Toscana
2 produseUn cupaj toscan interesant in stil Bordeux avand la baza Cabernet Sauvignon maturat in butoaie de de stejar francez.
- Clasificare vin: DOC Bolgheri Sassicaia, primul si pana acum singurul caz in Italia de DOC cuprins intr-o singura mosie
- Soiuri de struguri: 85 % Cabernet Sauvignon, 15 % Cabernet Franc
Terroir:
Podgoriile sunt amplasate in intregime in delimitarea teritoriala a DOC Sassicaia.
Solurile au caracteristici morfologice diferite si compuse, acestea sunt:
- calcaroase bogate in galestro
- pietroase, Sassicaia in dialect local inseamna pamant cu multe pietre
- si, de asemenea, partial argiloase
Plantatiile de vita sunt situate la o altitudine intre 100 si 400 de metri, orientate spre Vest/Sud-Vest.
Vintage 2017:
Toamna si prima parte a iernii au fost caracterizate de temperaturi destul de dure, acestea fiind cauzate de vanturi aducatoare de precipitatii dinspre nord. Aceste conditii au favorizat:
- intrarea in repaus vegetativ
- eliminarea naturala a principalilor paraziti ai vitei de vie
- mentinere rezervelor de apa necesare in sol
Schimbarea drastica si oarecum bizara a temperaturilor, care s-au ridicat cu mult peste medie la sfarsitul lunii martie, au determinat inflorirea timpurie si mai apoi crearea de ciorchini mai rarefiati cu boabe mai mici. Ca si o consecinta fireasca volumul de productiei a fost diminuat cu cca 18-20%.
Diferenta de temperatura diurna / nocturna mare de la mijlocul lunii august pana la sfarsitul lunii septembrie au creat o conditie extrem de favorabila formarii aromelor primare si secundare. Mai mult decat atat, acest lucru a facilitat cresterea aciditatii care era cu adevarat indispensabila pentru a da prospetime si eleganta mustului.
Recoltare s-a efectuat manual, incepand cu Cabernet Franc in 30 august, apoi Cabernet Sauvignon.
Culesul a inceput cu vita de vie aflata la poalele dealurilor si a continuat pe plantatiile de pe dealuri avand o inaltime aproximativa de 360 de metri (Vigna di Castiglioncello si Vigna del Quercione), intre sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie.
Vinificatie:
- fermentatie + conversie malolactica
- maturare timp de 24 luni in butoaie de de stejar francez (o treime noi si restul la primul si al doilea pasaj)
- cupajul s-a facut la sfarsitul lunii decembrie, cu o luna si jumatate inainte de pregatirea pentru imbuteliere