Vinuri pentru masa de Paste

Vinuri pentru masa de Paste

Ce bem la aperitiv, friptură și desert

Vinuri pentru masa de Paște - roșii, albe, roze, șampanie sau alte spumante - găsești foarte multe sortimente, însă, important este să știi exact ce anume să alegi pentru o experiență culinară desăvârșită. Căci, fiecare preparat, de la antreuri și gustări până la felul principal și desert, cere un anumit tip de vin.

Vinuri pentru masa de Paște. Cum faci cea mai bună alegere

Masa festivă de Paște va fi încărcată și în acest an cu mâncăruri tradiționale, preparate culinare sofisticate, cozonaci și nelipsitele pahare cu vin pe care le vom ciocni în cinstea celor dragi. Asocierea vinului cu mâncarea este însă o adevărată artă, iar o alegere neinspirată ți-ar putea ruina toate eforturile depuse pentru pregătirea preparatelor. 

Ca regulă generală, trebuie să știi că la începutul mesei, la aperitive, se consumă vinuri ușoare, apoi, la felul principal poți servi vinuri corpolente și roșii, iar desertul poate fi udat cu un vin aromat. Iată ce ar trebui să alegi pentru aperitive și gustări, ce vin se potrivește la carnea de miel, sarmale și cozonac!

Vinuri pentru masa de Paste

Ce vinuri servim la aperitive și gustări

La modul general, la servirea gustărilor și a antreurilor se recomandă vinurile uşoare, albe, seci sau demiseci, şampania, vinurile spumante şi cele roze. Pe de altă parte, vinul alb poate fi servit și înainte de masă, mai ales dacă alegi un sortiment cu conținut scăzut de alcool, cu o aromă și un gust delicat. 

Pe masa de Paște, printre antreuri se regăsesc ouă roșii, ouă umplute, drob de miel sau din carne de pasăre, brânzeturi, budincă de ciuperci, legume proaspete, semipreparate din pește, sosuri și condimente. Nu vor lipsi rulourile cu șuncă, ruladele cu carne, cu cremă de brânză sau spanac, măsline, bulete din cașcaval, salate de icre, de pește, de ciuperci, salata boeuf și multe altele. 

Ce vin merge la pește

Specialiștii recomandă să consumăm preparatele pe bază de ouă alături de un vin spumant, iar cele pe bază de pește alături de un pahar cu vin alb sec sau demisec. Ca regulă generală. Însă, poți încerca și alte combinații de rose sec sau demisec. Peștele afumat precum sturionul sau crapul, dar și sardinele, heringul, ansoa, macroul sau somonul merg cu vinuri albe precum Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling sau cu vinuri spumante

Carnea de păstrăv, știucă și șalău se asociază foarte bine cu vinuri albe seci sau demiseci, iar saramura merge cu un vin alb sec. Mâncărurile pe bază de pește cu sos roșu - dacă vrei să gătești și să le servești la masa de Paște - pot fi asociate cu un vin roșu sec precum Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir sau Fetească Neagră. Peștele preparat cu sos alb ar putea fi consumat alături de un pahar cu vin alb sec: Sauvignon Blanc sau Chardonnay. Iar cine își va servi invitații cu caviar, trebuie să știe că o astfel de delicatesă culinară nu poate fi asociată decât cu șampanie. 

Vinuri pentru masa de Paste

Vinul și brânzeturile

Dacă vrei să-ți impresionezi oaspeții și vei servi la gustare mai multe tipuri de brânzeturi, alegerea unui vin potrivit nu ar trebui să fie o problemă căci opțiunile sunt foarte multe. Cele mai bune vinuri pentru masa de Paște, care se asociază foarte bine cu brânzeturile, sunt, în general, vinurile albe seci sau dulci. Sortimentele de brânză maturată și de consistență tare merg alături de un pahar cu vin roșu precum Merlot, Pinot Noir, Cabernet sau Sauvignon.

Însă, pentru a simplifica și mai mult alegerile, trebuie să știm de la început care sunt principalele tipuri de brânzeturi. Astfel, avem brânzeturi tari, semitari, cu mucegai, cremoase, proaspete și moi.  

Brânzeturile tari (Parmigiano Reggiano, Pecorino, Manchego, Grana Padano, Beaufort, Mimolette, Gruyère, Comte, Asiago) pot fi asociate cu vinuri spumante albe și rose, cu vinuri albe Chardonnay, cu un vin roșu corpolent Cabernet Sauvignon, Shiraz sau Fetească Neagră.  Brânzeturile semitari (Cheddar, Monterey Jack, Gouda, Tilsit, Havarti, Edam, Mimolette, Provolone) merg cu vinuri albe corpolente precum Chardonnay, Pinot Gris, Gewurztraminer, dar și cu un vin roșu Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz sau Sangiovese. Aceste brânzeturi se potrivesc și cu vinuri de desert, dar și vinuri fortificate ca Porto sau Tokai.

Brânzeturile cu mucegai albastru (Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Bleu dAuvergne, Roque River, Yorkshire Blue, Maytag Blue) se asociază cu vinuri de desert precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasa Românească, Busuioacă de Bohotin, Gewürtzraminer, dar și cu vinuri fortificate Porto sau Tokai. Brânzeturile cremoase cu mucegai alb merg foarte bine alături de vinurile albe seci, precum Pinot Gris, Chardonnay sau Riesling, dar și de vinurile spumante.

Brânzeturile proaspete precum Stracchino, Chevre, Selles sur Cher proaspătă, Brillat-Savarin, Caș, Buratta/Mozarella merg bine alături de vinuri tinere albe precum Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală și vinuri roșii precum Pinot Noir, Cabernet Franc, Zweigelt sau Novac. 

 

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile