Descriere TAYLOR’s 40 Year Old TAWNY Vin de Porto Fortificat
Taylor`s 40 Year Old Tawny este un amestec foarte rar de tawny vechi, produs in cantitati limitate.
Cei 40 de ani de maturare in lemn au concentrat acest vin aproape la o esenta, producand arome intense si complexe de nuci, picanterie, si un gust dens si concentrat, plin de aroma bogata si moale.
- Un vin de Porto sublim, de o vechime foarte mare, ce arata o nuanta de masline aurii,
- Decenii de aerare continua au concentrat acest vin extraordinar la o densitate exceptionala, cu un nas puternic de fructe uscate, miere si o nota de condiment.
- Impresii de nucsoara, cafea prajita si nuci converg atat in buchet, cat si la palat.
- Textura bogata, intensa, voluptuoasa, aproape vascoasa a vinului culmineaza cu un final de o lungime incredibila.
Origine
- Duriense, Valea Douro, Portugalia.
- Stil: TAWNY Port invechit, vin de Porto rosu fortificat.
Valea Douro, locul de bastina al Portului, este una dintre cele mai vechi si mai frumoase dintre regiunile viticole europene istorice. Acolo se cultiva vita de vie de mai bine de 2.000 de ani.
- Solul din regiune este alcatuit din sist, o roca metamorfica asemanatoare ardeziei, bogat in nutrienti si cu o buna capacitate de retentie a apei.
In 1756, Valea Douro a devenit prima regiune viticola clasica delimitata legal. Podgoriile sale au fost clasificate cuprinzator in anul urmator, cu aproape un secol inaintea celor din Bordeaux.
Cupaj Tinta Amarela, Tinta Barocca, Tinta Cao, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacional.
Vinificatie
- Soiurile sunt vinificate separat,
- Taylor`s Fine Tawny este extras din vinuri selectate pentru netezimea si caracterul lor moale.
- Maturat in butoaie de stejar asezonate, fiecare cu aproximativ 630 de litri de vin, in pivnitele Taylor din Vila Nova de Gaia.
- Aici clima rece si umeda de coasta faciliteaza un proces de maturare lent si bland, producand arome de mare complexitate si finete.
Servire
- Nu necesita decantare.
- Se exprima cel mai bine si placut in palat usor recit, la 12 - 16 °C.
Un acompaniament excelent pentru multe deserturi. Se combina bine cu arome de smochine, migdale si caramel. Este o completare excelenta pentru o crème brulée sau o farfurie cu capsuni salbatice.
Poate fi apreciat si de sine statator, la sfarsitul mesei, cu nuci sau fructe uscate.