe de padure, violete, condimente si note subtile de stejar datorate procesului de maturare in acest tip de lemn. Acesta este un vin corpolent, cu un gust bogat si catifelat.
Volpolo Bolgheri DOC
Vinul Volpolo Bolgheri DOC se obtine de asemenea din struguri selectionati manual si se bazeaza pe reteta clasica Bolgheri DOC. Dupa ce petrece mai bine de un an in butoaie de stejar, fapt care va lasa o amprenta recognoscibila asupra gustului sau, vinul se muta in sticle, unde se va rafina pentru urmatoarele 4-6 luni inainte de a fi lansate. Acesta este un vin rosu organic de inalta calitate, cu o culoare intensa si un volum de alcool de 14,5%. Vinul are un corp plin, note de fructe de padure si condimente.
Volpolo Bolgheri DOC prezinta o combinatie atractiva si eleganta de note de coacaze, cirese negre, violete, cedru si usoare reminiscente de tutun. Acest vin intens, structurat, are nevoie de ceva timp pentru a scoate la suprafata ce e mai bun din taninii sai. Rezultatul final este un vin cu un amplu gust de fructe si un mare echilibru.
Regiune: Toscana, Italia
Cumpara bauturi Podere Sapaio, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Podere Sapaio