Tanqueray este una dintre cele mai faimoase marci de gin englezesti. Acesta se fabrica inca din secolul XIX si este astazi printre cele mai vandute ginuri din lume. Inventat de Charles si Edward Tanqueray acum aproape doua sute de ani, Tanqueray a fost si continua sa fie vazut ca un gin unic si inovativ. Acesta este mixul ideal intre ingenuitate, traditie si atentie. Continua sa citesti si vei descoperi ce face ginurile Tanqueray cu adevarat deosebite.
Faimoasa distilerie Tanqueray si-a deschis portile in 1832 in Londra, in Bloomsbury. Fratii Charles si Edward Tanqueray au fost cei care au creat primul gin Tanqueray si, evident, sunt responsabili pentru numele acestuia. Experimentand cu diverse plante pentru a obtine cel mai bun gin, cei doi au reusit sa creeze peste 300 de retete de gin.
Prima reteta de gin pe care distileria a folosit-o in productie a fost Tanqueray London Dry Gin.
Acest gin este produsul de baza al companiei pana in prezent. In perioada in care distileria a fost deschisa, acest stil de gin de abia ce incepea sa se produca. Pana atunci, stilul predominant era ginul Old Tom. Datorita inventarii procesului de distilare continua, distileriile puteau sa produca un tip de gin de calitate superioara, mai rafinat, ceea ce le facea afacerea mai profitabila.
Spre deosebire de ginurile Old Tom care foloseau o cantitate mare de zahar pentru a isi acoperi anumite defecte, ginurile London Dry, asa cum spune si numele lor, puteau fi mai seci si mai stilate, ceea ce placea consumatorilor dispusi sa plateasca mai mult pentru un gin mai bun. Prin urmare, cei doi frati au ales sa deschida distileria la momentul ideal. Mai mult de atat, aceasta a fost una dintre primele distilerii din Londra care au adoptat noul stil de gin si au lucrat automat la promovarea lui, promovandu-si in acelasi timp afacerea.
Tanqueray London Dry Gin a stabilit standardul pe care l-au urmat apoi celelalte distilerii care au inceput sa ofere gin in stil London Dry.
Dar cine erau in primul rand fondatorii distileriei si de unde le-a venit idea de a deschide o companie de gin?
Charles Tanqueray s-a nascut in 1810 intr-o familie de clerici. Cu toate acestea, interesul sau era unul stiintific, iar mai tarziu, pasiunea pentru lucruri concrete l-a adus mai aproape de universul ginurilor. El si fratele sau au lucrat initial pentru alte distilerii pana cand au invatat toate secretele productiei de gin. Ulterior, au decis sa lucreze independent la propria lor distilerie, iar la cativa ani dupa ce Tanqueray deja crea gin, si-au deschis un magazin in care sa isi vanda produsele. De abia atunci ginul Tanqueray a inceput sa devina cu adevarat cunoscut.
In timp ce lucrau impreuna la magazin si distilerie, Edward s-a stins din viata, iar Charles a ramas singur la carma companiei. Dupa multi ani de efort, dar si satisfactii, a fost randul sau sa paraseasca distileria iesind la pensie si mutandu-se in Scotia. Tanqueray a ramas insa o afacere de familie. In locul fondatorului Charles, a venit la conducere fiul sau Charles Waugh.
Sub conducerea lui Waugh, distileria a inceput sa joace in liga marcilor mari. Interesul altor companii pentru Tanqueray era tot mai mare datorita succesului marcii. Astfel, in 1898, Charles a reusit sa negocieze cu cel mai mare competitor Tanqueray, distileria Gordon’s Gin, si sa ajunga la un acord prin care companiile au fuzionat.
Sediul initial al distilerie Tanqueray s-a aflat in centrul Londrei si a ramas mult timp acolo. Din pacate, atacurile aeriene ale Germaniei din timpul celui de-al doilea razboi mondial au distrus o mare parte din vechea distilerie. Singurele alambicuri care au ramas functionale au fost cele de tip Old Tom. Dupa razboi, compania a trebuit sa refaca sediul si sa aduca noi echipamente. Aceasta a continuat sa distileze ginuri in inima Londrei pana in anii ’80 cand a hotarat sa se mute intr-o noua locatie, la 30 de mile de Essex.
In 1995, a fost timpul pentru o noua miscare strategica. Distileria isi muta din nou sediul, de data aceasta in Scotia, in Cameronbridge. Aceasta s-a dovedit o miscare buna, cu toate ca initial parea ciudat sa construiesti o distilerie de gin intr-o regiune renumita pentru whisky-urile sale. Tanqueray a ajuns insa acolo la momentul potrivit, inainte sa inceapa explozia de ginuri scotiene.
Pana in prezent, cele doua marci de gin, Gordon’s si Tanqueray raman inrudite, cu toate ca fiecare isi mentine personalitatea distinctiva si vizeaza o clientela diferita.
Daca ginurile Gordon’s sunt orientate mai mult spre piata britanica unde se bucura de un succes enorm, acelasi lucru se poate spune despre Tanqueray pe piata americana. Inca de la inceputul secolului trecut, aceste ginuri au fost foarte apreciate si bine promovate in Statele Unite. Una dintre intamplarile care raman in istoria ginului Tanqueray, dar si a Americii este momentul in care in 1933, la finalul prohibitiei, presedintele Roosevelt a baut primul pahar de bautura alcoolica la Casa Alba. Inauntru se afla Tanquery & Tonic.
In 2016, Tanqueray a batut marca Beefeater la capitolul vanzari devenind cel mai bine-vandut gin din lume, cu peste 3 milioane de cutii la nivel mondial.
Astazi, ginul Tanqueray continua sa fie unul dintre cele mai apreciate si vandute din lume.
Aceste ginuri premium adauga un strop de eleganta retetei traditionale de London Dry. Spre deosebire de alte ginuri, stilul de baza pe care Tanqueray il adopta este unul mult mai simplu. Distileria foloseste doar 4 plante: nelipsitul ienupar, lemn dulce, radacini de angelica si seminte de coriandru.
Daca nu ai mai incercat ginuri Tanqueray, poate cea mai buna alegere ar fi sa incepi de la produsul clasic al distileriei, Tanqueray London Dry Gin. Acesta este unul dintre cele mai faimoase si premiate ginuri din lume. Printre titlurile cucerite se numara o dubla medalie de aur la San Francisco World Spirits Competition.
Tanqueray London Dry este un gin foarte bine echilibrat cu un gust usor de recunoscut. Acesta se bazeaza pe cele patru plante pe care distileria le foloseste inca de la inceputurile sale. Alcoolul de grane folosit este unul pur si neutru, iar bautura trece prin 4 etape de distilare, ultima fiind realizata in alambicuri de tip Old Tom.
Profilul aromatic al acestui gin este dominat de gustul puternic de ienupar.
Notele de coaja de lamaie sunt de asemenea prezente, precum si aromele caracteristice ale plantelor componente; coriandru, lemn dulce si angelica.
Metoda cea mai populara de servire pentru Tanqueray Londin Dry Gin este in stil tonic cu lime.
Daca esti in cautare unui gin pentru cocktailuri, Tanqueray No. 10 este o alegere excelenta. Pe langa ingredientele de baza ale marcii Tanqueray, acest gin mai contine cateva elemente: portocale, lime, grapefruit si plante de musetel. Acest gin premium este dominat de notele intense de fructe citrice. Gustul sau este incantator, iar textura suava. Acesta este unicul gin care a fost inclus in galeria Hall of Fame la faimoasa competitie San Francisco Spirits Awards.
Tanqueray Flor De Sevilla este o alegere indrazneata daca esti in cautarea unui gust diferit. Si acest gin porneste de la versiunea de baza a distileriei, London Dry Gin, la care se adauga diverse ingrediente naturale pentru a obtine un gin deosebit cu gust si culoare de fructe citrice. Acest gin portocaliu se produce cu esenta de portocale si alte arome. Prin urmare, gustul sau este condus de notele de portocale in care se contopesc arome de ienupar, lemn dulce si angelica. Portocalele se simt pana pe finalul lung si neasteptat de sec.
Iar daca vine vorba de ginuri iesite din comun, Tanqueray Blackcurrant Royale este cu siguranta unul dintre ele. Acesta se obtine din clasicul London Dry gin distilat laolalta cu coacaze negre si vanilie. Acest gin deosebit a fost ideea lui Charles care a gasit inspiratie pentru crearea sa in calatoriile sale prin Franta anilor 1840. Acest gin profund si deosebit de aromat se serveste cel mai bine cu multa gheata, o felie de lamaie si cateva fructe de padure negre.
https://www.tanqueray.com/en-gb
Regiune: Anglia, U.K.
Cumpara bauturi TANQUERAY, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu TANQUERAY