Un soi pentru vinuri rosii cu origine incerta, Cadarca sau Kadarka poate fi intalnit in mai multe tari din Europa de Est, inclusiv Romania. Acest soi ofera vinuri elegante, proaspete si pline de savoare. Daca esti pasionat de vinuri rosii, trebuie sa incerci Cadarca, dar si sa inveti mai multe despre acest soi local. Ca ajutor, iti oferim urmatorul ghid care te va purta prin:
Analize AND ale soiului Cadarca arata ca el se trage de undeva de la granita dintre Albania si Muntenegru. Se presupune ca acesta a luat nastere prin incrucisarea dintre soiul turcesc Papazkarsi si soiul sarbesc Skadarsko. Mai multe tari din Europa de Sud-Est isi revendica provenienta acestui soi.
Cea mai raspandita teorie despre Cadarca sustine ca a aparut undeva in Balcani si de acolo a ajuns in Ungaria, tara care a facut-o cunoscuta in lume. Acolo, Cadarca se foloseste in popularele cupaje Sange de Taur din Eger cunoscute local sub numele de Egri Bikavér. Soiul a fost cel mai probabil adus in Ungaria de catre sarbii stabiliti pe acele meleaguri cu secole in urma in timpul invaziei otomane.
Originea exacta a Cadarcai ramane insa necunoscuta, alte teorii sustinand ca provine din Bulgaria sau Romania.
Dovezi istorice scrise arata ca in Romania, in 1700 se producea deja vin din Cadarca in zona Minis.
In secolul XIX, Cadarca era unul dintre varietatile de struguri cele mai raspandite din Europa de Est, fiind folosit ca soi dominant in cupajul maghiar Sange de Taur. Ulterior, rolul sau a fost luat de soiul Kékfrankos. Si in Romania acest soi era foarte popular in Transilvania, pe cand aceasta regiune facea parte din Imperiului Austro-Ungar. Pe atunci, acesta era soiul cel mai utilizat pentru vinurile rosii. Dupa dezmembrarea imperiului, alte soiuri din celelalte parti ale tarii au inceput sa il inlocuiasca in Transilvania.
Cadarca nu este foarte usor de cultivat, motiv pentru care popularitatea sa a scazut in secolul precedent. Culturile de Cadarca s-au imputinat drastic in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial cand cererea de vin era redusa si viticultorii au ajuns sa cultive doar cele mai profitabile soiuri.
In ultimele decenii, Cadarca a devenit din nou un soi de interes.
In prezent, avem clone de Cadarca de calitate mai buna si practici viticole care fac cultivarea sa mai usoara.
Daca in urma cu zeci de ani Cadarca se folosea preponderant in vinuri de tip cupaj, azi straluceste si la capitolul vinuri varietale. Acest soi se remarca in continuare in special in Ungaria.
Cadarca se cultiva in Ungaria, Romania si in mai multe tari est-europene precum Serbia, Bulgaria, Macedonia si Albania. Fiind vorba de tari diferite, si denumirea soiului difera in functie de locatie. De exemplu:
Ca si suprafata de cultivare, Cadarca ocupa aproximativ 1.000 ha in total, dintre care peste 300 ha se afla in Ungaria. Acolo, soiul se cultiva cu precadere in zonele viticole Kunság si Szekszárd.
In Ungaria, Cadarca este al doilea soi local de baza pentru vinurile rosii dupa Kékfrankos / Blaufrankisch.
In tara noastra Cadarca se cultiva inca din secolul XVII in zona ocupata azi de Podgoriile Minis din judetul Arad, motiv pentru care se mai numeste si Cadarca de Minis. Alte denumiri romanesti ale soiului sunt Cadarda Neagra si Lugojana.
Cadarca prefera zonele cu clima calduroasa si multe zile insorite. Acest soi s-a adaptat foarte bine in regiunea balcanica. Nu suporta insa caldura excesiva si nici iernile foarte reci. O alta preferinta este solul nisipos. Tocmai acest tip de sol a salvat in secolul XIX Cadarca de epidemia de phylloxera. Aceasta boala nu se extindea asupra podgoriilor cultivate in soluri nisipoase. In schimb, Cadarda era si ramane in continuare sensibila la ger si putregai.
Cadardca are perioada de coacere tarzie, frunze de dimensiune medie cu forma patratoasa si ciorchini mari si densi de forma cilindrica. Boabele de struguri sunt rotunde, de dimensiune medie, si au pielite subtiri, inchise la culoare.
Acest soi are o reputatie oarecum proasta pentru ca este relativ greu de cultivat. Cu toate acestea, conform viticultorilor, odata obtinuta recolta, poti fi sigur ca vinul Cadarca va fi unul de calitate.
Cadarca se folosea in trecut in cupaje sau in vinuri spumante. In ziua de azi il intalnim in continuare in cupaje dar, nu de putine ori, si in vinuri varietale. Acest soi se aseamana cu Pinot Noir si este de multe ori poreclit „replica Ungariei la Pinot Noir”.
La nivel olfactive, acest vin ofera un buchet elegant si picant. In palat, Cadarca este un vin suculent, gustul fiind dominat de aromele de condimente si fructe de padure.
Cadarca este apreciata pentru textura sa catifelata si aciditatea foarte buna, medie si vivace.
Cadarca este un soi versatil care se poate vinifica intr-o varietate de stiluri, de la vinuri vibrante, lejere si elegante, cu arome de fructe pana la vinuri inchise la culoare, cu continut mai mare de tanini.
Vinul rosu Cadarca se invecheste de regula in butoaie de stejar, in special in Ungaria.
Tot acolo il poti intalni si in vinuri rosé. Vinurile Cadarca din Ungaria se disting prin arome mai pronuntate de condiment si se potrivesc bine cu preparatele locale de asemenea condimentate. Aceste vinuri au in general nuante mai pale, sunt proaspete, elegante si au arome mai putin intense de fructe de padure.
Eleganta si lejeritate sunt atributele care descriu cel mai bine vinul Cadarca produs in Ungaria.
In Romania, vinurile Cadarca sunt in general proaspete si ghidate de arome puternice de fructe de padure. Aceste vinuri, spre deosebire de cele unguresti, au doar arome mai discrete de condimente.
In general, Cadarca ajunge la perfectiune dupa doar cativa ani de maturare, fiind un vin dominat de aromele de fructe. Acesta se poate pastra cu succes 5-10 ani. Vinurile Cadraca maghiare care sunt mai fresh si lejere se consuma cel mai bine la un an sau doi ani de la imbuteliere.
Acest vin trebuie pastrat mereu intr-un loc racoros, la temperaturi constante. Nu se expune niciodata sticla la lumina directa a soarelui sau la caldura pentru ca vinul isi pierde din arome prin oxidare.
Cadarca poate fi un deliciu in combinatie cu diverse preparate culinare. Acest vin se potriveste de minune cu diverse branzeturi maturate sau in stil camembert, carne de pasare, miel sau porc si diverse legume precum ciuperci, cartofi sau vinete.
Soiuri si Vinificatie