Vinuri Toscane si Supertoscane - Soiuri, Regiuni Viticole si Stiluri

Toscana este fara dubii una dintre cele mai importante regiuni viticole din Italia. In aceasta regiune se produce vin de cea mai inalta calitate de secole. Toscane sunt unele dintre cele mai renumite crame italienesti apreciate la nivel mondial si tot de aici provin vinuri faimoase precum Chianti Classico. Brunello di Montalcino, Sangiovese sau faimoasele vinuri Supertoscane.

Afla unde si cum se produce vin in Toscana, care sunt cele mai populare vinuri din aceasta regiune si ce vinuri Toscane de calitate poti gasi la noi. 

Abstract:

 

Cele mai importante regiuni viticole din Toscana 

Situata in partea centrala a Italiei, Toscana se bucura de conditii climatice si teritoriale care favorizeaza productia vinului. Relieful regiunii este unul mixt, ceea ce permite cultivarea mai multor soiuri de struguri. Peste 60% din teritoriul Toscanei este suprafata deluroasa, 25% zona muntoasa, iar restul, zona de campie. Clima blanda, cu veri calde si uscate, vant mediteraneean, alaturi de iernile nu foarte reci si de obicei ploioase favorizeaza, de asemenea, cultivarea vitei de vie. Solul joaca si el un rol fundamental. O buna parte din acesta este argilos, factor care favorizeaza dezvoltarea soiului de struguri Sangiovese

Productia totala de vin a regiunii depaseste 2,5 milioane de hectolitri pe an. Practic, pe intregul teritoriu toscan se cultiva vita de vie, suprafata viticola totala fiind de 60.000 de hectare

Una dintre cele mai cunoscute si prolifice zone viticole din Toscana se extinde intre Florenta si Siena si este zona dominata de Chianti Classico. Aceasta este si un punct foarte important pe harta turismului vinicol italian si european.

Regiunea viticola Toscana

Alte zone viticole importante sunt:

Val di Chiana, Colli di Luni, unde se produce Vermentino.

Val dOrcia de unde provine Vin Santo.

Bolgheri, cu faimosul vin Sassicaia.

Grosseto, Val dArbia, Colline Pisane, Livorno.

Zona Montalcino din Senese, unde se produce vinul omonim.

Candia, sau zonele de deal Montecarlo si Lucchesi. 

Teritoriul Toscanei permite cultivarea cu succes atat a soiurilor de struguri pentru vinuri rosii, cat si albe. Cele mai populare tehnici viticole sunt arcul toscan (archetto toscano), guyot simplu si multiplu.

Scurt istoric si traditia vinului toscan

In regiunea Toscana, traditia cultivarii vinului a inceput inca de pe vremea etruscilor, precursorii romanilor. Acestia sunt considerati poporul antic cu cea mai mare experienta in arta producerii vinului. Ulterior traditia a fost preluata de romani, cei care au pus si bazele comertului cu vin. 

In perioada medievala si ulterior, negustorii au exploatat si mai mult acest produs, facand vinul italienesc cunoscut in intreaga Europa si nu numai. Inca de pe atunci, putem vorbi despre vinuri italienesti de traditie. Spre exemplu, Vernaccia di San Gimignano a fost mentionat chiar in Divina Comedie a lui Dante (in jurul anului 1300). Acesta a fost si primul vin toscan care a obtinut recunoasterea DOC (Denominazione di origine controllata) in 1963

Tot pe la 1300 apar si primele dovezi istorice scrise despre vinul toscan Chianti. Atunci s-a creat Liga Chianti, o organizatie dedicata celebrului vin si s-a ales emblema acestuia – cocosul negru, pastrata pana in prezent. 

In secolele urmatoare, productia si comerțul cu vin toscan au continuat sa infloreasca. Inca din 1716, zona viticola corespunzatoare vinurilor Chianti a fost foarte bine delimitata, cuprinzand Carmignano, Valdarno si Pomino, fapt premergator aparitiei clasificarii DOC. In jurul anului 1800, Baronul Bettino Ricasoli a inventat o noua reteta pentru vinul Chianti care se baza pe un cupaj de Sangiovese - Canaiolo, reteta folosita pana in prezent de multe crame. Tot in aceeasi perioada, apare vinul Brunello di Montalcino bazat pe Sangiovese Grosso

In 1924, avem deja primul consortiu de vin italienesc, dedicat tutelei vinului Chianti. In 1960 ia avant in Toscana productia de vinuri bazate pe combinarea soiurilor locale cu soiuri internationale, lucru inadmisibil la vremea respectiva pentru vinurile care aspirau la statutul DOCG/DOC. Cu toate acestea, vinurile rezultate din combinatiile respective aveau un standard de calitate extrem de ridicat. Totodata, erau foarte apreciate in strainatate unde pretul lor era unul extrem de ridicat. Acestea erau, asa au luat nastere asa-numitele vinuri Supertoscane sau Supertuscan. 

Vinurile de inalta calitate continua sa fie emblema Toscanei si in prezent. Primele vinuri care au primit statutul DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) din aceasta regiune au fost:

Brunello di Montalcino si Vino nobile di Montepulciano in 1980.

In 1984, si vinul Chianti Classico primeste bine-meritata recunoastere DOCG. 

Harta Vinurilor Chianti

Soiuri de struguri cultivate si stilul vinurilor Toscane

Toscana este una dintre regiunile cele mai apreciate din Italia pentru producția de vinuri de calitate medie si superioara. Regiunea se distinge in special prin vinurile sale rosii. Peste 70% din soiurile de struguri cultivate in Toscana sunt folosite pentru acest tip de vinuri.

Dintre cele mai cunoscute soiuri, trebuie sa mentionam in primul rand:

Sangiovese, soiul predominant, ocupa 64% din podgoriile toscane.

Soiul de struguri Sangioveze

Alte soiuri de struguri toscani sunt:

  • Abrusco, Ansonica, Barsaglina, Bracciola Nera
  • Canaiolo Nero, Ciliegiolo, Colorino, Foglia Tonda
  • Malvasia, Roussanne, Trebbiano Toscan
  • Vermentino, Vernaccia di San Gininiano

Odata cu dezvoltarea fenomenului vinurilor Supertoscane, in regiune au inceput sa se cultive extensiv si soiuri internationale precum:

Merlot, Syrah, Pinot Nero (Pinot Noir), Chardonnay sau Cabernet Sauvignon.  

Cele mai cunoscute stiluri de vin toscan

Toscana, alaturi de Piemonte, este una dinte regiunile italienesti cu cel mai mare numar de vinuri DOCG, avand 11 astfel de vinuri. Totodata, regiunea se poate lauda cu cel mai mare numar de vinuri DOC, si anume 41. Pe langa acestea, mai gasim in Toscana si 6 vinuri IGT (Indicazione geografica tipica). Iata cateva exemple din cele trei categorii de vinuri:

Vinurile DOCG toscane

  • Brunello di Montalcino
  • Chianti Classico
  • Carmignano
  • Vino Nobile di Montepulciano
  • Suvereto
  • Morellino di Scansano
  • Vernaccia di San Gimignano
  • Rosso della Val di Cornia o Val di Cornia Rosso
  • Montecucco Sangiovese
  • Elba Aleatico Passito sau Passito Aleatico dell’Elba
  • Vinurile Chianti (Chianti Montalbano, Chianti Colli Aretini, Chianti Colli Senesi, Chianti Colline Pisane, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Rufina, Chianti Montespertoli)

 

Vinurile DOC

  • Bolgheri Sassicaia
  • Rosso di Montalcino 
  • Rosso di Montepulciano
  • Barco Reale di Carmignano
  • Colline Lucchesi
  • Sovana
  • Valdichiana Toscana
  • Vin Santo del Chianti
  • Vin Santo di Carmignano
  • Terratico di Bibbona
  • Val dArbia 
  • San Torpè  

 

Vinurile IGT 

  • Colli della Toscana Centrale
  • Montecastelli
  • Alta Valle della Greve
  • Val di Magra
  • Costa Toscana
  • Toscano sau Toscana

 

Caracteristicile unora dintre cele mai cunoscute vinuri toscane 

Chianti 

Chianti se obtine din struguri Sangiovese. Prin Chianti, ne referim de fapt la doua vinuri DOCG toscane. Pe de o parte, avem efectiv vinul Chianti care se produce in aproape intreaga regiune de la Siena pana la Florenta, Pisa, Pistoia, Prato si Arezzo. Pe de alta parte, avem vinul Chianti Classico produs intre Florenta si Siena. Chianti este un vin rosu, intens, ferm, fin, cu note de fructe de padure, violete, vanilie, lemn dulce, scortisoara, un puternic parfum de fructe si flori, corpolent si tanic.  

Brunello di Montalcino 

Se spune despre Brunello di Montalcino ca este forma cea mai elevata a vinului Sangiovese. Brunello di Montalcino se produce in localitatea omonima din regiunea Siena. Perioada de maturare in butoaie de stejar dureaza 5-6 ani. Acest vin rosu cu un gust si miros puternice si capacitate evolutiva prin invechire deosebita este apreciat in intreaga lume. Brunello di Montalcino este un vin ferm, sec, complex cu note particulare de fructe de padure, cafea, ceai sau ciuperci. Are o culoare rubinie intensa, mireasma la fel de puternica, un gust usor tanic, robust, cald si persistent.  

Vino Nobile di Montepulciano

Unul dintre cele mai vechi si apreciate vinuri toscane, Vino Nobile di Montepulciano se mai numeste si Prugnolo Gentile datorita puternicului parfum de prune care acompaniaza aceasta bautura nobila.

Si Vino Nobile di Montepulciano se obtine in principal din struguri Sangiovese.

  • Conform retetei, vinul trebuie sa contina 70% struguri Sangiovese.
  • Poate contine si pana la 5% varietati de struguri albi precum Malvasia.

Vinul se produce in podgoriile care inconjoara Montepulciano, un splendid orasel situat la 40 km de Siena.

Acest vin DOCG parfumat dar cu tanini fini, catifelati se distinge printr-un buchet intens care reuneste prune, cirese negre, masline, capsuni si note erbacee. Vino Nobile di Montepulciano este de o corpolenta medie, si o aciditate care il ajuta sa devina tot mai bun cu trecerea timpului. Necesita intre 24 si 36 de luni de maturare din care cel putin 12 in butoaie de stejar. 

Sassicaia 

Acest vin Supertoscan este un cupaj Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc. Procentual, vinul trebuie sa se bazeze pe 80% struguri din prima categorie si 20% din cea de-a doua. Strugurii se culeg putin inainte de a ajunge la stadiul complet de coacere, lucru care ofera vinului un buchet expresiv si un nivel mai redus de alcool.

Dupa ce se matureaza in baric timp de doi ani, procesul de maturare / invechire continua apoi in sticle timp de sase luni. Sassicaia este un vin rosu-rubiniu cu o aroma puternica, note de fructe de padure, ierburi si otet balsamic. Cel mai puternic se resimt notele de coacaze negre si cedru

Carmignano

Carmignano este un vin toscan DOCG rosu obtinut in podgoriile din provincia Prato, mai precis in preajma comunelor Carmignano si Poggio a Caiano.

Procesul de maturare dureaza intre 18 si 36 de luni. Carmignano se obtine din struguri Sangiovese in proportie de minim 50%. Restul compozitiei il reprezinta strugurii Canaiolo Nero - maxim 20%, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc. Unele stiluri includ si struguri albi Malvasia, Trebbiano Toscano sau Canaiolo Bianco in proportie de maxim 10%.

Acest vin elegant si armonios cu un buchet fin si intens se produce inca de pe vremea etruscilor. Carmignano este un vin rosu-rubiniu cu note florale, fructe de padure si prune. Vinul are un miros aparte de tutun, piper si lemn dulce, iar gustul este sec, intens, tanic si suav.

Morellino di Scansano 

Morellino di Scansano e un alt vin DOCG bine-cunoscut care se produce in provincia Grosseto, în jurul zonei Maremma. Inca de la 1300 avem documente care atesta existenta acestui vin rosu, fiind descris ca si unul de calitate excelenta. Morellino di Scansano are un parfum intens, eteric, note de fructe de padure si prune. Are un gust cald, este sec si tanic. Vinul se obtine din struguri Sangiovese in proportie de 85%

Vernaccia di San Gimignano

Acest vin alb DOCG se produce exclusiv pe teritoriul zonei San Gimignano, in provincia Siena. Se obtine din strugurii soiului omonim care se cultiva in cele mai bune conditii in zona deluroasa.

Vernaccia di San Gimignano este un alt vin de traditie consemnat in documente istorice medievale, inca din 1276. Acest vin are note distinctive florale, de mere verzi, miere si migdale. Este un vin acid cu un miros floral si fructat. Elegant, ferm, fin, cu corp mediu, Vernaccia di San Gimignano se serveste la temperaturi cuprinse intre 8 si 10 °C. 

Vinuri, podgorii si crame toscane populare pe care le poti gasi la noi

Biondi Santi 

Biondi Santi este un producator toscan cu o lunga traditie si un adevarat simbol pentru viticultura din Montalcino. Crama a fost fondata in 1825 si reprezinta o afacere de familie condusa timp de decenii de Franco Biondi Santi. Aceste vinuri au fost premiate in Franta inca din 1867 pentru eleganta lor. Vinul simbolic marca Biondi Santi este Brunello di Montalcino.

Crama si podgoriile Biondi Santi Toscana

Marchesi Antinori 

Marchesi Antinori este o crama de familie care produce vin de peste 600 de ani, povestea sa incepand in 1385. Solaia este unul din vinurile reprezentative ale cramei, un vin bazat pe soiurile Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Sangiovese din podgoriile Tignanello

Cramele Antinori Toscana

Pivnitele Marchesi Antinori Toscana

Podgoria Marchesi Antinori
Crama Marchesi Antinori
Cramele Marchesi Antinori Toscana
 

Masseto

Vinul Masseto a luat nastere pe colinele din zona Bolghieri in anii 80. Acest vin apreciat in intreaga lume datoreaza proprietatile sale specifice solului argilos in care cresc strugurii din care este produs. Masseto este produs de catre Tenuta dell`Ornellaia. Acest vin Supertoscan Merlot echilibrat se distinge prin notele sale de fructe, vanilie si cacao, gustul sau fiind prin excelenta unul echilibrat. 

Mazzei

Mazzei sunt o adevarata dinastie a vinului toscan. Familia produce vin inca de la 1435 in legendarul Castello di Fonterutoli – unul dintre emblemele vinului Chianti Calssico. Crama detine o vasta podgorie in zona Maremma si produce o gama variata de vinuri. Un exemplu este Siepi – un Supertoscan robust obtinut din Merlot si Sangiovese, cu un gust bogat, complex, armonios si note de ciocolata neagra, fructe de padure si ierburi aromate. 

Podere Orma 

Podere Orma este unul dintre cei mai de seama producatori de vin din provincia Livorno. Crama produce vinul omonim, un Supertoscan obtinut dintr-un cupaj Merlot (50%), Cabernet Sauvignon (30%) si Cabernet Franc (20%). Orma este un vin elegant, corpolent, cu un puternic miros de fructe de padure, tutun si condimente, suav, catifelat, cu o persistenta indelungata. 

Cramele Podere Orma

Il vino fa buon sangue!

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile