Organizezi o iesire la iarba verde?
Va trebui sa alegi cu grija atat meniul, cat si bauturile care vor insoti micii, carnații, pestele, legumele, branzeturile si salatele. Un motiv suficient - zicem noi - pentru a te gandi cum sa asociezi corect vinul si carnea la gratar in asa fel incat sa te bucuri de cele mai gustoase fripturi asa cum trebuie.
Fie ca vorbim despre o iesire cu familia la iarba verde, fie ca iti inviti prietenii la un gratar in curte, preparatele pe care le servesti trebuie sa se potriveasca perfect cu bautura. Alegerea unui vin potrivit poate fi destul de dificila din mai multe motive:
Acesta trebui sa impace toate gusturile, toate preferintele invitatilor
Si, in acelasi timp, trebuie sa se potriveasca cu fiecare preparat culinar
Un anumit tip de vin se consuma alaturi de carnea de porc, altul alaturi de peste, si cu totul altul langa o friptura de vita, fructe de mare sau branzeturi. Nu mai punem la socoteala faptul ca pe masa vei avea si multe sosuri, salate stropite din belsug cu ulei si otet, carne grasa, dar si carne marinata sau condimentata.
Ca regula generala, pentru a nu da gres atunci cand asociezi vinul si carnea la gratar, trebuie sa incerci sa potrivesti bautura cu cea mai puternica aroma / cel mai puternic gust din farfurie.
De exemplu:
Specialistii de la Decanter ne ofera cateva idei de asociere a vinului cu mancarea, in functie de preparatul culinar pe care il servesti ce varietati de soiuri se potrivesc:
Cotlete de porc - vinuri din soiurile Malbec, Shiraz
Burgeri - Primitivo, Cabernet Sauvignon
Carnati - Pinot Noir
Friptura de pui la gratar - Chardonnay
Somon - spumant rose, Pinot Grigio
Vinul spumant, racit in prealabil, merge perfect intr-o zi calduroasa de vara si poate fi asociat cu aproape orice preparat la gratar. Recomandat ar fi sa optezi pentru o bautura rafinata precum:
Vinul spumant este extrem de versatil si poate fi savurat alaturi de un platou cu fructe de mare, legume la gratar si chiar carne de pui fripta.
Spumantul clasic pe alta parte, merge de minune alaturi de branzeturi, carne de vita, somon sau creveti.
Atentie! In anumite situatii, un spumant, licoare atat de pretioasa si apreciata, poate influenta negativ bogatia de arome a carnurilor grase, care si-ar putea pierde din savoare.
Pofta, si la mai mare!