TAITTINGER este una dintre cele mai prestigioase crame de spumante din regiunea Champagne. Crama are o istorie indelungata de mai bine de un veac. La fel precum multe alte crame din regiune, TAITTINGER este o afacere de familie, transmisa din generatie in generatie.
Sampania selecta a acestui producator este rezultatul unui proces atent si indelungat, perfectionat de-a lungul deceniilor. Vinurile TAITTINGER se bazeaza pe un cupaj Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier.
Cea mai emblematica sampanie TAITTINGER este Brut Réserve Signature Cuvée realizata in crama principala a producatorului situata pe ruinele anticei manastiri benedictine Saint-Nicaise.
In 1915, un tanar parizian, Pierre Taittinger, a fost desemnat drept seful personalului Generalului de Castelnau a carui resedinta se afla la Château de la Marquetterie. Pierre Taittinger a ajuns astfel in inima podgoriei unei crame din Champagne pe care urma sa o detina peste cativa ani si sa o transmita din generatie in generatie.
In 1932, Pierre a cumparat crama, iar peste doi ani, cu ajutorul cumnatului sau, a achizitionat si crama Fourneaux, una dintre cele mai vechi din regiunea Champagne. Afacerea de familie incepea sa prinda contur.
Pierre Taittinger a fost indragostit de bucataria frantuzeasca. El a incercat mereu sa dezvolte stilul spumantelor produse de crama in functie de experienta si viziunea pe care o avea in raport cu sofisticata bucatarie frantuzeasca. Pana in ziua de azi, Casa TAITTINGER respecta aceasta traditie.
Primii urmasi ai lui Pierre la conducerea cramei au fost Paul Evêque, cumnatul sau, impreuna cu fii acestuia, François, Jean si Claude.
François Taittinger, cel de-al treilea fiu al lui Pierre, s-a alaturat afacerii de familie chiar la inceputul celui de-al doilea razboi mondial. Pana in 1960, el a fost la conducerea cramei. François a facut demersuri importante pentru a apara reputatia cramei intr-un context in care competitia internationala devenea tot mai acerba si producatorii de vin din Champagne pierdeau teren in fata altor crame. François Taittinger este cel care a creat brandul TAITTINGER, hotarand ca numele cramei sa coincida cu numele familiei, o miscare indrazneata in anii ’40.
Din 1946, Jean Taittinger, fiul lui Pierre, s-a alaturat la conducerea cramei si a inceput sa dezvolte podgoriile si arta cultivarii strugurilor, lucru care va imbunatati calitatea spumantelor TAITTINGER.
Jean Taittinger a fost foarte implicat in tot ceea ce insemna productia spumantului. El vizita foarte des toate podgoriile pentru a verifica vita de vie si a se asigura ca acestea intrunesc conditiile necesare realizarii unui vin de calitate in baza caracteristicilor terroir-ului autohton.
In 2006, Jean l-a sustinut din plin pe fiul sau, Pierre-Emmanuel, care a cumparat si ajuns la conducerea Casei TAITTINGER. Ulterior, fratele sau, Claude Taittinger, a fost cel care a preluat conducerea si a mentinut-o pana in 2006, jucand un rol esential ca ambasador al brandului Taittinger.
El a extins cu mult suprafata viticola a cramei achizitionand noi podgorii, cumparand chiar si 40 de hectare in Napa Valley, Statele Unite.
Familia Taittinger gestioneaza casa omonima de mai bine de un secol, timp in care familia a lucrat asiduu pentru a isi finisa vinul in conformitate cu cele mai inalte standarde de calitate care au facut celebru numele TAITTINGER in intreaga lume pentru excelenta sa.
Pierre Emmanuel Taittinger s-a dedicat cu pasiune si ambitie timp de 40 de ani cramei. Afacerea se afla in ziua de azi in mainile fiului sau, Clovis, si a fiicei sale, Vitalie.
O parte din cramele TAITTINGER se situeaza pe locul unei foste manastiri benedictine din secolul XIII. Galeriile subterane ale acelei manastiri dateaza inca din epoca galo-romana si in ziua de azi, acesta este locul in care se produc o parte din spumantele TAITTINGER.
Podgoriile TAITTINGER s-au extins din generatie in generatie, iar in ziua de azi se intind pe 288 de hectare. Crama este al treilea cel mai mare producator de vin din Champagne.
TAITTINGER detine si cea mai mare podgorie inconjurata de ziduri din regiune. Aceasta este situata in Reims in Val-de-Murigny langa fostul drum antic roman care facea conexiunea intre Reims si Epernay. Pe aceasta podgorie se cultiva:
Soiuri distribuite in 37 de parcele. Vinurile de aici se bucura de statusul „cru”, cea mai înalta clasificare din regiunea Champagne. Totodată, aceasta este crama care produce peste 45% din spumantul TAITTINGER.
O alta Crama TAITTINGER se afla peste ocean. Este vorba despre “Domaine Carneros” situata in Napa Vallley, California, crama fondata in 1980. Aici se produce un vin spumant foarte apreciat in SUA, prin amestec de struguri Pinot Noir si Chardonnay, asa cum se procedeaza de zeci de ani in Champagne.
In 2015 Taittinger a devenit prima casa de sampanie care si-a fondat o podgorie in Marea Britanie, in Kent. Aceasta se intinde pe 30 de hectare pe care se cultiva struguri Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier in Kent, regiune din Sud-Estul Angliei. Prima sticla de vin spumant care se va produce aici este planificata a fi pregatita de consum abia in 2024.
Regiune: Champagne, Franta
Cumpara bauturi TAITTINGER, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu TAITTINGER