Toscana
3 produseSassicaia 2021 este cea mai recenta editie a acestui vin emblematic toscan. Acest vintage este de o calitate superioara, asa cum o demonstreaza cele 100 de puncte Parker si este dovada ca marchizul Mario Incisa della Rocchetta, inspirat de vinurile din Bordeaux, a avut dreptate cand a plantat Cabernet Sauvignon pe mosia sa toscana.
Acest vin, desi deja placut la o varsta frageda, dupa 4/5 ani de invechire in sticla va avea maturitatea si bogatia, in materie de polifenoli, care caracterizeaza aceasta editie.
Cupaj super-toscan in stil Bordeaux: 85 % Cabernet Sauvignon, 15 % Cabernet Franc.
Un trend sezonier foarte pozitiv pentru aceasta recolta, cu o toamna ploioasa si temperaturi sub mediile sezoniere, urmata de o iarna aspra, mai ales la mijlocul lunii februarie cand frigul polar al „Burianului” a adus temperaturi negative atat noaptea cat si ziua, cu varfuri intre - 5 si -7 °C.
Aprilie a inceput cu temperaturi de primavara dar, de la mijlocul lunii, temperaturile au scazut din nou, apropiindu-se de 0°C. O situatie care a provocat rarirea mugurilor la viile timpurii precum Merlot, dar si Cabernet Franc. Pe tot parcursul primaverii soarele a alternat cu ploi sporadice, aer curat si temperaturi sub norma sezoniera. Stadiul vegetativ al plantelor nu a fost afectat, cu exceptia unei incetiniri vegetative.
Temperaturile de vara au inceput inca de la sfarsitul lunii mai si au persistat pana in a doua jumatate a lunii iulie fara ploi. De la mijlocul lunii august temperaturile au revenit la normal si, mai ales noaptea, chiar putin sub media multianuala. Plantele nu au fost afectate de caldura lunilor de vara si dezvoltarea vegetatiei a fost reglata desi cu ciorchini si boabe mai mici, ceea ce a dus la o productie mai mica.
Rezultatul acestui sezon a adus un echilibru perfect intre maturitatea tehnica si maturitatea fenolica, cu struguri sanatosi si lignificare excelenta a semintelor si a tulpinii.
Recoltarea a fost efectuata manual, incepand din primele zile ale lunii septembrie cu podgorii cele mai tinere si timpurii si continuand cu Cabernet Sauvignon din podgoriile inferioare, terminandu-se in prima saptamana a lunii octombrie, cu cele de pe dealurile mai ianlte (Vigna di Castiglioncello si Vigna del Quercione).
Fereastra de consum / potential e invechire: 2028 - 2040.