Vin alb sau vin roșu? VIN ROSU

Vin alb sau vin roșu? VIN ROSU

Vin alb sau vin roșu? Care este cel mai mai sănătos și cât ar trebui să bem

Vin alb sau vinu roșu? Alegerea este simplă deoarece depinde de gusturile fiecăruia. Prin urmare, dacă vrem să bem un vin bun, alegem ce ne place mai mult. Însă, dacă vrem să bem cel mai sănătos vin, aici lucrurile diferă puțin. Deși ambele sortimente sunt benefice pentru sănătate, există, totuși, câteva diferențe. 

Se spune că vinul roșu reduce riscul apariției bolilor de inimă, ajută la creșterea nivelului de colesterol bun, previne afecțiunile neurodegenerative și chiar anumite tipuri de cancer. Un pahar de vin alb are, oare, aceleași beneficii?

Fabricarea vinului pe înțelesul tuturor

Vinul se prepară din struguri fermentați. Principala diferență între cele două tipuri de vin, vin alb și vin roșu, o reprezintă culoarea strugurilor folosiți. Însă, esențial este și procesul de fermentare - cu sau fără pieliță, semințe și alte resturi vegetale. 

Strugurii sunt culeși, zdrobiți, iar apoi sunt depozitați în cuve speciale pentru fermentare. În urma acestui proces, zaharurile naturale din sucul lor se transformă în alcool. Fermentarea poate avea loc natural însă, pentru a controla mai bine procesul, viticultorii adaugă drojdii.

Strugurii, în funcție de culoarea lor, sunt supuși unui proces diferit de fermentare. 

Strugurii albi. Strugurii albi sunt zdrobiți, iar în urma acestui proces se separă mustul de pielițe și semințe. Apoi, sucul este transferat în tancuri speciale sau containere și lăsat la limpezit pentru 24 de ore. După limpezire, producătorul adaugă drojdii și îl lasă la fermentat. 

Struguri roșii. Pentru strugurii roșii, procedeul diferă puțin în sensul că aceștia sunt lăsați să fermenteze cu tot cu pielițe și semințe. Pielița conferă vinului culoare și o cantitate mult mai mare de compuși vegetali precum taninuri și resveratrol. Apoi, viticultorul adaugă drojdiile care vor determina o fermentare controlată. După finalizarea acestui proces, care poate dura chiar până la câteva săptămâni, sucul se separă de toate resturile vegetale și este transferat în butoaie de oțel inoxidabil până când este gata de îmbuteliere. 

Vin alb sau vin roșu? VIN ROSU

Vin alb sau vin roșu? Comparație nutrițională 

În general, vinul roșu devansează vinul alb din punct de vedere nutrițional deoarece conține cantități mai mari de vitamine și minerale. Însă, vinul alb conține mai puține calorii. 

Trebuie știut faptul că în timp ce soiurile de struguri roșii sunt folosite pentru fabricarea vinului roșu, un vin alb poate fi produs atât din struguri albi, cât și roșii. De exemplu, șampania tradițională franceză se produce din struguri roșii Pinot Noir și Pinot Meunier.

Multe țări produc vin, iar unele dintre principalele regiuni viticole se află în Franța, Italia, Spania, Chile, Africa de Sud, Australia și California. În timp ce majoritatea regiunilor cultivă mai multe soiuri de struguri, unele locuri sunt cunoscute în special pentru unul sau două tipuri, cum ar fi Napa Valley Chardonnay din California, Tempranillo, Spania și Chenin Blanc din Africa de Sud.

Beneficiile vinului roșu

Deoarece este lăsat la fermentat cu tot cu coajă și semințe, un pahar de vin roșu, spre deosebire de un pahar de vin alb, are un conținut ridicat de compuși vegetali care oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. 

Previne afecțiunile cardiovasculare 

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l cunoaștem despre vinul roșu este faptul că această băutură, consumată moderat, previne apariția afecțiunilor cardiace. Ca exemplu, îi putem menționa pe francezi. Se știe că mesele tradiționale franțuzești sunt destul de bogate în grăsimi saturate, care declanșează, în timp, anumite boli de inimă. Însă, pentru că francezii consumă regulat vin roșu, rata de îmbolnăvire este foarte mică. Specialiștii au ajuns la concluzia că vinul roșu reduce cu până la 30% riscul de deces din cauza afecțiunilor cardiace. Acest lucru se datorează antioxidanților care se regăsesc în vinul roșu, dar și compușilor cu efect antiinflamator. 

Vin alb sau vin roșu? VIN ROSU

Crește nivelul colesterolului „bun”

Vinul roșu echilibrează nivelul de colesterol și ajută la creșterea celui bun (HDL). În urma unui studiu, s-a stabilit că un consum zilnic de vin roșu, unul sau două pahare, timp de patru săptămâni, ajută la creșterea nivelului de colesterol bun cu până la 11-16%. Asta, în comparație cu consumul de apă sau suc de struguri. 

Previne apariția bolilor neurodegenerative

Tot vinul roșu previne apariția afecțiunilor neurodegenerative precum Parkinson sau Alzheimer. Acest lucru se datorează în special compușilor care se regăsesc în vin, mai exact resveratrolul care are puternice efecte antioxidante. 

Resveratrol. Ce trebuie să știm

În doze concentrate, resveratrolul menține sănătatea cartilagiilor, crește sensibilitatea organismului la insulină, motiv pentru care este recomandat persoanelor ce suferă de diabet zaharat, previne îmbătrânirea timpurile a organismului și apariția cancerului. Studiile sunt vaste, complexe, specialiștii încă cercetează acest compus al strugurilor însă, la modul general vorbind, resveratrolul este recomandat ca supliment alimentar pentru o și mai bună funcționare a organismului.  

 

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile