TAYLORS PORT, Portugalia

TAYLORS PORT

Iti place vinul de Porto sau esti curios ce calitati are? Te afli in locul potrivit. In acest articol iti vom prezenta una dintre cramele cu cea mai lunga traditie in productia de vin portughez Porto. Numele sau este Taylor’s, iar unele dintre produsele sale se gasesc in portofoliul Crush. Citeste mai departe si afla despre ce e vorba.

Povestea Taylor’s

Taylor’s este unul dintre cei mai vechi si renumiti producatori de vin Porto si unul dintre pionierii acestui vin portgughez. Crama se dedica exclusiv productiei de Porto si este cunoscuta pentru stilul sau fin si elegant.

Ce este insa vinul Porto?

Acest vin fortificat se produce doar in Portugalia, intr-o regiune de origine controlata numita Valea Douro, care se intinde de-a lungul raului omonim si include orasul Porto.

Vinul fortificat Porto se creeaza adaugand o cantitate de coniac, de regula, inainte ca vinul sa isi termine fermentatia. Datorita coniacului, vinul pastreaza dulceata naturala a strugurilor, devine mai bogat, rotund si suav.

Vinul de Porto este unul dintre cele mai vechi vinuri traditionale europene.

Crama Taylor’s a fost infiintata de catre Job Bearsley in 1692.

La 4 secole de la infiintarea sa, Taylor’s este in continuare gestionata la nivel de familie.

Fondatorul, Job Bearsley, a fost un comerciant engleza care a hotarat sa se stabileasca in Portugalia. Nu multe se stiu despre viata sa in afara de faptul ca detinea firma londoneza The Ram Inn si ca familia sa avea mai multe pamanturi in Anglia.

Ajuns in Portugalia, el a inceput initial comertul cu vinuri rosii inainte de a se ocupa de vinuri de Porto. Vinurile pe care le comercializa erau cele tipice regiunii Minho. Centrul de comert cu vinuri de acest tip era orasul-port Viana do Castelo.

Fiul lui Job, Peter, a hotarat sa urmeze pasii tatalui sau stabilindu-se in Portugalia unde a devenit consul britanic in orasul Viana. Interesul sau pentru vinuri l-a dus insa mai departe de zona in care lucra tatal lui. El a hotarat sa exploreze Valea Douro cunoscuta pentru vinurile sale mai puternice. Peter avea presimtirea ca aceste vinuri cu personalitate vor avea mai mult succes pe piata britanica.

Dorinta sa de a valorifica acest vin cerea insa sacrificii. Drumul pana in Valea Douro era unul anevoios care presupunea strabaterea unui lant muntos. La vremea aceea, drumul nu putea fi facut decat pe jos, sau cu magari si cu ajutorul ghizilor.

Se spune ca in anii 1720 Peter Bearsley a fost primul comerciant englez care a reusit sa ajunga pana in Douro. 

Odata ajuns acolo, soarta viitoarei crame a fost pecetluita. Dupa Peter, si fii sai, Charles, Francis si Bartholomew au urmat aceeasi cale si au facut comert cu vinuri din Valea Douro.

In 1744, Bartholomew a fost primul comerciant britanic care si-a cumparat proprietate in Douro.

Aceasta miscare a ajutat mult familia care s-a apropiat de fermierii locali si a putut sa inceapa sa isi produca primele vinuri. Proprietatea respectiva inca apartine familiei si se afla in apropierea orasului Regua.  

Lui Bartholomew i-a urmat la conducerea afacerii fratele sau mai mic Francis. Cu ajutorul lui, averea si numele familiei au fost consolidate. Dupa moartea lui Francis, in 1805, ginerele Dr. Edward Whitaker Gray, iar apoi fiul sau au preluat afacerea.

In anii 1800, in contextul campaniilor lui Napoleon, afacerea familiei de britanici era in pericol. La fel ca alti comercianti britanici, trebuia sa gaseasca o metoda de a isi transfera bunurile unui cetatean de alta nationalitate. Asa l-au gasit pe americanul Joseph Camo care a primit o parte din compania familiei, Oporto, in schimbul preluarii conducerii ei. Cu ajutorul lui, afacerea a supravietuit si a continuat comertul cu vinuri in ciuda invaziei lui Napoleon. El a ramas la conducerea firmei Oporto pana in 1812.

In locul lui a venit Joseph Taylor, caruia i se datoreaza numele actual al cramei.

El si Camo lucrasera in stransa colaborare, iar Taylor fusese managerul ramurii londoneze a companiei. Taylor a devenit in 1813 partener in compania Oporto, iar in 1826, a devenit unicul sau proprietar. In acelasi an, el si-a deschis o companie in Londra, Joseph Taylor Port & Brandy Merchants, companie care a fuzionat mai tarziu cu Oporto. 

In 1835, suferind de probleme de sanatate, Taylor ii alege ca succesori pe Morgan Yeatman, un negustor de vinuri din Dorchester si John Fladgate, un negustor din Londra. John s-a mutat in Oporto, Portugalia in 1836 pentru a se concentra pe procesul de vinificatie in timp ce Yeatman se ocupa de dezvoltarea afacerii.

Cei doi au reusit sa cumpere una dintre cele mai bune podgorii din Douro,  Quinta de Roeda.

Cu ajutorul recoltei de acolo, vinurile cramei s-au imbunatatit si reputatia sa a crescut.

Morgan Yeatman Jr. a fost urmatorul director al cramei, cel care a preluat afacerea la cumpana dintre secole, a ajutat crama sa depaseasca epidemia de phylloxera si sa achizitioneze domenii noi. Fiicele lui John Fladgate s-au casatorit la randul lor cu oameni ilustrii din comertul si industria vinului de Porto.

Unul dintre ei a fost Pedro Fonseca al carui verisor este vinificatorul sef de azi al cramei, David Guimaraens.  

In 1934, crama Taylor’s lanseaza un nou stil de vin de Porto alb menit sa fie consumat ca aperitiv.

Urmatorul pas important pentru crama a fost momentul in care Alistair Robertson a venit la conducere. El a venit cu idea de a crea un vin de Porto din recolta unui singur an, un vin care se putea bea imediat dupa imbuteliere, fara a fi decantat.

Acest vin numit Late Bottled Vintage (LBV) a fost lansat in 1970 si a avut un mare succes astfel incat si alte crame din Porto au copiat stilul. 

  • In 1974, crama achizitioneaza domeniul Quinta de Terra Feita de la care cumparase in trecut struguri de calitate.
  • In 1994, crama isi schimba din nou managementul, fiind transmisa lui Adrian Bridge, sotiei sale, Natasha Alistair, si fiicei lui Gillyane Robertson’s.
  • In 1997, crama achizitioneaza un alt domeniu care produsese vinuri de cel putin un secol, Quinta do Jonco.

 

In 2000, Adrian Bridge devine oficial directorul cramei. Sub conducerea sa, afacerea a crescut pe masura ce industria de vinuri Porto devenea mai profitabila. In 2009, decide sa transforme cateva zone din podgoriile cramei in sisteme agricole sustenabile, astfel crama primeste in acelasi an Premiul BES pentru biodiversitate. 

  • In 2010, Taylor’s lanseaza Scion, un vin de colectie foarte rar care dateaza dinaintea epidemiei de phylloxera.
  • In 2014, un alt vin extrem de rar este lansat, Single Harvest, un vin creat din recolta anului 1863.

 

In 2016, crama se modernizeaza, investind in sediul si in centrul sau pentru vizitatori, dar si in serviciile pe care le pune azi la dispozitia turistilor. 

Vinurile Taylor’s

Iata calitatile catorva dintre vinurile de Porto marca Taylor’s pe care Crush ti le pune la dispozitie.

Taylor’s Chip Dry

este un vinul de Porto alb, sec, fortificat, pe care crama il produce inca din 1934. Acest vin fresh si delicat are un parfum placut de fructe in care se resimt si notele de stejar.

  • Culoarea sa este un galben deschis, pai.
  • Taylor’s Chip Dry are un gust aromat, proaspat si un final sec.  
  • Vinul e realizat din diverse soiuri de struguri albi, predominant fiind Malvasia Fina. 

 

Taylor’s Vintage Port 2018

Este un vin rosu de Porto de tip cupaj realizat din soiurile Tinta Amarela, Tinta Cao, Tinta Roriz, Tinta Barocca, Touriga Nacional si Touriga Francesca. Acest vintage elegant si complex ofera arome de fructe de padure, cirese, moka, violete, trandafiri, menta si ierburi. 

20 Year Old Tawny

Un alt vin de Porto fortificat de exceptie. Acesta este invechit  astfel incat aromele sale devin mai complexe.

  • La nivel olfactive, te va suprinde cu notele puternice de nuci, condiment si dulceata.
  • In palat, acest vin se simte opulent, savuros, aromat, cu note de flori de portocal si stejar. 

 

Taylor’s Fine White Port

Cupaj port cu un buchet complex si aromat care imbina note de miere, flori, menta, stejar, mere si alte fructe. La nivelul palatului, acest vin aromat are o textura placuta, cremoasa si un gust usor condimentat in care se simt si aromele de lemn si fructe. 

https://www.taylor.pt/ 

Regiune: Porto, Portugalia

TAYLORS PORT - Produse, Oferte

Filtrele aplicate: Taylors Port

TAYLORS PORT, Portugalia - Vinuri, bauturi

Cumpara bauturi TAYLORS PORT, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu TAYLORS PORT

Savureaza mai MULT mai IEFTIN! Pachete de vinuri pentru experiente multiple la reducere! Vezi ofertele >>
pack promo
COSUL MEU
Continua cumparaturile