Budapest
9 produseUnicum Riserva este unic pentru ca este maturat nu odata, ci de doua ori, in doua tipuri de butoaie foarte diferite si speciale.
De-a lungul deceniilor lemnul acestui butoi a dobandit un strat de ceea ce numesc producatorii „miere neagra”, acest strat ii confera Unicum-ului si mai multa profunzime si caracter.
Odata ce gustul familiar si dulce-amar al Unicum intalneste dulceata senzuala a Tokaji, Unicum Riserva devine mai moale, dar in acelasi timp picant si fructat, cu note de caise uscate si un gust evaziv de ierburi si menta precum o briza rece.
In cele din urma, recolta 2007 de Tokaji Aszu de la Crama Dobogo este amestecata in Riserva pentru a imbunatati si mai mult acest amestec unic de arome.
Astfel, Unicum Riserva combina intr-o armonie perfecta ierburile incitante si exotice cu esenta seducatoare de miere a Tokaji.
Distilat din peste patruzeci de ierburi, Unicum este unul dintre cele mai vechi lichioruri de plante din Europa. Modul de productie si reteta secreta au ramas aceleasi de cand Unicum a fost inventat in 1790, si dupa 6 generatii este inca detinuta de familia Zwack. Cateva dintre secrete:
Compozitia / Plantele
Majoritatea ierburilor si condimentelor folosite in Unicum provin din Bazinul Carpaic, dar ingrediente sunt importate si din Maroc, China, India, Sri Lanka, Indonezia, Nigeria, Americi si Australia. Ierburile sunt masurate manual pana in ziua de azi, in timp ce unele ingrediente speciale, cunoscute sub numele de „inima” Unicum, sunt cantarite personal de un membru al familiei, in prezent de vaduva lui Péter Zwack, Anne Marshall Zwack.
Macerare si distilare
Cele 2 moduri de extragere a aromei/parfumului sunt macerarea si distilarea. In cazul Unicum jumatate din plante se macereaza, celelalte se distila. Uneori, aceeasi planta este folosita in macerare, dar si in distilare. In timpul macerarii, ierburile sunt scufundate in alcool provenit din porumb, proces care confera bauturii un gust intens si bogat.
Formarea amesteculuiu in cuve de lemn
Ierburile macerate si distilate sunt amestecate intr-o cuva traditionala de lemn. Pentru a se asigura consecventa in calitate a Unicum, Maestrul Distiller impreuna cu un comitet de degustare, condus de un membru al familiei, degusta in mod frecvent continutul cuvei.
Maturare in butoaie de stejar
Maturarea in butoaie de stejar confera bauturii complexitatea finala in gust si buchet. Unicum a fost maturat in stejar inca de la infiintare (1790). Unicum este maturat azi in 500 de butoaie de stejar situate intr-un labirint de pivnite aflate sub distileria Soroksári.