Descriere Tenuta San Guido BOLGHERI SASSICAIA DOC 2018
Un cupaj toscan interesant in stil Bordeux avand la baza Cabernet Sauvignon maturat in butoaie de de stejar francez.
Editia din 2017 a acestui vin a fost un exemplu de manual despre cum se poate face un vin grozav intr-un vintage dificil. Sassicaia 2018, pe de alta parte, este modul in care poate fi realizata o capodopera.
Echilibrul atent al vinului se realizeaza datorita caracterului nuantat al fructului, aciditatii prezente, structurii bine gestionate si alcoolului continut.
- Buchetul este deosebit de intrigant cu un element de fructe / prune foarte vii, care este imbunatatit de ciocolata de brutarie, condimente cu ardei, minereu de fier, caramel si o crusta de placinta.
- Exista, de asemenea, un caracter verde care se adauga pozitiv la buchetul cu anason, frunze de ceai, soia, mentolat si masline negre.
- Gustul este inaltator si stralucitor, finalul este lustruit si lung, iar vinul trece peste orice greutate pe mijlocul gurii.
- Maturitatea fructelor este perfecta, fara elemente care sa se simta supracoapte sau insuficiente.
In ansamblu, Sassicaia 2018 cantareste cu un cadru svelt si o persistenta lunga si se remarca prin eleganta arhetipala si pedigree-ul vintage-urilor clasice din trecut.
Origine
- Denominazione di Origine Controllata / DOC Bolgheri Sassicaia
- Primul si pana acum singurul caz in Italia de DOC cuprins intr-un singur domeniu.
- Podgoriile sunt amplasate in intregime in delimitarea teritoriala a DOC Sassicaia.
- Solurile au caracteristici morfologice diferite si compuse, acestea sunt:
-
- Calcaroase bogate in galestro,
- Pietroase, Sassicaia in dialect local inseamna pamant cu multe pietre,
- Si, de asemenea, partial argiloase.
- Plantatiile de vita sunt situate la o altitudine intre 100 si 400 de metri, cu expunere Vest/Sud-Vestica.
Cupaj super-toscan in stil Bordeaux: 85 % Cabernet Sauvignon, 15 % Cabernet Franc.
Vinificatie
- Recoltare manuala
- Fermentatie si conversie malolactica.
- Maturare timp de 19 luni in butoaie de de stejar francez (1/3 noi si restul la primul si al doilea pasaj).
- Cupajul a fost realizat cu o luna si jumatate inainte de pregatirea pentru imbuteliere.
- Productie: 250-270.000 butelii
Vintage 2018
Un an ploios in general, fresh and cool, cu multe multe zile in decursul lunii august in care temperatura a scazut sub medie. Strugurii au beneficiat de mai mult timp pentru coacere, recoltarea avand loc cu 7-10 zile mai tarziu decat in mod normal, aceasta maturare lenta a fenolicului a dus la o complexitate mai mare si o aciditate mai stralucitoare decat in anii precedenti contribuind la formarea unor semnale distinctive ale unui vin spectaculos.
2018 a fost un an pe gustul producatorului, acesta a beneficiat de conditii prielnice pentru a-si reprezenta stilul clasic Sassicaia: mai putin despre concentrare, zahar, alcool si mai mult despre finete si eleganta.
Note & Critici
- James Suckling - 98
- Robert Parker - 97
- Decanter - 97
- Wine Spectator - 96