Viña Errázuriz, Chile

Viña Errázuriz

Don Maximiano Errázuriz a fondat Viña Errázuriz in 1870. Cu marea sa viziune pentru viitor si spiritul sau inovator, de pionier, a plantat in Chile primele soiuri de struguri frantuzesti in Valea Aconcagua. Initiativa si creativitatea sa au fost transmise generatiilor viitoare si, in putin peste un secol, descendentii sai au consolidat crama si si-au pozitionat vinurile printre cele mai remarcabile din lume.

Viña Errázuriz este o crama / podgorie de familie, in prezent unul dintre cele mai bune exemple ale vinificatiei de succes in Chile.

Repere in istoria Viña Errázuriz

1870 - descoperirea paradisului viticol din Valea Aconcagua.

In timp ce majoritatea podgoriilor chiliane au fost plantate in zonele din jurul capitalei, Santiago, Don Maximiano Errázuriz, manat de spiritul sau vizionar, fiind in cautarea unui terroir exceptional si-a pus ochii pe teritoriile dinspre nord. Dupa ce a parcurs peste 100 km calare in 2 zile, a descoperit un paradis viticol in Valea Aconcagua, unde a fondat Viña Errázuriz in 1870, declarand ca „din cel mai bun pamant va fi cel mai bun vin”.

Don Maximiano a fost un om de afaceri vizionar, nascut intr-o familie de origine basca, care a jucat un rol cheie in viata politica si economica a tarii. In acei ani, a construit o crama magnifica, conceputa ca si o structura cu doua nivele - un subsol enorm, ce a permis depozitarea a 6 milioane de litri de vin.

1873 - lansarea primului vin.

Pana atunci, crama avea 300 de hectare, canale de irigare si butasi de plante importate din Franta. Mai mult, a creat un oras model numit Villa Errázuriz, cu o biserica, o scoala si case pentru muncitorii podgoriei.

1890 - 700 de hectare de vita.

Rafael Errázuriz, fiul lui Don Maximiano, a preluat conducerea si administrarea bunurilor familiei, iar in subordinea acestuia suprafata totala a podgoriilor plantate a crescut la 700 de hectare, ceea ce o face cea mai mare podgorie din lume aflata in mainile unui singur proprietar.

1906 - marele cutremur.

Pe 16 august, un cutremur puternic a lovit Valparaiso si o mare parte a cramei a fost avariata, inclusiv pivnitele subterane. Pe parcursul deceniului care a urmat acestei catastrofe, eforturile lui Rafael Errázuriz s-au concentrat pe reconstructia valorosului sit de patrimoniu, permitand adaugarea de noi lucrari si renovarea sectorului de imbutelieri.

1914 - S-a nascut Alfonso Chadwick Errázuriz, reprezentand a patra generatie a familiei Errázuriz din Chile.

Vinul si poloul au fost cele doua mari pasiuni din viata lui, dar a ajuns sa fie recunoscut si ca unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri cu vinuri din tara.

1933-1966 - perioada de stagnari.

In acesti ani, o serie de reforme politice au menit sa controleze consumul de alcool si sa redistribuie bogatia in Chile. Aceasta a dus-o pe Viña Errázuriz intr-o stare de declin productiv si a insemnat inceputul stagnarii dezvoltarii cramei si a inovatiilor pe care proprietarii ei le introdusesera la sfarsitul secolului al XIX-lea.

1975 - schimbarea de regim.

Tara s-a deschis catre o economie de piata libera, revocand legile anterioare si initiind o modernizare profunda a zonelor rurale din Chile. Sectorul vitivinicol a beneficiat foarte mult de aceasta schimbare, care a adus cu sine o era de succes a productiei si exportului de vin.

1993 - pionierat cu Syrah.

Urmand spiritul vizionar si vocatia fondatorului sau, Viña Errázuriz a devenit una dintre cramele de pionierat din Chile care a cultivat pentru prima data plantatii de Syrah. Clima mediteraneana a Vaii Aconcagua a permis acestui soi sa prospere extraordinar de bine, cu expresii care variaza semnificativ de la munti pana la coasta.

1995 - Eduardo Chadwick + Robert Mondavi = Seña.

Eduardo Chadwick, presedintele Viña Errázuriz, si Robert Mondavi, cunoscutul om de afaceri cu vinuri, au semnat in 1995 primul joint venture international din istoria vinului chilian. Acest acord a permis crearea Cramei Seña, care s-a concentrat pe dezvoltarea primului vin chilian de clasa mondiala si a deschis portile productiei de alte vinuri premium in Chile.

2001 - La Cumbre, probabil cel mai bun Syrah din Chile.

Dupa aproape un deceniu de incercari cu soiul Syrah in Chile, s-a nascut La Cumbre, vinul emblematic al soiului Viña Errázuriz. La Cumbre (varful) este obtinut din struguri care provin din varful unuia dintre dealurile din podgoriile din Valea Aconcagua. Numele sau reprezinta, de asemenea, spiritul inovator al cramei si punctul culminant al eforturilor sale de a produce cel mai bun Syrah din Chile.

2004 - Berlin Tasting.

In cautarea recunoasterii internationale, Eduardo Chadwick a organizat o degustare "blind" la Berlin, incluzand cele mai emblematice vinuri ale sale - Don Maximiano Founder`s Reserve, Seña si Viñedo Chadwick - impreuna cu vinuri exemplare de la cramele remarcabile din Lumea Veche. Acest eveniment, cunoscut sub numele de Berlin Tasting, a stabilit un reper in istoria viticulturii din Chile, demonstrand calitatea inalta pe care vinurile de aici o pot atinge. S-a repetat in peste 15 capitale mondiale. In urmatorii 15-20 de ani, vinurile lui Chadwick au fost intotdeauna printre cele mai bune trei. Pentru mai multe informatii se poate vizita www.berlintasting.com .

2005 - lansarea KAI / Carmenère.

La zece ani de la descoperirea si identificarea Carmenère in Chile, Viña Errázuriz a lansat KAI, unul dintre primele vinuri iconice ale acestui soi. Numele acestuia inseamna „planta” in limba nativa chiliana, in onoarea soiului, care este aproape exclusiv chilian. KAI a primit recunoastere si clasamente de top in publicatiile internationale. Recolta din 2006 a fost castigatoarea Berlin Tasting din New York, 2010.

Viña Errázuriz a fost un pionier in cultivarea soiurilor de struguri Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir si Syrah in zona de coasta a Vaii Aconcagua, situata la doar 12 kilometri de Oceanul Pacific. Pana atunci, viticultura nu se practicase niciodata in aceasta zona cu climat ceva mai rece, cu soluri de ardezie.

2008 - an de recunoasteri importante pentru Viña Errázuriz.

In Anglia, in cadrul International Wine & Spirit Competition (IWSC), a fost desemnata Winery of the Year.

Cateva zile mai tarziu, asociatia Wines of Chile a numit-o Vineyard of the Year 2008, pentru promovarea Chile ca producator de vin de clasa mondiala si pentru contributia la cresterea calitatii si imaginii vinului chilian in intreaga lume.

La Targul International de Vinuri de la Londra, revista britanica Drinks Business i-a acordat lui Viña Errázuriz premiul pentru Contributie Speciala la Industria Vinului.

2010 - inaugurare Vinaria Iconic Don Maximiano.

In onoarea spiritului vizionar al fondatorului sau, Viña Errázuriz a inaugurat Vinaria Iconic Don Maximiano, dedicata exclusiv productiei de vinuri premium. Cu arhitectura sa complet sustenabila, crama este proiectata sa foloseasca forta gravitationala pentru transportul vinului si mustului si este echipata cu un sistem de control geotermal al temperaturii.

2012 noua denumire chiliana / D.O. / Denomination of Origin „Aconcagua Costa”.

Datorita initiativei de pionierat a Viña Errázuriz, primul care a plantat vita de vie si a cultivat zona de coasta a Vaii Aconcagua - o zona cu climat mai rece, o puternica influenta maritima si soluri ardezie - a luat nastere noua denumire chiliana „Aconcagua Costa”.

2013 - Don Maximiano Founder’s Reserve - „Best in Show” si „Best Super Premium Red”.

Don Maximiano Founder’s Reserve, simbolul iconic al Viña Errázuriz, a fost singurul vin chilian – recoltele 2010 si 2011 – care a fost ales drept „Best in Show” si „Best Super Premium Red” la doua premii anuale consecutive Wines of Chile (AWoCA) , cea mai relevanta competitie din tara, organizata de Wines of Chile.

VALEA ACONCAGUA

Situata la doar 90 de kilometri nord de Santiago, capitala Chiliana, valea traditionala Aconcagua este ultima dintre vaile transversale ale tarii. Bazinul sau este modelat de raul Aconcagua, care curge din Muntii Anzi spre Oceanul Pacific. Malurile sale sunt formate din terase aluviale si coluviale, ideale pentru cultivarea celor mai fine soiuri de struguri.

Frumusetea telurica a vaii si clima mediteraneana blanda, care prezinta un sezon uscat prelungit si ploi concentrate mai ales iarna, au fost faptele care au atras, cel mai probabil, atentia lui Don Maximiano Errazuriz, care in urma cu 145 de ani, cu o mare viziune, si-a infiintat crama acolo.

Nu s-a Inselat! Accesul facil la apa pentru irigare si originea vulcanica si coluviala a solurilor sale, fac din Aconcagua un adevarat paradis viticol. De la munti pana la coasta, aceasta a fost originea multor dintre cele mai renumite vinuri chiliane.

Podgoriile Viña Errázuriz

Max I - locul de origine al renumitelor vinuri Don Maximiano Founder`s Reserve si La Cumbre Syrah.

Cu soluri granitice si o textura nisipoasa lutoasa, podgoria de 19,3 hectare este simbolul cramei. Aici se cultiva soiuri clasice de Bordeaux, precum Cabernet Sauvignon, Merlot si Petit Verdot, pe langa Malbec si Syrah. 

Max II - Max Reserva si Single Vineyard.

Aceasta podgorie are soluri de origine coluviala si textura argilosa cu un continut ridicat de pietre. Vinurile produse aici prezinta arome fructate si taninuri dulci. Viile de Cabernet Sauvignon, Syrah si Carmenère care cresc aici fac parte din gamele noastre Max Reserva si Single Vineyard.

MAX III - 15,7 hectare de podgorie certificata ecologic din 2003.

Solurile sale, de origine coluviala, textura lutoasa si cu un continut ridicat de pietre, sunt plantate cu vita de vie Cabernet Sauvignon si Syrah.

MAX IV - Max Reserva Merlot.

Din soluri argiloase adanci, care prezinta un continut de piatra de pana la 50%, cele 12 hectare ale lui Max IV sunt plantate cu vita de vie Cabernet Sauvignon si Merlot. Aceasta podgorie este la originea binecunoscutului Max Reserva Merlot, un vin de mare tipicitate, care prezinta tanini atractivi, rotunji, catifelati.

MAX V - Cabernet Sauvignon, Syrah, Carmenère.

Situata pe campiile vaii, aceasta podgorie de 48,8 hectare are soluri de origine aluvionara si textura nisipos-lutoasa cu 50% pietre. Este plantat cu Cabernet Sauvignon si Syrah, plus vita de vie Carmenère care a dat nastere lui Kai. Vinurile care provin din aceasta podgorie prezinta culori intense si vii, umplu palatul si au o structura grozava.

MAX VI - Max Reserva si Specialties.

Una dintre cele mai tinere podgorii ale cramei, a fost infiintata in anul 2006 intr-o zona intermediara a vaii. Cele 46,7 hectare ale sale prezinta o textura lutoasa pana la nisipoasa si sunt plantate cu Syrah, Merlot, Carmenère si Viognier, care fac parte din gamele Max Reserva si Specialties.

MAX VII - Grenache, Tempranillo si Marsanne.

Situate in sectorul mijlociu al vaii, solurile acestei podgorii sunt de origine aluvionara si coluviala. Prezinta o textura de argila cu un continut ridicat de pietre - solurile permit un bun drenaj si loc radacinilor sa ajunga in profunzime. In afara de soiurile clasice, aici creste si Grenache, Tempranillo si Marsanne, producand vinuri delicioase in stil mediteranean.

ACONCAGUA COSTA ESTATE - pentru soiurile de clima rece: Sauvignon Blanc, Chardonnay si Pinot Noir.

Situata in zona de coasta a Aconcagua, la doar aproximativ 12 kilometri de Oceanul Pacific, avand astfel influenta rece a marii. Pe dealurile sale moi, care sunt acoperite de un strat subtire de soluri cu textura lutoasa asezate peste un strat de argile si roci, se cultiva soiuri de clima rece precum Sauvignon Blanc, Chardonnay si Pinot Noir, pe langa Merlot si Syrah.

Cramele Viña Errázuriz

CELLAR DOOR 1870.

Timp de peste un secol, Crama istorica a Viña Errázuriz din Panquehue a ramas un simbol al viziunii in gandire, initiativei si spiritului antreprenorial aratat de fondatorul sau, Don Maximiano Errázuriz. Constructia sa, care a inceput in 1870 sub indrumarea unui vinificator francez, a durat peste 14 ani si a incorporat cea mai recenta tehnologie a vremii.

Crama a fost construita ca si o structura cu doua nivele. Numai sapatura si construcția uriaselor sale pivnite au durat cinci ani. Zidurile groase subterane, construite cu caramizi si mortar (un fel de ciment din albusuri si nisip), au rezistat timpului si au permis ca vinul sa fie tinut acolo in butoaie mari din raulí (un copac nativ chilian) la o temperatura constanta de 12 - 14 ° C.

Inca in uz, aceasta crama gazduieste astazi o colectie istorica de vinuri. Exista aproximativ 400 de sticle din fiecare dintre vinurile emblematice ale podgoriei, ceea ce permite vizitatorilor sa experimenteze evolutia podgoriei de-a lungul anilor.

DON MAXIMIANO ICON WINERY.

In 2009, nevoia de a se proiecta in secolul XXI si de a cauta vinuri de o calitate si mai inalta, a inspirat-o pe Viña Errázuriz sa inceapa sa construiasca o noua crama dedicata exclusiv gamei sale de vinuri high-end. Aici, integrarea tehnologiilor de ultima ora a mers mana in mana cu durabilitatea si protectia mediului, aducand astfel un omagiu spiritului vizionar si curajos al lui Don Maximiano.

Cu o capacitate de a produce 347.000 de litri, noua Vinarie Don Maximiano Icon a fost proiectata de arhitectul Samuel Claro si construita complet din beton albit. Corpul sau principal este subteran, iar forma sa in spirala permite miscarea fructelor si lichidelor prin gravitatie si captarea brizelor racoritoare din vale.

Pentru a mentine niveluri adecvate de temperatura si iluminare, cladirea foloseste energia geotermala si solara.

Crama a fost deschisa oficial in octombrie 2010 cu peste 100 de invitati din intreaga lume, inclusiv lideri ai industriei si presa de specialitate.

https://errazuriz.com/en/ 

Regiune: Aconcagua Valley, Chile

Viña Errázuriz - Produse, Oferte

Filtrele aplicate: Vina Errazuriz

Viña Errázuriz, Chile - Vinuri, bauturi

Cumpara bauturi Viña Errázuriz, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Viña Errázuriz

Savureaza mai MULT mai IEFTIN! Pachete de vinuri pentru experiente multiple la reducere! Vezi ofertele >>
pack promo
COSUL MEU
Continua cumparaturile