Ghid Vinuri Frantuzesti - Clasificare, Soiuri, Regiuni Viticole Vinurile frantuzesti sunt unele dintre cele mai apreciate vinuri la nivel mondial. Francezii au o traditie vinicola indelungata transmisa din generatie in generatie timp de sute de ani. Unele dintre cele mai faimoase vinuri precum cele din Bordeaux, Burgundia, Valea Loir-ului, Champaign din soiuri de struguri preluate la nivel mondial: Pino Noir, Cabernet Savignon, Malbec, Merlot, Pinot Gris, Chardonnay... Citeste in continuare
Stinge-ti setea cu Vinuri din Franta de o calitate distinsa! Pentru acel moment special, comanda Simplu si Rapid, cu livrare direct la usa casei!
Vinurile frantuzesti sunt unele dintre cele mai apreciate vinuri la nivel mondial. Francezii au o traditie vinicola indelungata transmisa din generatie in generatie timp de sute de ani. Unele dintre cele mai faimoase vinuri precum cele din Bordeaux, Burgundia, Valea Loir-ului, Champaign; din soiuri de struguri preluate la nivel mondial: Pino Noir, Cabernet Savignon, Malbec, Merlot, Pinot Gris, Chardonnay si multe altele, provin de pe teritoriul Frantei.
Aceasta tara se bucura de conditiile climatice propice cultivarii vitei de vie, existand mai multe regiuni al caror nume este automat asociat cu tipul de struguri si stilul de vinificatie practicat in zona respectiva. Daca te pasioneaza vinurile selecte, cu siguranta vrei sa afli mai multe despre varietatile frantuzesti.
Abstract:
Sistemul de clasificare al vinurilor din Franta este cel mai vechi din lume. Bazele acestui sistem au fost puse in sec XX, o perioada dificila pentru productia de vin european datorita Phylloxera.
La inceputul secolului trecut, Franta, la fel ca celelalte state europene, incerca sa reinvie treptat in urma efectelor primului razboi mondial. In acest context, productia de vin era mult redusa, producatorii de vin erau insa dornici sa mareasca productia si vanzarea. Astfel, au ajuns sa combine soiuri de struguri de calitate, proveniti dintr-o regiune cu reputatie, cu soiuri mai putin apreciate. Aceste practici au dus la crearea unui standard de calitate.
Producatorii care realizau vinuri autentice conform cu retetele traditionale, dar si consumatorii, doreau ca legea sa garanteze nivelul de calitate al acestei bauturi atat de apreciate in Franta.
Practic, se dorea ca atunci cand pe o eticheta scria ca vinul provine dintr-o anumita regiune, sa fie convinsi ca acest lucru era adevarat. Prin urmare, a luat nastere primul sistem modern de clasificare al vinurilor.
Unul dintre personajele cele mai importante care a contribuit la crearea standardului de calitate a vinurilor frantuzesti a fost baronul Pierre Le Roy de Boiseaumarie. In 1926, acesta a reusit sa impuna prin lege un set de reguli pe care producatorii de vin trebuiau sa le urmeze. Aceste reguli reglementau o serie de practici si limitau:
Tipul de struguri care puteau fi utilizati
Regiunea in care se producea vinul
Capacitatea producatorilor de a folosi zahar pentru a spori alcoolemia vinului
Majoritatea producatorilor au fost de acord cu aceste standarde si astfel s-a creat prima denumire de origine controlata pentru vinul care provenea din Chateauneuf / Châteauneuf-du-Pape AOC, Valea Ronului. Toti viticultorii care doreau sa foloseasca aceasta denumire pentru vinurile lor erau obligati prin lege sa respecte o serie de practici si standarde de calitate.
Dincolo de dorinta de a garanta calitatea vinului, baronul si producatorii voiau si sa sporeasca reputatia regiunii. Lucru pe care l-au si realizat. Pana in 1930, si celelalte regiuni din Franta au simtit presiunea de a urma modelul Chateauneuf.
Prin urmare, in 1935, s-a stabilit standardul AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) al vinurilor de origine controlata. Responsabil pentru reglementarea sistemului a fost Institutul National al Originii si Calitatii (Institut National de l’Origine et de la Qualite sau INAO).
La ora actuala, clasificarea vinurilor frantuzesti se muleaza perfect pe standardul european de clasificare a vinurilor implementat in 2009. Astfel, avem de-a face cu trei categorii / clasificari mari de vinuri.
Aceste vinuri reprezinta standardul cel mai inalt de calitate. Emblema PDO sau AOC inseamna vinuri cu denumire de origine protejata. Se produc intr-o arie teritoriala specifica si respecta un standard strict in pasii de cultivare a strugurilor, vinificatie, maturare, invechire si imbuteliere.
Vinurile cu clasificare AOC sau PDO dupa legislatia europeana (Protected Designation of Origin) sunt cele mai autentice si pure vinuri, productia lor fiind reglementata la nivel legislativ pentru a garanta calitatea si respectarea traditiei.
Se produc exclusiv in regiunea lor de origine.
Din struguri cultivati pe teritoriul respectiv.
Aceste vinuri selecte reprezinta maxima expresie a vinurilor de origine franceza, sunt cele mai apreciate in randul cunoscatorilor, dar si cele mai premiate.
Fiind cele mai sofisticate vinuri din Franta, vinurile AOC, intalnite si sub denumirea AOP (Appellation d`Origine Protégée), sunt si cele mai scumpe.
La ora actuala exista peste 300 de tipuri de vinuri AOC in Franta.
Vinurile AOC reprezinta peste 53% din totalitatea vinurilor produse in aceasta tara.
AOC este cea mai stricta categorie de vinuri in Franta. Teritoriile pe care se cultiva struguri pentru vinurile AOC pot varia de la cateva sute de hectare pana la regiuni intregi. Restrictiile legate de standardul AOC se aplica la:
Procesul de selectie a strugurilor
Aria geografica de unde acestia provin
Si procesul de vinificatie
Cateva aspecte legate de productie reglementate de clasificarea AOC includ:
Vinurile IGP fac parte din clasa mijlocie. Acest standard se refera la indicatia geografica protejata.
Asemanator cu vinurile AOC/PDO, cele din clasificarea IGP sunt produse partial sau exclusiv pe un teritoriu geografic specific.
Vinurile IGP se produc pe o arie teritoriala mult mai extinsa fata de vinurile AOC.
Cel putin 85% din strugurii utilizati in productia vinurilor IGP trebuie sa provina de pe teritoriul de origine al vinului respectiv.
Prin urmare, indicatia IGP evidentiaza si ea apartenenta vinului la o zona geografica. La nivel stilistic, aceste vinuri sunt mai putin constranse de standarde stricte de productie. Totusi, sunt obligate sa respecte anumite reguli in ceea ce priveste nivelul de sulfiti, alcool sau aciditate pentru a primi acest standard de calitate.
Emblema IGP a permis viticultorilor sa se concentreze si pe productia de vinuri realizate dintr-un singur soi de struguri, sau soiuri nepermise in reglementarea unei aplecatiuni / AOC. Cu alte cuvinte, clasificarea IGP ofera un grad de libertate mai ridicat cramelor in realizarea unor stiluri de vin mai aparte, care nu s-ar incadra in specificul apelatiunii din regiunea respectiva. Acest lucru nu se promova inainte de infiintarea sistemului de clasificare a vinurilor.
La ora actuala exista in Franta:
Vinul de masa, pe care autohtonii il numesc pur si simplu vin frantuzesc sau „Vin de France”, este ultima categorie din clasificarea vinurilor frantuzesti. Aceste vinuri sunt produse conform unor standarde de calitate mai putin rigide.
Totodata, au preturile cele mai accesibile, iar strugurii utilizati nu trebuie neaparat cultivati intr-o anumita regiune. Aceste vinuri se pot produce oriunde in Franta. Cu toate acestea, vinurile de masa frantuzesti pot fi o alegere excelenta pentru oricare ocazie. Calitatea lor, dar si pretul, diversitatea si disponibilitatea sunt cateva dintre motivele popularitatii acestor vinuri.
Atat vinurile Grand Cru, cat si vinurile Premier Cru sunt vinuri de inalta calitate. Ele provin in general din regiuni cu o puternica traditie oenologica precum Burgundia, Bordeaux sau Champagne.
Aceste doua clasificari se refera la statusul si locatia podgoriei de unde provin strugurii. In limba franceza, Cru inseamna crestere. Termenul face referinta la cresterea / cultivarea vitei de vie, la podgoria sau satul in care au crescut strugurii si s-a produs vinul.
Aceste doua clase exista inca din 1929 si au luat nastere in urma unei revolte a viticultorilor. Acestia erau nemultumiti de tarifele joase pe care erau nevoiti sa le aplice atunci cand vindeau produsul lor unor crame mai mari. In consecinta, au decis sa se grupeze, formand un fel de cooperativa numita Échelle des Crus. Scopul acesteia era sa garanteze un sistem corect si reglementat prin care munca viticultorilor sa fie rasplatita la adevarata ei valoare.
Initial, cooperativa s-a concentrat pe stabilirea unor standarde de pret setate in functie de:
In ziua de azi, clasificarea nu se mai refera la un standard strict de pret, ci la unul de calitate si traditie urmata in cultivarea strugurilor si productia vinului.
Este cea mai înalta clasa de vinuri. Aceste vinuri selecte sunt produse in foarte putine zone.
De exemplu, doar 2% din podgoriile din regiunea Burgundia au dreptul sa cultive struguri pentru aceste vinuri.
Pe eticheta vinurilor care intra in aceasta clasa, vei gasi specificatia Grand Cru, impreuna cu podgoria de unde provin strugurii. Nu vei vedea pe eticheta unui vin aceasta inscriptie decat atunci cand strugurii utilizati provin in exclusivitate dintr-o regiune care se bucura de statutul Grand Cru.
Clasificarea Premier Cru
Reprezinta urmatorul nivel de calitate acordat vinurilor, dupa Grand Cru. Circa 12% din vitele de vie din Burgundia produc struguri pentru vinurile Premier Cru.
Vinurile din aceasta clasa au specificata pe eticheta locatia unde se afla podgoria si numele acesteia.
Vinurile Premier Cru pot contine 100% struguri proveniti din sate sau podgorii care au statusul Premier Cru, dar exista si posibilitatea ca ele sa contina o combinatie de struguri Premier Cru si Grand Cru.
Daca te intrebi ce vinuri i-au facut pe viticultorii francezi faimosi in intreaga lume, iata cateva dintre cele mai populare stiluri caracteristicile lor:
Desi majoritatea dintre noi este obisnuta sa numeasca "sampanie" orice vin spumant alb, "sampania" adevarata este doar vinul alb spumant produs in regiunea Champagne din Franta.
Cateva dintre caracteristicile spumentului traditional din Champaign:
Vinurile rosii de Burgundia sunt realizate aproape exclusiv din struguri Pinot Noir. Acest soi prezinta arome puternice si variate care duc la crearea unor vinuri complexe, dar usoare, ce nu contin mult alcool.
Acest stil este realizat exclusiv din struguri Chardonnay cultivati in regiunea Burgundia.
Aici se realizeaza unele dintre cele mai selecte si scumpe vinuri albe din Franta. Majoritatea vinurilor albe de Burgundia se conserva in butoaie de stejar francez. Astfel, ajung sa aiba anumite note distinctive precum cele de vanilie sau condimente. Vinul alb de Burgundia este sec, are note de mere verzi si galbene, lamaie, paine prajita sau unt.
Regiunea Bordeaux este cunoscuta pentru vinurile sale obtinute din struguri Cabernet Sauvignon, exclusiv sau cupajele tipice de Bordeaux cu Merlot. Cu toate acestea, enologii stiu ca majoritatea podgoriilor din aceasta regiune, si anume 66%, sunt acoperite de vite de vie ce produc struguri Merlot.
Vinurile de Bordeaux obtinute din struguri Merlot au arome de prune, fructe de padure, condimente, ciocolata sau chiar note de piele pe masura ce se invechesc. Fiind invechite in butoaie de stejar, prezinta, de asemenea, acele nuante tipice care amintesc de mirosul de fum.
Vinurile rosii de Bordeaux obtinute din Cabernet Sauvignon se diferentiaza prin note puternice de afine. Alte note distinctive sunt cele de cedru, fum, tutun, condimente, uneori piele. Aceste vinuri au o longevitate exceptionala devenind mai bune cu trecerea timpului.
Soiul de struguri Pinot Gris s-a cultivat initial in Burgundia, ulterior, acesti struguri si-au atins potentialul enologic maxim in Alsacia, motiv pentru care vinurile Pinot Gris de aici sunt foarte apreciate.
Se disting prin:
Franta se bucura de toti factorii de mediu de care are nevoie pentru a produce vinuri de calitate superioara in mai multe regiuni. Un relief variat, zone cu clima blanda si un sol prielnic vitei de vie au ajutat ca tara sa devina unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de vin la nivel mondial.
Unele dintre cele mai populare regiuni si locatii pentru productia de vin, dar si pentru turismul viticol, sunt:
Bordeaux / vinuri rosii
Cea mai prolifica zona viticola cu 90% din podgorii dedicate vinului rosu, Bordeaux se situeaza in departamentul Gironde din sud-vestul Frantei. Faimosul oraa turistic omonim situat pe raul Garonne este resedinta regiunii
In Bordeaux se produce 15% din vinul francez.
Burgundia / vinuri albe
Aceasta regiune este situata in partea central-estica a tarii avand resedinta la Dijon, un oras cu o istorie impresionanta. Burgundia gazduieste peste 28,500 de hectare de podgorii si peste 3,000 de crame. Aici se produc circa 200 de milioane de sticle de vin pe an, 60% fiind vin alb.
Champagne / spumante
Regiunea situata in nord-estul Frantei este cel mai bine cunoscuta pentru productia de spumante.
Cele mai importante localitati din regiune sunt Troyes, Épernay si Reims. Alte vinuri produse in Champagne sunt Coteaux Champenois (zona Bouzy) si Rosé des Riceys, productia dominanta este insa cea de spumante, existand peste 350 de crame care produc acest stil din struguri recoltati de pe 33,780 de hectare de podgorii exploatate de peste 16,000 de viticultori. Un ha de vita in zona Champaign costa in jur de 800.000 euro.
Chateauneuf-du-Pape si Avignon
Acestea sunt alte doua populare atractii turistice care se concentreaza pe vin rosu. Chateauneuf-du-Pape este un sat ce se situeaza in regiunea Provence-Alpes-Côte d`Azur din sud-estul tarii, iar Avignon, un orasel medieval situat la 12 km distanta de acest sat.
St-Émilion
Localitatea se afla la doar 35 km de Bordeaux, aceasta zona cu sol argilos si nisipos da nastere diverselor vinuri precum Merlot sau Cabernet Franc. Aproape 70% din suprafata St-Émilion este acoperita de podgorii.
Provence
Situata pe coasta de sud-est a Frantei, zona este populara pentru vinurile sale rose, satele medievale bine conservate si oraaul cel mai de vaza al regiunii – Marseille.
Bergerac si Cahors
Situate la sud de Bordeaux, zonele produc vinuri intense din Malbec.
Chinon
Regiunea Centre-Val de Loire, Chinon este un orasel medieval splendid unde se produc in principal vinuri rosii din soiurile Cabernet Franc si Sauvignon.
Cassis
Acest sat pescaresc aflat la est de Marseille, in regiunea Provence-Alpes-Côte d`Azur este considerat Saint-Tropez-ul vinurilor. Localitatea atrage numerosi turisti si produce vinuri albe de calitate premium.
Acum ca stii cum sunt clasificate vinurile frantuzesti, fii atent la cele trei clase pe care le vei intalni pe eticheta sticlelor de vin:
AOC / AOP / PDO – Appellation d`origine protégée/contrôlée
IGP sau Vin de Pays – Indicatie geografica protejata
Vin de France – sau vinul comun de masa
Pe langa aceste standarde de calitate, eticheta trebuie sa mentioneze si regiunea de provenienta a strugurilor.
De exemplu:
Foarte importanta este si crama care a produs vinul. Majoritatea producatorilor vor prezenta aceasta informatie sub forma unei insigne plasate in partea de sus sau de jos a etichetei de pe fata vinului. De cele mai multe ori, crama este scrisa intr-un font vizibil pe care nu il poti ignora.
Fie ca vorbim despre un Merlot sau Pinot Noir, ar trebui sa gasesti aceasta remarca pe sticla.
La fel ca si apelatiunea sau denumirea acestuia (Appellation), sunt specificate pentru a demonstra standardul de calitate de care s-a tinut cont in producerea vinului.
Anul in care strugurii au fost culesi este si el mentionat, precum si producatorul, firma care s-a ocupat de imbuteliere, volumul sticlei, si continutul de alcool.