Sub soarele arzator al Spaniei, printre dealuri calcaroase si brize mediteraneene, se naste un soi de strugure care a devenit sinonim cu nobletea vinului iberic.
Tempranillo – discret, dar profund; traditional, dar mereu actual.
Un soi care nu doar da nastere unor vinuri remarcabile, ci poarta in sine o intreaga cultura.
Abstract

Tempranillo, al carui nume deriva din cuvantul spaniol temprano („timpuriu”), deoarece se coace cu cateva saptamani inaintea multor altor soiuri, este un soi cu o istorie ce se intinde pe mai bine de un mileniu. Legenda spune ca ar fi fost adus in Peninsula Iberica de comercianti fenicieni, iar ulterior s-a raspandit in regiunile Castiliei, unde a fost adoptat si perfectionat.
In secolul al XIII-lea, era deja mentionat in manuscrisele spaniole, iar in secolul al XVI-lea devenise emblema vinurilor nobile. De-a lungul vremii, i s-au atribuit numeroase sinonime regionale – Tinto Fino, Tinta del País, Cencibel sau Ull de Llebre –, semn al diversitatii sale expresive si al adaptabilitatii sale la terroir.
Astazi, Tempranillo nu mai apartine doar Spaniei. El traverseaza granitele – se regaseste in Portugalia (unde poarta numele Tinta Roriz), in America Latina, Australia si Statele Unite – dar nicaieri nu-si exprima mai bine esenta ca in patria sa iberica.
Dupa ultimele studii, genealogia soiului Tempranillo isi are originea in Peninsula Iberica, unde s-a descoperit ca este o incrucisare naturala intre alte doua soiuri de struguri autohtone: Albillo Mayor si Benedicto. Studiile genetice sugereaza ca aceasta incrucisare a avut loc probabil in Valea Raului Ebro, care include regiuni precum Rioja.
Ipotezele initiale care sugerau o legatura cu Pinot Noir sau alte soiuri franceze aduse de pelerini au fost infirmate de analizele ADN.

Tempranillo in sine este parintele unui alt soi, cel cu pielita alba numit Tempranillo Blanco, care a aparut ca o mutatie genetica naturala descoperita intr-o podgorie din Rioja in 1988. Este, de asemenea, unul dintre parintii soiului Coloraíllo, rezultat dintr-o incrucisare cu Marufo.
Soiul Tempranillo este cultivat pe suprafete extinse la nivel global, fiind al treilea cel mai plantat soi de struguri rosii din lume dupa Cabernet Sauvignon si Merlot. Spania detine majoritatea plantatiilor, dar este prezent si in alte tari.
Daca vrei sa intelegi cu adevarat Tempranillo, trebuie sa pasesti in La Rioja si Ribera del Duero – doua regiuni care, prin solurile lor distincte si climatul variabil, i-au dat soiului o dubla personalitate.
Aici, climatul temperat, influentat de Atlantic, ofera vinuri elegante, fine, cu arome de cirese, vanilie si piele fina. Maturat in stejar american, vinurile din Rioja respira echilibru si rafinament.
Altitudinile ridicate si diferentele termice dintre zi si noapte dau nastere unor vinuri dense, structurate, cu taninuri ferme si un potential de invechire extraordinar.
Tempranillo isi arata versatilitatea si in alte colturi ale Spaniei:
Spania este centrul mondial al plantatiilor de Tempranillo, avand peste 200.000 de hectare cultivate, reprezentand aproximativ 87% din totalul mondial.

In Portugalia, Tempranillo este o componenta cheie in vinificatie si este cunoscut sub numele de Tinta Roriz (in regiunea Douro, folosit adesea pentru vinurile de Porto) si Aragonez (in regiunea Alentejo).
Desi suprafetele sunt mult mai mici comparativ cu Spania, plantatii de Tempranillo exista si in:
Plantatiile de Tempranillo in Romania sunt relativ noi si reprezinta o initiativa a cramelor moderne care doresc sa diversifice portofoliul de vinuri si sa experimenteze cu soiuri internationale. Soiul nu face parte din viticultura traditionala romaneasca.
In Republica Moldova, plantatiile de Tempranillo sunt o aparitie relativ recenta si sunt considerate de nisa sau experimentale. Soiul nu face parte din soiurile traditionale sau larg raspandite in viticultura moldoveneasca, dominata de soiuri autohtone si internaționale consacrate precum Feteasca Neagra, Rara Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot etc.
Crama Fautor este un pionier notabil in cultivarea acestui soi in Moldova.
Membrii familiei care detin crama au introdus experimental soiul spaniol Tempranillo (alaturi de Albarino) pe teritoriul moldovenesc. Plantatiile experimentale ale Cramei Fautor se afla in zona viticola Valul lui Traian (sud-vestul Moldovei), unde conditiile climatice sunt favorabile soiurilor rosii.
Crama Fautor produce vinuri monovarietale de Tempranillo, precum si cupaje interesante, cum ar fi Feteasca Neagra - Tempranillo.
Plantatiile sunt un proiect specific al cramei, iar soiul este considerat un "oaspete spaniol" pe taramul moldovenesc, fiind cultivat intr-un singur loc la momentul introducerii.
In concluzie, Tempranillo nu este un soi comun in Moldova, ci o initiativa specifica, limitata la anumite crame inovatoare care doresc sa ofere o diversitate de vinuri pe piata.

Tempranillo este un soi cu personalitate, iar viticultorii il privesc cu un respect aproape religios.
Vita de vie Tempranillo este un soi viguros, care se matureaza devreme si necesita conditii specifice in plantatie (vie) pentru a produce struguri de inalta calitate, folositi la vinurile fine.
Infloreste si se matureaza mai devreme decat majoritatea celorlalte soiuri rosii spaniole, fiind potrivit pentru regiunile cu sezoane de crestere mai scurte sau cu riscul de ingheturi timpurii de toamna.
Toamna, frunzele capata o culoare rosie aprinsa, oferind un aspect spectaculos plantatiei.
Strugurii sunt de dimensiuni medii, cu pielite relativ groase si cresc in ciorchini mari, compacti si cilindrici. Ei dezvolta o culoare negru-albastrui intens la maturitate.

Variatia mare de temperatura diurna - nocturna (diferenta zi-noapte) este vitala pentru ca strugurii sa dezvolte arome bogate de fructe, pastrand in acelasi timp aciditatea necesara. Altitudinea ridicata este adesea un factor important in atingerea acestui echilibru.
Solurile pe baza de calcar sau creta, comune in regiuni precum Rioja si Ribera del Duero, ajuta la limitarea naturala a productivitatii si produc vinuri cu o structura si aciditate mai bune. Solurile pe baza de argila pot produce o culoare mai profunda si un continut mai mare de taninuri.
Prea multa ploaie poate face ca boabele sa se umfle, diluand aroma si culoarea, in timp ce o seceta severa poate face ca strugurii sa se stranga. Irigarea controlata este adesea necesara pentru a obtine o calitate optima.

Vita de vie este foarte productiva si poate produce cu usurinta o recolta excesiva, ceea ce reduce intensitatea, culoarea si aroma fructelor. Taierea atenta si gestionarea boltei (de exemplu, utilizarea sistemelor de pozitionare verticala a lastarilor - VSP) sunt esentiale pentru a echilibra cresterea vegetativa si incarcatura de struguri.
.jpg)
Tempranillo este foarte susceptibil la diversi daunatori si boli, inclusiv fainare (oidium), mana si putregaiul negru. Ciorchinii compacti pot exacerba riscul de boli fungice, necesitand o buna circulatie a aerului in interiorul boltei si practici viticole diligente.
Randamentele moderate (35–45 hl/ha) sunt cheia calitatii.
Prea multa productie inseamna diluarea aromelor; prea putina – pierderea echilibrului natural.

Tempranillo nu este un soi exuberant prin aroma, ci unul care seduce prin echilibru si profunzime.
Este un vin care nu cauta sa impresioneze prin forta, ci prin rafinament – o calitate rara in lumea vinurilor moderne.

Putine soiuri ofera vinificatorului o paleta atat de larga de expresii precum Tempranillo. Stilurile de vinificație ale soiului Tempranillo variaza semnificativ, de la vinuri tinere si fructate la vinuri complexe si invechite. Aceste stiluri sunt puternic influentate de durata si tipul de maturare, tehnologia folosita si viziunea vinificatorului.
Acest stil produce vinuri tinere, destinate consumului imediat, fara invechire in butoi de stejar sau cu o expunere minima.
Acest stil ofera un echilibru intre prospetimea fructului si influenta lemnului de stejar, situandu-se intre Joven si Crianza.
Sunt mai complexe decat vinurile Joven, cu o structura mai buna si o capacitate de pastrare mai mare.
Acest stil este specific Spaniei si presupune o maturare obligatorie in butoi de stejar si in sticla inainte de lansare.
Vinurile sunt mai elegante si rotunde decat cele din stilul Roble.
Acest stil este dedicat vinurilor de calitate superioara, din recolte bune, care beneficiaza de o perioada mai lunga de maturare.
Acest stil reprezinta varful piramidei de invechire, doar in anii exceptionali, Tempranillo devine Gran Reserva.
Invechit 5 ani sau mai mult, atinge un echilibru aproape spiritual: arome tertiare complexe – piele, trufe, cedru, fum – intr-o simfonie rafinata.
Acestea au un potential de invechire foarte lung.

Stilul modern utilizeaza adesea butoaie noi de stejar francez sau american, prajit la nivel mediu, pentru a obtine arome de vanilie si mirodenii. Concentratia si fructuozitatea vinurilor sunt adesea accentuate.
Stilul traditional foloseste butoaie mai vechi de stejar american (nu de stejar francez) si favorizeaza invechirea prelungita pentru a obtine vinuri cu arome mai subtile de fructe, note de piele si o textura eleganta.
Alegerea stilului de vinificatie depinde de calitatea strugurilor, de traditia regionala (de exemplu, Rioja mai traditional vs. Ribera del Duero mai modern) si de preferintele consumatorilor. Indiferent de stil, scopul este de a evidentia caracterul distinctiv al soiului Tempranillo.
Vinificatorii contemporani experimenteaza cu fermentatii la temperaturi scazute, lemn francez si asamblaje cu Cabernet Sauvignon sau Syrah. Rezultatul? Vinuri concentrate, cu taninuri matasoase, mai accesibile si cosmopolite, fara a trada insa originea spaniola.

Tempranillo este un paradox delicios: un soi vechi, dar mereu nou; sobru, dar seducator.
Intr-o lume a vinurilor din ce in ce mai standardizate, el ramane un reper de autenticitate.
Fie ca il descoperi intr-un pahar de Crianza tanar sau intr-un Gran Reserva maturat un deceniu, Tempranillo vorbeste despre arta, traditie si timp. Despre cum un strugure modest, crescut in soarele aspru al Spaniei, poate deveni purtatorul unei povesti care nu imbatraneste niciodata.