Toscana
5 produseTENUTA DELL ORNELLAIA, vinul etalon al cramei, este deja un clasic super-toscan care nu necesita o introducere prea ampla.
Mascata la poalele dealurilor de langa Bolgheri, Ornellaia se afla la doar cativa kilometri de coasta mediteraneana. In lunile de vara, briza racoroasa a marii mangaie podgoriile si plantatiile de maslini din apropiere, in timp ce in timpul iernii dealurile ofera protectie fata de vanturile reci din nord.
Cupaj super-toscan 50% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 13% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot.
Dupa o iarna blanda si ploioasa, s-a inregistrat o scadere temporara a temperaturilor in martie, cu cateva nopti sub 0°C chiar la inceputul inmuguririi, in ultima saptamana a lunii. Din fericire, lastarii nou deschisi erau inca protejati de tesutul mugurilor nefiind afectati de inghet. Restul primaverii a furnizat vreme in general calda, cu precipitatii normale care au asigurat o crestere regulata pana la inflorire, care a avut loc in medie intre 20 si 25 mai.
A urmat o perioada cu ploi intense la mijlocul lunii iunie, dupa care o perioada secetoasa foarte lunga si temperaturi toride pana la sfarsitul lunii august. Veranarea a fost uniforma si rapida, intre 20 si 25 iulie, strugurii incepand sa se coaca sub un soare stralucitor.
Ploile au sosit la sfarsitul lunii august, ducand la o scadere semnificativa a temperaturilor, pana la 13°C in timpul noptilor, creand conditiile ideale pentru finalizarea maturarii strugurilor de Merlot. Au fost recoltati in doar 2 saptamani pentru a pastra prospetimea maxima si fructul, tocmai la timp pentru a evita un val brusc de caldura de o saptamana in care termometrul a inregistrat temperaturi de pana la 37°C, ducând la cresterea continutului de zahar pentru toate soiurile inca de recoltat. Acest lucru a determinat recoltarea Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon din vita-de-vie tinere inca din 17 septembrie.
Spre sfarsitul lunii septembrie, o explozie trecatoare de ploaie a readus conditiile climatice la normal, iar apa absorbita de struguri a scazut continutul de alcool la valori normale, permitand finalizarea recoltei Cabernet Sauvignon si Petit Verdot pe 3 octombrie.
Perioada optima de consum: 2026 - 2046.