Descriere Tenute Rubino VISELLIO 2016 Primitivo Salento IGT
Visellio | Tenute Rubino | Vini del Salento reprezinta an de an o selectie a celor mai bune recolte Primitivo. Editia 2016 este una limitata prin care se cerebreaza primele 15 recolte ale sale. Visellio este un Primitivo monovarietal intens si puternic, cu o forta extractiva puternica.
- Culoare rubinie impenetrabila si stralucitoare.
- In buchet regasim o gama de arome si senzatii fine de netrecut.
- Notele prune, gem de coacaze negre si afine, „visciole”, cuisoare si nucsoara lasa loc unor note de anason stelat, violete si lemn dulce.
- Gustul este puternic si fascinant in acelasi timp, seducator pentru personalitatea si vitalitatea sa,
- Proaspat, dar remarcabil de fructat, isi gaseste echilibrul in taninuri mature si rotunde si aciditatea sa echilibrata.
Numele este legat de istoria acestui pamant si de traditiile sale stravechi, este un omagiu adus primului proprietar al anticului fond roman – acum ocupat de podgoriile mosiilor Tenute Rubino – care la vremea sa se ocupa de asemenea de exportul vinurilor din Apulia peste Marea Mediterana.
Origine
- Indicazione Geografica Tipica / Salento IGT.
- Regiunea viticola Puglia / Podgoriile Uggìo din Brindisi.
Situate pe platoul Salentin la o altitudine de 80-100 de metri, la 13 km de coasta Adriaticii, podgoriile Uggìo se incadreaza intr-un teritoriu cuprins in municipiile Brindisi, Mesagne si Cellino San Marco. Variatiile mari ale temperaturilor diurne-nocturne, uneori peste 15°C, creeaza un microclimat unic, favorabil crearii unor vinuri persistente si intens aromate, cu un mare potential de invechire.
- Sol argilos de origine calcaroasa, inchis la aspect, cu cote bine echilibrate de argila si nisip.
- Densitate de plantare 4.000/hectar.
- Anul plantarii: 1992
- Randament: 6 tone / hectar.
- Altitudine: 100 m deasupra nivelului marii.
- Clima calda si arida, tipica bazinului mediteranean, aduce o medie de precipitatii de 500/700 mm pe an, concentrata in principal intre lunile de toamna si iarna.
Vin monovarietal: 100% Primitivo.
Vinificare
- Fermentatie: intre 22-24°C in rezervoare de otel inoxidabil.
- Conversie malolactica totala.
- Macerat 18 zile la temperatura controlata.
- Maturat 5-6 luni in rezervoare de otel, 8 luni in baricuri si minimum 12 luni in sticla.
Note & Critici
- Robert Parker - 91
- Vinous - 92
- James Suckling - 91