Cum asociezi corect vinul si carnea la gratar?

Organizezi o iesire la iarba verde?

Va trebui sa alegi cu grija atat meniul, cat si bauturile care vor insoti micii, carnații, pestele, legumele, branzeturile si salatele. Un motiv suficient - zicem noi - pentru a te gandi cum sa asociezi corect vinul si carnea la gratar in asa fel incat sa te bucuri de cele mai gustoase fripturi asa cum trebuie.  

Iata cateva sfaturi de care sa tii cont

Fie ca vorbim despre o iesire cu familia la iarba verde, fie ca iti inviti prietenii la un gratar in curte, preparatele pe care le servesti trebuie sa se potriveasca perfect cu bautura. Alegerea unui vin potrivit poate fi destul de dificila din mai multe motive:

Acesta trebui sa impace toate gusturile, toate preferintele invitatilor

Si, in acelasi timp, trebuie sa se potriveasca cu fiecare preparat culinar

Un anumit tip de vin se consuma alaturi de carnea de porc, altul alaturi de peste, si cu totul altul langa o friptura de vita, fructe de mare sau branzeturi. Nu mai punem la socoteala faptul ca pe masa vei avea si multe sosuri, salate stropite din belsug cu ulei si otet, carne grasa, dar si carne marinata sau condimentata. 

Ca regula generala, pentru a nu da gres atunci cand asociezi vinul si carnea la gratar, trebuie sa incerci sa potrivesti bautura cu cea mai puternica aroma / cel mai puternic gust din farfurie.

De exemplu:

  • Carnea de vita si de porc preparata pe gratar va imprumuta din aromele si gustul carbunelui, iar cea mai buna alegere ar fi un vin rosu, fructat.
  • Insa gustul preparatelor poate fi total diferit daca acestea sunt marinate intr-un sos dulce sau sunt mai condimentate.
  • De asemenea, salatele de legume stropite cu otet pot deteriora vinul alterandu-i aciditatea, iar sosurile dulci ar putea afecta gustul vinurilor usoare.

 

Cum asociezi corect vinul si carnea la gratar?

Specialistii de la Decanter ne ofera cateva idei de asociere a vinului cu mancarea, in functie de preparatul culinar pe care il servesti ce varietati de soiuri se potrivesc:

Cotlete de porc - vinuri din soiurile Malbec, Shiraz

Burgeri - Primitivo, Cabernet Sauvignon

Carnati - Pinot Noir

Friptura de pui la gratar - Chardonnay

Somon - spumant rose, Pinot Grigio

Vinul spumant, perfect pentru legume si branzeturi

Vinul spumant, racit in prealabil, merge perfect intr-o zi calduroasa de vara si poate fi asociat cu aproape orice preparat la gratar. Recomandat ar fi sa optezi pentru o bautura rafinata precum:

  • Un Prosecco italian
  • O sticla de Cava spaniola

Vinul spumant este extrem de versatil si poate fi savurat alaturi de un platou cu fructe de mare, legume la gratar si chiar carne de pui fripta.

Spumantul clasic pe alta parte, merge de minune alaturi de branzeturi, carne de vita, somon sau creveti.

Atentie! In anumite situatii, un spumant, licoare atat de pretioasa si apreciata, poate influenta negativ bogatia de arome a carnurilor grase, care si-ar putea pierde din savoare. 

Cum asociezi corect vinul si carnea la gratar?

Pofta, si la mai mare!

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile