Vinul si Regiunea Viticola Prosecco - Istorie, Clasificare, Soi si Stil

Un pahar de Prosecco este modul ideal de a sarbatori o ocazie speciala si nu numai. Oricand te poti bucura de aroma, bulele si eleganta acestui vin italienesc in stil „frizzante”, sau chiar "spumante", accesibil ca pret si disponibil intr-o mare varietate de marci. Asemanator cu sampania ca gust si caracteristici, dar mult mai simplu, "straight forward", usor de inteles si accesibil, Prosecco a cucerit usor inimile iubitorilor de vin din intreaga lume. Afla mai multe despre originile, calitatile si istoria vinului Prosecco.

Originile vinului Prosecco

Vinul Prosecco se bucura de o mare popularitate de relativ putin timp. Cu toate acestea, istoria sa este mult mai lunga. Prosecco isi are originile in Nordul Italiei unde a fost produs pentru prima data cu sute de ani in urma.

Pe teritoriul Italiei de nord, productia vinului este o traditie milenara. Chiar despre Prosecco se presupune ca avem dovezi scrise inca din anul 200 I. Hr., pe cand acest vin purta numele de „Puccino”. Primul izvor istoric ce mentioneaza vinul Prosecco sub denumirea lui actuala este un poem de Aureliano Acanti scris in 1754.

Vinul Prosecco este rezultatul strugurilor Glera despre care se spune ca ar proveni din Slovenia, tara care se invecineaza la Nord cu Italia. Acest soi a trecut astfel granita si a ajuns sa fie cultivat in nordul Italiei. 

Nordul Italiei are  legaturi istorice si culturale foarte puternice cu Slovenia, lucru reflectat inclusiv in traditia vinicola a zonei. Desi numele vinului Prosecco pare sa derive din termenul „secco”, adica sec in limba italiana, originea cea mai probabila este cea slovena unde „prosek” inseamna carare prin padure. In Italia, soiul Glera s-a cultivat la inceput pe podgoriile din satul Prosecco, din provincia Trieste.

Regiunea viticola Prosecco

Regiunile din Italia corespund pe harta viticola cu tipurile de vin care predomina in zona respectiva. 

Asa cum Franta are o regiune numita Champagne de unde se trage sampania, iar oricare alt vin alb spumant asemanator sampaniei nu poate fi etichetat drept sampanie daca nu provine de acolo, si Italia si-a adjudecat dreptul exclusiv de a produce Prosecco. Vinurile albe care se aseamana cu Prosecco / sunt vinificate din acelas soi, in acelas stil, dar nu provin din nord-estul Italiei nu pot fi denumite Prosecco. 

Prosecco a fost subiectul unor controverse pana cand vinul a ajuns sa poarte denumirea sa actuala.

Initial, termenul „Prosecco” desemna soiul de struguri din care se face acest vin.

Dupa ce vinul a inceput sa castige tot mai multa popularitate, ceea ce s-a intamplat in anii 2000, italienii au decis sa ii schimbe denumirea. Din cauza ca Prosecco desemna strugurii si nu vinul, stilul de vinificatie nu putea fi protejat. Prin urmare, oricine putea produce vin Prosecco din struguri Prosecco oriunde in lume.

Pentru a proteja reputatia vinului, italienii au apelat la o strategie ingenioasa.

Au gasit pe harta satul Prosecco. In jurul sau au trasat o zona ampla ce acoperea intreaga regiune Friuli Venezia Giulia si o parte din Veneto pe care au declarat-o regiunea Prosecco. Apoi, au schimbat numele soiului de struguri din Prosecco in Glera, o denumire locala alternativa pentru varietatea de struguri Prosecco.

Astfel, Prosecco a obtinut in 2009 standardul DOC (Denominazione di Origine Controllata).

De atunci, pentru a il putea comercializa, acest vin trebuie produs exclusiv in nord-estul Italiei in regiunea care corespunde denumirii controlate Prosecco.  

Acest lucru asigura pastrarea unui standard inalt de calitate pentru vinurile Prosecco. Strugurii Glera cultivati in aceasta regiune au variatii mici de aroma, aciditate si buchet comparativ cu cei cultivati pe alte teritorii. Prin urmare, vinul produs din acestia are caracteristici distinctive. 

Vinul de origine controlata Prosecco ia nastere intr-un peisaj unic, pe dealurile din Conegliano-Valdobbiadene care fac parte din patrimoniul UNESCO. 

 

Harta regiunea viticola Prosecco

Acest lucru asigura pastrarea unui standard inalt de calitate pentru vinurile Prosecco. Strugurii Glera cultivati in aceasta regiune au variatii mici de aroma, aciditate si buchet comparativ cu cei cultivati pe alte teritorii. Prin urmare, vinul produs din acestia are caracteristici distinctive. 

Vinul de origine controlata Prosecco ia nastere intr-un peisaj unic, pe dealurile din Conegliano-Valdobbiadene care fac parte din patrimoniul UNESCO. Din punct de vedere teritorial, Prosecco se produce in regiunile invecinate Veneto si Friuli Venezia Giulia.

Strugurii

Prosecco este un vin „frizzante”, cu bule, sau spumant. Secretul obtinerii unui astfel de vin consta in alegerea soiului de struguri. Strugurii folositi in productia de Prosecco trebuie, conform retetei originale, sa contina un procent minim de 85% din soiul alb Glera. Desi acest soi este unul relativ neutru, Glera prezinta totusi niste note de fructe care il evidentiaza. 

Soiul de struguri Glera, Prosecco

Acest soi se recolteaza tarziu, lucru care face ca procesul de fermentatie sa fie unul mai indelungat. Fermentatia strugurilor se continua pana in iarna cand temperaturile scazute opresc procesul, pentru ca acesta sa reporneasca ulterior direct in butoi sau sticla, in primavara, cand temperaturile cresc. Rezultatul este un vin cu bule sau „frizzante” cum il numesc italienii. 

Pe langa strugurii Glera, restul de 15% din compozitia vinului include fructe de la alte vite de vie, luand in considerare gustul si buchetul pe care viticultorul vrea sa le obtina. Posibilitatile includ urmatoarele soiuri de struguri care asigura diverse calitati.

  • Vardisio: savoare sporita
  • Bianchetta Trevigiana: ajuta la rafinarea continutului alcoolic
  • Perera: sporeste buchetul vinului
  • Alte tipuri de struguri pot fi soiurile internationale Chardonnay sau Pinot Gris.

 

Cum se realizeaza Prosecco?

Ambele tipuri de vin Prosecco, frizzante (cu bule) si spumante (spumant) se realizeaza prin metoda Charmat sau Marinotti incepand de la 1800. In mare parte, adoptarea acestei metode i se datoreaza lui Antonio Carpene, fondatorul primei scoli italienesti de vinicultura si enologie de la Conegliano

Conform metodei Marinotii:

  1. Strugurii sunt presati incet pentru a se obtine mustul.
  2. Acesta se pune apoi in recipiente speciale pentru procesul de decantare prin care se separa sedimentele.
  3. Dupa aceea, se realizeaza decantarea in cilindrii de otel la temperaturi controlate.
  4. Ulterior, se adauga drojdii atent selectionate care declanseaza fermentarea si transformarea mustului in vin.
  5. Vinul de baza este apoi amestecat cu soiul secundar, astfel obtinandu-se cupajul.
  6. Are loc apoi un alt proces de decantare in recipiente sub presiune si se adauga drojdii si zahar, lucru care declanseaza inca o faza de fermentatie.

In aceasta etapa, drojdiile metabolizeaza zaharul si produc alcool si dioxid de carbon, care este responsabil pentru bulele caracteristice vinului Prosecco. Procesul dureaza de la 30 la 90 de zile. Dupa aceasta perioada, vinul se imbuteliaza si mai are nevoie de circa 40 de zile de maturare.

Tipurile de vin Prosecco

Prosecco se produce si comercializeaza in trei tipuri diferite:

Prosecco tranquillo (linistit)

Acesta este vinul Prosecco original, fiind primul produs inainte de introducerea tehnicii Martinotti prin care Prosecco a dobandit bule. Acest tip de Prosecco se caracterizeaza prin absenta bulelor.

  • Culoarea sa este galben-pai.
  • Aroma este de fructe precum marul sau para,
  • Existand de asemenea arome florale precum cele de acacia sau de migdale.

Prosecco tranquillo are un continut alcoolic de minim 10.5% vol. Spre deosebire de celelalte tipuri de Prosecco ce permit combinarea soiului Glera cu soiuri internationale, Prosecco tranquillo se bazeaza doar pe soiuri italienesti.

Prosecco frizzante

Acest tip popular de Prosecco se produce conform metodei Martinotti, folosind o presiune redusa fata de cea utilizata in productia de Prosecco spumante. Astfel, vinul contine mai putin dioxid de carbon, ceea ce inseamna un perlaj mai putin persistent.

  • Si acest tip de Prosecco este de un galben asemanator culorii paiului, insa poate avea si reflexii verzui.
  • Aroma este de fructe (mar, para, piersica) si florala (flori albe de primavara).
  • Nivelul de alcool este de minim 9%.

Prosecco spumante

Acesta este la ora actuala cel mai cunoscut si vandut tip de Prosecco in lume. Prosecco spumant se prepara folosind metoda clasica Martinotti. La fel ca celelalte doua tipuri de Prosecco, are culoarea galben pai. Taria minima este de 11% vol. de alcool.

In functie de cantitatea reziduala de zahar, Prosecco spumante poate fi

  • Brut: 0/12 g/l zahar rezidual, cu arome de fructe citrice si note vegetale
  • Extra sec: 12/17 g/l zahar rezidual, cu arome de fructe precum mar, para, citrice si arome florale
  • Sec: 17/32 g/l zahar rezidual, cu arome de fructe (mar verde, piersica)

 

Standardul de calitate Prosecco

Prosecco este un vin de origine protejata produs doar in Italia. In functie de clasificare, avem trei tipuri de Prosecco:

  • Conegliano Valdobbiadene (DOCG / Denominazione di Origine Controllata e Garantita)
  • Asolo Prosecco (DOCG / Denominazione di Origine Controllata e Garantita)
  • Prosecco (DOC / Denominazione di Origine Controllata

Majoritatea vinurilor Prosecco se produc conform metodei Marinotti.  Exista insa si Prosecco realizat dupa metoda traditionala si cea ancestrala (Prosecco col fondo) prin care vinul prezinta depozite la baza sticlei. Metoda utilizata in productie este specificata pe eticheta vinului. De asemenea, pe sticla de vin sunt prezente clasificarile care denota cat de sec e vinul, cu variatii de la brut, pana la demi-sec. 

Clasificarea vinurilor Prosecco

Asolo DOCG si Conegliano Valdobbiadene DOCG sunt zonele clasice de productie a vinului Prosecco.

Acestea coincid cu satele unde se produce vinul, iar pe sticla poti vedea una sau ambele denumiri. Asolo DOCG poate fi intalnit si sub denumirea de Colli Asolani DOCG. Vinurile spumate includ pe eticheta standardul „Superiore” care lipseste de pe sticlele de Prosecco frizzante sau tranquillo. 

O alta zona faimoasa pentru productia de Prosecco este Cartizze,

Aici se produc doar vinuri spumante. Vinurile de aici vor avea pe eticheta si termenul „Rive” si numele localitatii de provenienta, posibilitatile incluzand 12 comune si 31 de sub-comune. Vinurile Cartizze si Prosecco Superiore Rive sunt considerate printre cele mai bune vinuri Prosecco.

In dialectul local, termenul „rive” se refera la pantele colinelor pe care se cultiva vita de vie, care in aceasta zona pot fi foarte abrupte, aproape verticale. Astfel agricultura practicata aici este una preponderent traditionala bazata pe munca manuala, nu pe metode mecanizate. 

Vinurile Prosecco DOC se produc in ambele regiuni de Prosecco, Veneto si Friuli Venezia Giulia.

Aceasta clasificare s-a stabilit in 2009 prin alaturarea vinurilor IGT deja existente. Atat vinurile tranquillo, cat si cele frizzante pot primi aceasta clasificare. Nu exista standardul Superiore pentru Prosecco DOC. Majoritatea vinurilor din aceasta clasa sunt produse in provincia Trieste si in provincia Treviso din Veneto (circa 90%).

Prosecco DOC se realizeaza din struguri cultivati exclusiv in una dintre aceste doua zone. 

Daca am plasa vinurile Prosecco intr-o piramida in functie de calitatea acestora, ele ar fi asezate in felul urmator, de la baza inspre varf:

  1. Prosecco DOC
  2. Prosecco Treviso DOC si Prosecco Trieste DOC
  3. Conegliano Valdobbiadene DOCG si Asolo Prosecco DOCG 
  4. Vinurile DOCG Cartizze si Rive 

Farmecul si popularitatea vinului Prosecco

Prosecco a ajuns bautura faimoasa pe care  lumea o savureaza la petreceri si nu numai datorita unui vid care exista pe piata de vinuri. Consumatorii de vin isi doreau o bautura asemanatoare cu sampania, insa la un pret mult mai accesibil. Totodata, nu doreau sa opteze pentru alternativele aflate la polul opus, precum Cava sau Asti, privite in general ca vinuri inferioare.

Cu bulele, spuma, culoarea si aromele sale, Prosecco a devenit substitutul ideal pentru sampanie.

Cativa producatori italieni au inceput sa exploateze aceasta nisa noua, creand astfel brandul Prosecco pe care il asociem azi cu un stil de viata lejer si o atmosfera festiva.

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile