Crama Tenute Rubino reprezinta o afacere de familie, mai exact povestea familiei Rubino. O poveste de dragoste pentru un pamant si redescoperirea lui.
Pamantul, soarele Apuliei, traditiile din Salento reinterpretate cu un spirit antreprenorial vibrant transmis de la tata la fiu.
Totul a inceput la inceputul anilor 1980, printr-o ferma infiintata de Tommaso Rubino, el fiind cel care a recunoscut potentialul viticol modern al unui teritoriu cu un trecut atat de important. Fiul sau Luigi, impreuna cu sotia sa Romina si-au asumat aceasta mostenire antreprenoriala, transportmand Tenute Rubino intr-un adevarat ambasador al viticulturii Apuliene in lume.
Tommaso Rubino, antreprenor din Brindisi, cumpara primele doua proprietati din Brindisi: Uggìo si Punta Aquila. Familia Rubino incep reevaluarea soiurilor antice tipice din zona Brindisi.
Sunt achizitionate mosiile Marmorelle si Jaddico aflate la nord de Brindisi. O zona unica, dedicata viticulturii de peste 2000 de ani. Incepe colaborarea cu genialul agronom Piernicola Tondo.
Anul absolvirii lui Luigi Rubino, si implicarii pe langa tatal sau Tommaso in managementul si dezvoltarea unei companii care isi propune sa creeze un standard de excelenta intr-o nisa abandonata.
Luigi Rubino decide sa inceapa un proces nou de transformare a strugurilor printr-o crama de vinificare si maturare nou creata in Brindisi, o pozitie strategica pentru cele 4 mosii ale familiei.
Incepe colaborarea cu promitatorul oenolog Luca Petrelli.
Se lanseaza Visellio, un Primitivo intens cu niveluri importante de extractie.
Incep microexperimentele cu Susumaniello, un soi de struguri autohtoni cu coaja neagra, aproape disparut, simbol al viticulturii traditionale din zona Brindisi.
Este lansat Torre Testa, ca rezultat al proiectului Susumaniello.
O aventura care va deveni o icoana pentru oenologia traditionala din Apulia. Prima editie a realizat un punctaj record - 90 de puncte la Wine Spectator, primul Tre Bicchieri de la Gambero Rosso si primul 5 Grappoli de la Duemilavini.
Debuteaza Saturnino, Jaddico, Punta Aquila, Giancola, Miraglio, Oltremé si Torre Testa Rosè, rezultatul unui studiu lung si continuu al soiurilor autohtone de struguri Susumaniello, Privitivo si Negroamaro.
Dincolo de vin si vinificatie, Romina Leopardi pune bazele unui amplu proiect de promovare care sa adauge valoare zonei printr-o serie de evenimente anuale, crearea de experiente turistice si proiecte educationale internationale.
Luigi Rubino este ales presedinte al „Puglia Best Wine”, un consortiu pentru promovarea si exportul de vinuri de calitate care reuneste cinci marci de vin prestigioase din Apulia, inclusiv Tenute Rubino.
Se lansează ‘Apulia Wine Identity’, primul eveniment international dedicat soiurilor autohtone de struguri din Apulia, creat de Consortiul Apulia Best Wine in colaborare cu Gambero Rosso. Eveniment dedicat criticilor de vin specializati.
Incepe proiectul de vin spumant: este creat Sumaré 30 months, primul spumant creat prin metoda traditionala din Susumaniello. Aceasta editie demonstreaza ca si in Sud arta vinului spumant poate produce rezultate excelente.
Incepe managementul agronomic al podgoriei Ostuni, folosit pentru un soi rar din regiunea Salento: Ottavianello. Este lansat primul vintage de Lamo, 100% Ottavianello.
Este achizitionat Tenute Palombara, langa Lizzano, dedicat in totalitate soiului de struguri Primitivo. Proprietatea este situata in inima Primitivo di Manduria DOC, una dintre cele mai cunoscute dintre apelatiunile din Apulia.
Tenute Rubino detine 5 podgorii diferite: Jaddico, Uggio, Palombara, Punta Aquila si Ostuni.
Podgoriile Jaddico, proprietatea emblematica a lui Tenute Rubino.
Situate la 8 km nord de Brindisi, podgoriile Jaddico se intind de-a lungul coastei Adriatice, fiind impartite de canalul Giancòla.
Plantatia, un amestec de vita-de-vie dresata cu guyot, cordon pinten si tufis, cu o densitate cuprinsa intre 5000 si 6000 de butasi la hectar, cresc pe un sol bogat in calcar, afanat de nisip, fapt ce asigura un drenaj optim al apei.
O parte din podgorie este situata in proximitatea coastei, aproape de rezervatia naturala Torre Guaceto si de plajele din Punta Penne.
Podgoriile Uggio, pe Podisul Salentin, o zona cu variatii marcate de temperatura diurna-nocturna.
Situate pe platoul Salentin la o altitudine de 80-100 de metri, la 13 km de coasta Adriaticii, podgoriile Uggìo se incadreaza intr-un teritoriu cuprins in municipiile Brindisi, Mesagne si Cellino San Marco.
Vita de vie creste pe sol argilos de origine calcaroasa, inchis la aspect, cu cote bine echilibrate de argila si nisip.
Variatiile mari ale temperaturilor diurne-nocturne, uneori peste 15°C, creeaza un microclimat unic, favorabil crearii unor vinuri persistente si intens aromate, cu un mare potential de invechire.
Clima calda si arida, tipica bazinului mediteranean, aduce o medie de precipitatii de 500/700 mm pe an, concentrata in principal intre lunile de toamna si iarna.
Podgoriile Punta Aquila, la sud de Brindisi, 15 hectare dedicate cultivarii soiului Primitivo.
Microclimat deosebit, caracterizat de variatii mari de temperatura diurna-nocturna.
In Punta Aquila vita-de-vie este plantata la o densitate de 6000 de butasi la hectar. Solul este alcatuit din nisipuri galbui peste straturi mai adanci de depozite argiloase de culoare gri-albastruie, bogate in pietris fin si o baza arenaceo-calcarenita.
Se intalnesc toate elementele necesare producerii unui Primitivo de aciditate echilibrata, continut optim de zahar si un potential mare de invechire.
Podgoria Ostuni, 5.000 de butasi de vita dintr-un soi rar, dar traditional din Apulia, Ottavianello
O podgorie situata in zona Ostuni, dedicata unui soi din Puglia acum foarte rar, dar absolut indigen: Ottavianello, folosit la productia vinului Lamo.
Vita de vie s-a plantat in 1994, pe un sol cu textura medie, bogat in pietris si aflorimente stancoase, situat la o altitudine de 207 m. Clima din zona este de uscata, cu veri placute si bine ventilate. Strugurii se culeg in prima sau a doua decada a lunii septembrie.
Podgoriile Palombara
Palombara este situata in Lizzano, provincia Taranto, una dintre cele mai importante regiuni viticole din Puglia.
Aceasta este casa Primitivo di Manduria de la Tenute Rubino, in inima arcului ionic din Taranto: aici, conditiile pedoclimatice si meteorologice de-a lungul intregului an sunt perfect potrivite pentru cresterea vitei de vie si a maslinului.
Palombara Estate este situata adanc in zona Primitivo di Manduria DOC, cu vedere la Marea Ionica. Pozitia sa este cruciala pentru maturarea optimea a strugurilor datorita influentei marii asupra variatiilor de temperatura diurne-nocturne.
Solul este de o textura medie, bogat in pietris, o prevalenta de calcar intr-un teren sedimentar argilos si silicios cu o componenta nisipoasa.
Iernile in acest colt de Puglia sunt blande, cu o cantitate buna de precipitatii. Verile sunt uscate, cu temperaturi medii care rareori depasesc 30 °C.
Podgoriile Padula di Geremia
Noua mosie a familiei Rubino, pozitionata intre comunele Martina Franca, Cisternino si Ceglie Messapica, se extinde intr-o vale larga dedicata in special cultivarii soiurilor de struguri autohtone precum Bianco di Alessano, Minutolo alb si Verdeca.
Cu origini discutabile (probabil grecesti), Verdeca este unul dintre cele mai raspandite soiuri de struguri albi din Valle d’Itria. Acesta a fost cultivat istoric in zona din jurul Gravina di Puglia, luand numele de la culoarea „verde” verzuie a pielii.
Ciorchinul este de marime medie cu struguri ovali si cu inflorire semnificativa. In trecut, acest soi specific local a fost folosit ca si vin de baza pentru vinuri dulci si productia de vermut, astazi, datorita cercetarilor si angajamentului amplu al unor crame din zona, este vinificat ca si vin sec.
Un soi tipic de struguri albi din Apulia, originar din Valle D’Itria, timp de mai multi ani a fost vinificat intr-un amestec cu Verdeca pentru producerea de musturi de baza pentru vinuri dulci si vermut.
Bianco di Alessano se caracterizeaza prin frunzele sale orbiculare, cu ciorchini de dimensiuni medii pana la mari, cu forma cilindrica. Pielea este de culoare galbuie si galben-pai.
De-a lungul anilor, ca urmare a productivitatii scazute, a fost abandonat in favoarea altor soiuri autohtone care garantau randamente mai mari. Acest soi este de considerat o relicva a traditiei Apuliene.
In antichitate, cunoscut sub numele de Fiano Minutolo sau Moscatellina (adevaratul nume al acestui soi de struguri albi), Minutolo a fost folosit pentru a produce vinuri din DOP Locorotondo si Martina Franca, pentru a fi apoi inlocuite cu Bianco di Alessano si mai ales cu strugurii Verdeca, din cauza randamentului sau scazut.
Aproape disparut complet din tabloul oenologic, a riscat sa se piarda inainte de a fi redescoperit in ultimii 20 de ani, printr-un program virtuos de dezvoltare. Extrem de delicat si caracterizat printr-o calitate aromatica marcanta si captivanta, Minutolo este plantat si in zonele inconjuratoare, precum teritoriul din jurul Gioia del Colle.
Valle D’Itria este o zona de productie cu origini carstice, inconjurata pe ambele parti de mare (Ionica si Adriatica). Este bogata in vegetatie, plantatiile de maslini alterneaza cu cele de vita si paduri de stejar de o frumusete rara.
O zona de productie exceptionala, unde micile sate raspandite pe vale au devenit in ultimii 20 de ani o destinatie turistica internationala.
https://www.tenuterubino.com/?lang=en
Regiune: Puglia, Italia
Cumpara bauturi Tenute Rubino, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Tenute Rubino