Soiul si Vinurile Carménère - Istoric, Regiuni si Stiluri de Vinificatie

Lejer, cu tanini bine definiti si o aciditate ridicata, vinul Carménère este ideal pentru orice masa sau ocazie speciala. Acesta se produce din soiul omonim pe care ti-l prezentam in acest ghid care cuprinde:

  • Istoria si caracteristicile soiului
  • Locurile unde se cultiva Carménère    
  • Stilul vinului Carménère  
  • Cum se serveste Carménère  
  • Lucruri interesante despre Carménère

 

Istoria si caracteristicile soiului

Carménère pare sa fie un soi antic, cultivat inca din perioada Imperiului Roman in zona ocupata azi de regiunea franceza Bordeaux. Numele folosit in antichitate pentru acest soi era Biturica.

Carménère este o ruda a soiului Merlot si a fost folosit de francezi atat in vinuri de tip cupaj, cat si varietal.

Acesta era unul dintre cele 6 soiuri de baza care se foloseau odinioara pntru vinurile rosii de Bordeaux.

Cu toate acestea, soiul s-a distantat de zona de origine.

Pana prin 1860-1870, Carménère era unul dintre cele mai plantate soiuri din Medoc.

Azi insa, tara sa predilecta este Chile unde se cultiva inca din 1850. Francezii au renuntat la Carménère din cauza sensibilitatii sale, acesta fiind des afectat de boli precum filoxera care a distrus o buna parte din culturile de acest tip. In Chile in schimb, Carménère s-a dezvoltat fara probleme si continua sa fie un soi dominant.

Carménère produce struguri de dimensiuni mici, cu ciorchini in forma de con si pielite catifelate. Acesti struguri zemosi si aromati au un gust placut si ofera vinuri pe masura. Plantat in zone care ii favorizeaza cresterea, Carménère ofera recolte de incredere. Strugurii se coc lent, perioad de recoltare fiind la cateva sapatamani dupa cea a soiului Merlot.  

Regiunile in care se cultiva Carménère

Carménère isi are originile in Lumea Veche, in Franta, insa a „migrat” intre timp pe continentul american. In prezent, Carménère se cultiva cel mai mult in Chile unde are parte de conditii ideale: clima uscata si calduroasa cu putine ploi si soluri diverse. Carménère  se cultiva de asemenea in Italia, in nordul tarii in regiunea Veneto, dar si in China si Noua Zeelanda.  

Cele mai multe podgorii de Carménère se situeaza in China, pe o suprafata de peste 11,000 ha, urmata de Chile cu 10,500 ha, Italia cu peste 600 ha si Argentina si Franta cu cateva zeci de hectare.

Carménère – varietatea reprezentativa pentru Chile

Carménère este al 5-lea cel mai plantat soi de struguri din Chile, in podgorii din mai multe regiuni viticole de renume:

  • Valea Rapel

In aceasta zona care cuprinde regiunile Colchagua si Cachapoal, soiul se cultiva in partea de sud unde are parte de influenta Pacificului si a Muntilor Anzi, precum si un sezon lung de coacere care asigura vinuri elegante. Valea Colchagua este zona cu cele mai multe podgorii de Carménère din tara.

  • Valea Maipo

In aceasta zona care se intinde de la sudul capitalei Santiago pana la Valea Rapel si Muntii Anzi, soiul se bucura de un climat mediteraneean si un terroir diversificat care permite multe stiluri de vinificatie.

  • Peumo

Aceasta este una dintre cele mai vechi si faimoase regiuni viticole din Chile. Este situata in Valea Cachapoal, infiintata ca si D.O. (Denominación de Origen) in 1994, este cunoscuta in special pentru vinurile sale Carmenère, inclusiv pentru prima imbuteliere super-premium din tara, Carmin de Peumo.

Prezenta raului Cachapoal si amplasarea regiunii intr-un coridor situat intre Muntii Cordillera de la Costa creeaza un adapost natural si un microclimat calduros in care Carménère se dezvolta ideal. 

Stilul vinului Carménère

Multi apreciaza vinurile Carménère pentru o serie de calitati printre care aromele sale intense de fructe rosii si negre bine coapte sau note vegetale si picante. Printre cele mai comune arome pe care le poti intalni in acest vin se numara:

  • Fructe rosii: zmeura, cirese;
  • Fructe negre: prune, mure;
  • Note vegetale de ardei, flori uscate, eucalipt;
  • Condimente: piper, vanilie;
  • Note secundare: cacao, ciocolata, tarta, tutun, piele, pamant, fum. 


Carménère este un vin suav si rotund care se aseamana foarte bine cu Merlot. Intr-o oarecare masura, se aseamana si cu Cabernet Sauvignon, insa are un corp mai putin plin. Carménère are in general o aciditate medie si un continut mediu de tanini.

Uneori, acest vin se simte usor amarui pe final in cazul in care recolta a fost culeasa mai devreme. Gustul amarui se mai datoreaza si unor compusi (pyrazine) prezenti in mod natural in struguri, responsabili si pentru aromele vegetale si de piper sau ardei.

De regula, Carménère are un ciclu vegetativ caracterizat de o coacere tarzie si asta se reflecta in aromele puternice de fructe coapte. Daca strugurii sunt recoltati dupa ce s-au copt complet, vinul va avea arome dulcegi si acrisoare de cirese, note fum si pamant si o culoare intensa rosu-rubiniu.

  • Carménère se vinifica de multe ori in cupaj cu Merlot si Cabernet Sauvignon.
  • Volumul de alcool din vinurile Carménère este de 13–15%.
  • Majoritatea vinurilor Carménère se matureaza frumos pastrate 2-3 ani, insa cele mai bune sortimente pot invechi pana la 10 ani.

 

Vinurile Carménère  din diverse regiuni geografice au atribute comune. Iata cateva caracteristici ale celor din Chile:

Valea Maipo

Vinurile de aici sunt recunoscute pentru aromele florale lejere precum cele de trandafir, hibiscus sau cires si o mineralitate specifica datorata terroir-ului cu granit. 

Valea Cachapoal

Aceasta zona produce vinuri Carménère cu note complementare acrisoare si dulci, precum si arome vegetale. Aceste vinuri au o aciditate ridicata si un bun potential de invechire.

Valea Colchagua

Se resimt clar aromele de zmeura si alte fructe de padure in aceste vinuri. In zone precum Apalta, vinurile se deosebesc si prin tanini bine definiti si lipsa aromelor vegetale.

Valea Rapel

In aceasta zona se produc vinuri foarte aromate, cu aciditate redusa si culoare profunda.

Peumo

Carménèrul din Peumo se remarca prin calitatea sa superioara. Aceste vinuri au corp plin, un volum mai mare de alcool, sunt mai dulci si au un foarte bun potential de invechire.

Cum se serveste vinul Carménère  

Temperatura ideala pentru a servi un Carménère este intre 15 si 20 °C. La aceasta temperatura, aromele se simt pe deplin si nu sunt inabusite de continutul de alcool.

Un pahar traditional de vin rosu este o alegere buna pentru Carménère. Ca sa te bucuri pe deplin de aromele vinului, e indicat sa il rotesti de cateva ori in pahar, astfel vei simti notele.

Apoi, luand o gura de vin poti simti initial aciditatea si taninii, urmate de notele de fructe, condimente, aromele vegetale si finalul indelungat. 

Carménère este un vin cu corp mediu spre plin. Prin urmare, ar trebui lasat la aerat putin timp inainte de a fi servit. Durata recomandata de decantare este de cel putin o jumatate de ora. 
In cazul in care sticla nu se consuma toata imediat dupa deschidere, trebuie bine inchisa inainte de a o pune inapoi in frigider. Dupa aceea, vinul ar trebui terminat in urmatoarele doua, maxim trei zile.

Fiind un vin cu aciditate mare si tanini lejeri, Carménère se poate combina cu o multime de mancaruri.

Lucruri interesante despre Carménère

  • Nu de mult, s-a descoperit ca acest soi este identic din punct de vedere genetic cu cel mai comun soi pentru struguri rosii din China, Cabernet Gernischt.
  • Carménère a ajuns in Chile din greseala: cei care au adus prima data soiul in tara credeau ca transporta de fapt butasi de Merlot.
    • Convingerea ca in Chile se cultiva de fapt Merlot a durat pana in 1994 cand  Jean-Michel Borisquot, un specialist in vinuri, a atestat prezenta soiului Carménère.
  • Numele soiului vine de la cuvantul frantuzesc „carmin” care face trimitere la culoarea sa rosiatica.
  • Carménère nu se mai cultiva aproape deloc in tara sa de bastina, Franta.
  • Carménère este fratele vitreg al soiurilor Merlot si Cabernet Sauvignon si o ruda distanta a soiului Cabernet Franc.

 

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile