Descriere TAYLOR’s Fine TAWNY Vin de Porto Fortificat
Taylor`s Fine Tawny Port este deosebit de popular in Europa continentala, unde este baut predominant ca aperitiv. Pentru cei care prefera un stil mai usor, acest port versatil poate fi savurat si dupa mese, ca si digestiv.
- De culoarea clasica a bronzului (in engleza - tawny), un rosu caramiziu moale,
- Nasul prezinta prune si smochine suculente si dulci, elegante si cu note usoare de lemn,
- La gust este neted, catifelat, armonios rotund si corpolent,
- Cu arome luxuriante de dulceata de capsuni si fructe dulci coapte,
- Final lung, cu o nota de caramel in postgust.
Origine
- Duriense, Valea Douro, Portugalia.
- Stil: TAWNY Port, vin de Porto rosu fortificat.
Valea Douro, locul de bastina al Portului, este una dintre cele mai vechi si mai frumoase dintre regiunile viticole europene istorice. Acolo se cultiva vita de vie de mai bine de 2.000 de ani.
- Solul din regiune este alcatuit din sist, o roca metamorfica asemanatoare ardeziei, bogat in nutrienti si cu o buna capacitate de retentie a apei.
In 1756, Valea Douro a devenit prima regiune viticola clasica delimitata legal. Podgoriile sale au fost clasificate cuprinzator in anul urmator, cu aproape un secol inaintea celor din Bordeaux.
Cupaj Tinta Roriz, Tinta Cao, Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Barocca.
Vinificatie
- Soiurile sunt vinificate separat,
- Vinurile maturate individual ~ 3 ani in butoaie mari de stejar in pivnitele Taylor’s din Vila Nova de Gaia
- Taylor`s Fine Tawny este extras din vinuri selectate pentru netezimea si caracterul lor moale.
- La final vinurile sunt cupajate, cu cateva luni inainte de imbuteliere pentru echilibru si rotunjime.
- Aciditate: 3,5 g/l.
- Zahar rezidual: 97,0 g/l.
Servire
- Nu necesita decantare.
- Se exprima cel mai bine si placut in palat usor recit, la 12 - 16 °C.
Un vin de desert delicios, care se potriveste deosebit de bine cu arome de migdale, fructe de padure sau ciocolata neagra. De asemenea, poate fi savurat ca acompaniament pentru branzeturile bogate, cu granule albastre. Este excelent la sfarsitul mesei, ca moment culminant al unei seri placute, servit de sine statator sau alaturi de un platou de nuci sau migdale prajite.