Descriere Vin Spumant AVINCIS Cramposie Selectionata cu Pinot Noir 2018
VIn spumant vinificat conform metodei traditionale, cea utilizata si in Champagne, dintr-un cupaj ce poate deveni specific pentru Dragasani: Cramposie Selectionata si Pinot Noir.
- Culoare galben foarte deschis, usor nuantat.
- Buchet elegant si proaspat de flori albe, fan cosit si briosa.
- Gustul este vioi cu bule fine si persistente, lasand sa apara o mineralitate pronuntata.
Origine
- Denumire de origine controlata / DOC Dragasani.
- Regiunea viticola: Dealurile Olteniei.
- Podgoria: Dealul Dobrusa.
- Dimensiunea parcelei:
- Cramposie Selectionata: 4 ha, varsta medie vita de vie - 11 ani;
- Pinot Noir: 1.5 ha, varsta medie vita de vie - 14 ani;
- Expunere: plantare pe directia N-S pe o coasta de deal orientata E-V;
- Sol argilo-calcaros ce retine umiditatea si previne seceta.
Cupaj 75% Cramposie Selectionata si 25% Pinot Noir.
Vinificatie
- Struguri recoltati manual in ladite de 12 kg, pentru ca strugurii sa ramana cat mai intacti posibil.
- Urmarirea maturarii strugurilor si a dezvoltarii aromei are loc in mod regulat, pentru a se identifica data ideala de recoltare.
- Strugurii sunt sortati pentru a doua oara pe banda transportoare pentru a se asigura ca au fost culesi numai cei copti si sanatosi.
- Strugurii sunt presati in intregime intr-o presa pneumatica inchisa, sub atmosfera protectoare la o presiune foarte joasa.
- Prima fermentare are loc in cisterne de inox, cu controlul permanent al temperaturii(14 °C), folosindu-se drojdii selectate pentru pastrarea aromelor.
- Cea de-a doua fermentare are loc in sticla la o temperatura scazuta cu o invechire de 36 luni pe drojdie intreaga inainte de a schimba dopul ciuperca.
- Zahar rezidual: 5.7 g/l;
- Dop: Micro-aglomerat;
- Aciditate totala: 6.34 g/l.
Fereastra de consum: imediat, dar isi va pastra prospetimea si in urmatorii 2 -3 ani (2023 - 2026).