Descriere TENUTA Dell ORNELLAIA 2018 Cupaj Super-Toscan IGT
TENUTA DELL ORNELLAIA, vinul etalon al cramei, este deja un clasic super-toscan care nu necesita o introducere prea ampla.
- Culoare rosu-rubiniu intens, Ornellaia 2018 prezinta o expresie aromatica vie si intensa, un semn distinctiv al editiei.
- Fructele rosii, notele de citrice, note de lemn dulce si scrub mediteranean se combina pentru a forma profilul vinului.
- Este invaluitor de la prima degustare, exprima toate componentele sale bine echilibrate,
- Taninurile, atat dense, cat si matasoase ca textura, umplu palatul cu eleganta si precizie.
- Finalul este ridicat de o vena acidulata distincta care sporeste senzatia de prospetime si persistenta.
Origine
- Indicazione geografica protetta / IGP Toscana Rosso.
- Regiunea viticola Toscana / subregiunea Bolgheri.
Mascata la poalele dealurilor de langa Bolgheri, Ornellaia se afla la doar cativa kilometri de coasta mediteraneana. In lunile de vara, briza racoroasa a marii mangaie podgoriile si plantatiile de maslini din apropiere, in timp ce in timpul iernii dealurile ofera protectie fata de vanturile reci din nord.
- Caracterul eterogen al solului – de origine marina, aluviala si vulcanica – creeaza un mediu distinct in care soiurile se pot exprima foarte bine.
- Podgoria se afla la o altitudini cuprinsa intre 50 si 120 m, pe pante line de 5-20°.
Cupaj super-toscan in stil Bordeaux: 51% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot.
Vinificatie:
- Recoltare si selectie manuala,
- In 2016, pe langa selectia manuala a fost introdusa sortarea optica, pentru a creste si mai mult calitatea selectiei.
- Fiecare soi de struguri si parcela de vita au fost vinificate separat.
- Fermentarea a avut loc in rezervoare de otel inoxidabil si cuve de beton la temperaturi cuprinse intre 26 si 30°C timp de o saptamana, urmata de macerare timp de aproximativ 15 zile, pentru un timp total in cuve de aproximativ 3 saptamani.
- Fermentatia malolactica a avut loc in butoaie de stejar, 70% noi si 30% la a doua umplere.
- Vinul a ramas apoi in baricuri, in pivnitele cu temperatura controlata de la Ornellaia, timp de aproximativ 18 luni.
- Dupa primele 12 luni de maturare, vinul a fost asamblat si apoi returnat in baricuri pentru nca 6 luni.
- Dupa imbuteliere, vinul a fost tinut la invechit in sticla pentru inca 12 luni inainte de eliberare.
Vintage 2018:
Conditii de iarna normale pentru regiune. Primavara ploioasa, cu precipitatii de trei ori peste medie si temperaturi ridicate in decursul lunii aprilie. Chiar daca in iunie a plouat mai putin decat in mai, pe tot parcursul lunii iunie s-au inregistrat precipitații peste medie.
Luna iulie a fost una calda si uscata urmata de august la fel de calduros dar cu ceva mai multa ploaie. Zaharurile si aciditatea s-au dezvoltat lent, in timp ce boabele au crescut la dimensiuni mai mari datorita nivelului ridicat de apa din sol. A urmat un septembrie cu vreme buna, caldurasa si fara ploi. Temperaturile au fost mai ridicate decat media sezoniera, dar noptile mai racoroase au avantajat dezvoltarea rodului in conditii bune.
Recoltarea a inceput pe 31 august cu Merlot si s-a incheiat pe 8 octombrie cu Sangiovese.
Note & Critici
- Wine Advocate - 95
- Robert Parker - 95
- Wine Spectator - 95
- James Suckling - 97
- Antonio Galloni - 97
Perioada optima de consum: 2023 - 2038.