Vinurile din Valea Loire - Istoric, Subregiuni, Soiuri si Stiluri de vinificatie

Valea Loire este una dintre cele mai renumite si stimate regiuni viticole franceze unde intalnim o multime de apelatiuni si stiluri de vinificatie. Laudata pentru terroir-ul si peisajul sau diversificat, Valea Loire da nastere unor vinuri variate si savuroase. Afla in acest ghid tot ce te-ar pute interesa despre aceasta regiune de la geografia sa pana la tipurile de vinuri produse. Te vom purta pas cu pas prin urmatoarele capitole:

  1. Productia de vin din Valea Loire
  2. Asezarea si sub-regiunile Vaii Loire
  3. Cele mai populare vinuri din Valea Loire
  4. Apelatiunile si stilurile de vinificatie

1. Productia de vin din Valea Loire

La nivelul Frantei, Valea Loire este a 3-a regiune producatoare de vinuri cu apelatiune, dupa Bordeaux si Burgundia.

87 de sub-apelatiuni si 51 de apelatiuni de origine controlata (AOC).  

In Valea Loire se produc anual peste 2 milioane de hectolitri de vin dintre care:

  • Peste 30% vin alb,
  • Urmat de rosé si vin rosu.
  • Circa 20% din vinul Vaii Loire este spumant.

Marea majoritate a spumantelor din Valea Loire sunt produse din Chardonnay folosind metoda traditionala, cea prin care se produce si sampania.

Per total, peste 57.000 de hectare sunt plantate cu vita de vie in Valea Loire. Tot in aceasta regiune se gaseste si cel mai lung traseu viticol din Franta care masoara peste 800 km.  Valea Loire este inclusa si in patrimonial UNESCO pentru frumusetea si valoarea sa istorica.

2. Asezarea si sub-regiunile Vaii Loire

Valea Loire ofera o diversitatea foarte mare de vinuri care sunt clasificate in functie de mai multe apelatiuni. Aceasta regiune se intinde pe o lungime de 280 km in centrul Frantei, de-a lungul raului Loire, de la dealurile Auvergne pana la campiile de pe coasta Atlanticului, in apropiere de Nantes.

Zonele administrative Central-Val de Loir si Pays de la Loire se regasesc in aceasta regiune.

Valea Loire este considerata „leaganul” sau „gradina” Frantei datorita numarului sau impresionant de podgorii si alte culturi raspandite pe o suprafata de 800 km patrati.

Valea Loire este o regiune cunoscuta si pentru locatiile sale turistice precum oraselele Orléans, Angers, Amboise sau Tours si vestigiile istorice. Regiunea a fost locuita inca din perioada paleoliticului, iar partea sa centrala face parte din patrimonial siturilor UNESCO. Foarte faimoase sunt castelele in stil renascentist din zona, insa traseele viticole reprezinta si ele o atractie turistica importanta.

Valea Loire are parte de niste factori de relief si clima care favorizeaza viticultura.

  • Pe de o parte apropierea de raul Loire afecteaza microclimatul zonei facand ca temperaturile sa fie usor mai ridicate decat in nord.
  • Pe de alta parte, apropierea de Oceanul Atlantic isi lasa amprenta asupra vinurilor, facand si verile calduroase mai usor de suportat.

Vinurile produse in regiune au calitati diferite in functie de zona de productie si relieful ei.

Pentru a le categorisi, data fiind diversitatea si suprafata mare a Vaii Loire, exista cateva sub-regiuni viticole pe care ti le prezentam in cele ce urmeaza.

Valea Loire de Jos

Aceasta zona pe care francezii o numesc Pays Nantais se invecineaza in partea de vest cu Oceanul Atlantic. Valea Loire de Jos se remarca prin productia de vinuri albe.

Marea majoritate a podgoriilor din aceasta zona se afla pe un teren plat, cu orientare sudica inspre raurile Loire, Maine si Sèvre.

Clima acestei zone este puternic influentata de oceanul Atlantic, situtata in unele parti la doar 10 km distanta. Iernile sunt reci si umede, primaverile sunt racoroase, iar verile calde si cu precipitatii frecvente.

Solurile regiunii cuprind diverse tipuri de sist, granit, nisip, piatra si roci vulcanice. Acestea au un drenaj foarte bun care favorizeaza cultivarea vitelor de vie avand in vedere cantitatea mare de ploi.

Soiurile cele mai frecvent cultivate in aceasta zona sunt Pinot Gris, Melon de Bourgogne si Folle Blanche.

Valea Loire Mijlocie

Din aceasta zona fac parte podgoriile din jurul oraselor Angers si Tours. Aceasta este si una dintre cele mai pitoresti zone din Valea Loire si, de altfel, din intreaga tara. In aceasta zona clima maritima incepe sa se tempereze si sa treaca treptat spre clima continentala. Temperaturile de aici sunt mai ridicate, fiind una dintre cele mai calduroase parti din Valea Loire.  Relieful Vaii Loire de Mijloc este relativ plat si diversificat.

In Anjou, in partea de vest, solul specific este unul negru, cu sist, numit „Anjou Noir”. Datorita acestuia, vinurile de Anjou, faimoase pentru calitatile lor, sunt mai structurate si puternice.

O particularitate interesanta a zonei este duritatea terenului din cauza careia pivnitele nu pot fi construite subteran, ci se afla la suprafata.

In partea de este a Anjou-lui, solul este calcaros. 

In zona Anjou-Saumur clima este ideala pentru aparitia  bolii numita popular putregaiul cenusiu sau ciuperca nobila, stiintific cunoscut sub numele de Botrytis Cinerea. Suna ciudata, insa acest lucru este bun pentru viticultori. Unele tipuri de vin, precum Quarts de Chaume, primul vin Grand Cru dulce, se realizeaza din strugurii afectati de aceasta ciuperca.

Touraine si Orleans sunt alte sub-regiuini din Valea Loire Mijlocie in care se intalnesc o combinatie de tipuri de sol: argilos, calcaros si nisipos. Data fiind varietatea solului din aceasta parte a Vaii Loire, soiurile de struguri cultivate sunt si ele multiple si cuprind, printre altele, Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Meunier, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc sau Gamay.

Regiunea Loire Centrala

Aceasta regiune cuprinde Valea Sancerre, regiunea viticola cea mai populara a Vaii Loire.

Sancerre reprezinta un standard de calitate in productia vinului alb Sauvignon Blanc.

Geografic vorbind, aceasta zona se afla chiar in mijlocul Frantei, in proximitatea regiunii Burgundia.

  • Clima acestei zone este continentala, cu veri blande, calduroase, ierni destul de reci si o influenta oceanica foarte limitata.
  • Zona Loire Centrala se afla in apropiere de trei rauri, Loire, Indre si Cher, facand parte din Bazinul Parisului.
  • Solul de aici este calcaros, cu o multime de sedimente depuse de-a lungul diverselor ere geologice, inclusiv sedimente de origine marina.
    • Argila, silex si nisip sunt alte elemente comune ale acestui sol.

Aceasta componenta variata se reflecta in caracteristicile vinului:

  • Vinurile din zonele cu silex sunt mai minerale si florale.
  • Cele din zonele cu nisip sunt mai fructate. 

 

Printre soiurile cele mai populare din regiunea Loire Centrala se numara Sauvignon Blanc, de departe cel mai reprezentativ, Pinot Noir, Sauvignon Gris, Pinot Gris, Gamay si Chasselas, un soi de origine elvetiana.

Valea Loire de Sus

Zona aceasta, situata in sudul regiunii Loire, mai poarta si denumirea de Auvergne. Ea cuprinde o varietate de apelatiuni interesante, pline de valoare istorica. In ciuda acestor aspecte, Valea Loire se Sus este probabil cea mai putin cunoscuta parte a regiunii Loire.

  • Clima si relieful sau sunt diversificate, nivelul de altitudine fiind unul variat.
  • Solul acestei zone este de asemenea diversificat si are o mare cantitate de roci vulcanice, in zona existand in trecut peste 500 de vulcani.
  • Granit, nisip, pietris si argila sunt alte elemente prezente. 

 

Printre soiurile de struguri cultivate in Valea de Loire de Sus se numara Pinot Noir, Gamay, Chardonnay, Sauvignon Blanc si Sacy, un soi rar pentru vinuri albe. 

3. Cele mai populare vinuri din Valea Loire

Ca oricare alta regiune viticola, Valea Loire are soiurile si vinurile sale de referinta. Iata cele mai populare dintre ele.

Chenin Blanc

Acest soi de struguri din care se produc vinuri albe este unul dintre cele mai raspandite din Valea Loire. Il poti intalni in diverse zone precum Anjou, Touraine, Savennières, Saumur, Jasnières sau Vourvray.

Chenin este un soi versatil care se poate vinifica in diferite stiluri, vinuri cu corp lejer, mediu sau plin. Acest soi da nastere unor vinuri suculente cu o structura bine definita si un profil aromatic complex.

  • Vinurile Chenin Blanc au felurite note: mere, flori, gutui, miere, ghimbir.
  • Acestea au de multe ori si o mineralitate specifica terroir-ului de provenienta. 

Chenin este soiul predilect al Vaii Loire, in special al zonei Anjou, motiv pentru care este poreclit „Plant d’Anjou”. 

  • Acest soi poate fi transformat in vin dulce, demi, sau sec,
  • Dar si intr-un spumant care are in general o aciditatea ridicata.
  • Ca alte soiuri din Valea Loire, Chenin poate fi afectat de Putregaiul Cenusiu / Nobil,  Botrytis Cinerea, iar in acest caz, vinul rezultat va fi dulce si va avea arome mai puternice de miere. 

 

Cabernet Franc

Cabernet Franc este un soi cam la fel de raspandit precum Chenin de-a lungul Vaii Loire. Francezii il mai numesc si „Breton”. Acest soi pentru vinuri rosii se cultiva cu usurinta in zonele cu sol calcaros, cu precadere in Saumur-Champigny, Chinon si Bourgeuil. Multe crame prefera acest soi deoarece pot obtine vinuri savuroase si proaspete din el.

Cabernet Franc este la randul sau un soi versatil din care se poate crea orice tip de vin, de la vinuri cu corp lejer pana la vinuri cu corp plin, seci, demiseci si asa mai departe.

Cabernet Franc-ul Vaii Loire are de regula o aciditate ridicata si arome de fructe rosii, note de cedar, note vegetale si de mina de creion.  

Sauvignon Blanc

Vinurile albe de Valea Loire obtinute din acest soi sunt un adevarat standard in vinificatie, in special cele produse in Sancerre. O alta zona a Vaii Loire renumita pentru productia de Sauvignon Blanc este Pouilly-Fumé.

Acest soi mai este intalnit si sub denumirile Fumé Blanc si Sauvignon Fumé.

Sauvignon Blanc se simte excelent in climatul mai rece si continental din zona centrala a Vaii Loire. Astfel, vinurile care provin de aici sunt de calitate superioara. De la aceste vinuri te poti astepta la:

  • Note de fructe precum mere verzi,
  • Arome florale si vegetale,
  • Note subtile de silex datorate terroir-ului si,
  • Uneori, o mineralitate specifica ce se distinge prin note de fum. 

 

Gamay

Cunoscut in zonele cu apelatiune Cotes du Forez, Cote Roannaise, Saint-Pourçain si Cotes d’Auvergne, acest soi este si cel mai important pentru vinul cu apelatiunea AOC Beaujolais. Gamay creste cel mai bine in regiunile cu climat mai racoros si soluri cu granit.

Acest soi ofera vinuri rosii cu corp mai lejer si tanini catifelati, asemanatoare vinurilor Pinot Noir. Aciditatea acestor vinuri este usor de perceput, iar ca profil aromatic, cele mai comune note sunt florale, de violete,  si de fructe precum afine, zmeura, cirese, prune sau banane.

Melon de Bourgogne

Acest soi este esential pentru apelatiunea Muscadet Sèvre et Maine, una dintre cele mai vechi din Franta. Melon de Bourgogne, denumit in cele mai multe cazuri pur si simplu Melon este un soi aparte. In zona Pays Nantais unde isi are originea, acest soi se mai numeste si Muscadet.

Vinurile obtinute din acesta poarta amprenta oceanului. 

Vinurile obtinute din Melon au o mineralitate specifica si sunt lejere. Aceste vinuri albe sunt in general seci, crocante, cu arome saline, de lamaie, lime, pere si mere verzi.

Alte soiuri reprezentative

Pe langa aceste soiuri comune, Valea Loire mai ofera si altele mai putin cunoscute la nivel international. Unul dintre acestea este Grolleau Noir, un soi pentru vinuri rosii din care se produc vinuri de tip cupaj de diverse feluri, inclusive vinuri frizzante si rosé.

Un alt soi utilizat nu de putine ori in blenduri rosii este Pineau d’Aunis. Acesta se regaseste in special in zonele viticole Coteaux du Loir si Coteaux du Vendomois. Vinurile care contin Pineau d’Aunis sunt savuroase, cu arome de fructe rosii si condimente.

Un alt soi regional este Chasselas, soi de vinuri albe folosit deseori pentru vinuri varietale fructate si minerale.

Romarantin este un alte soi specific Vaii Loire din care se produc vinuri asemanatoare Cheninului, cu arome mai pronuntate de miere. Acest soi este relativ izolat, fiind cel mai des intalnit in apelatiunea Cour-Cheverny din Touraine.

Alte soiuri internationale cultivate in Valea Loire si folosite fie in cupaje fie pentru vinuri varietale sunt Pinot Gris, Pinot Noir, Folle Blanche, Chardonnay, Malbec sau Sauvignon Gris.

4. Apelatiunile si stiluri de vinificatie

Poti intalni o mare diversitate de stiluri de vinuri in Valea Loire, de la vinuri Muscadet lejere si acide pana la vinuri rosii bogate in tanini ca Chinon si Saumur, vinuri albe aromate ca Sancerre sau vinuri albe seci ca Pouilly-Fumé. Valea Loire cuprinde o multime de apelatiuni care pot fi grupate in functie de sub-regiunile amintite mai devreme.

Valea Loire de Jos

Cea mai mare si cunoscuta apelatiune a vaii Loire de Jos este Muscadet AOP in care se produc vinuri albe din Melon. Aceste vinuri proaspete, lejere, minerale, cu note de grapefruit si piper petrec maxim 24 de luni la maturat pe drojdii, sau „sur lie” cum spun francezii. Acest proces de invechire le confera mai multa rotunjime si le face mai catifelate, cremoase, cu note secundare de branza, bere si drojdii.

Printre apelatiunile Muscadet se mai numara si:

  • Muscadet Côte de Grandlieu AOP,
    • Apelatiune aflata in apropierea oceanului, vinurile de aici sunt seci, parfumate si lejere.
  • Muscadet Coteaux de la Loire AOP: o clasa care cuprinde vinuri seci cu note de silex.
  • Coteaux d’Ancenis AOP: apelatiune de vinuri rosii si rosé aflata cel mai aproape de ocean,
    • Vinurile de aici sunt obtinute din struguri Gamay si Cabernet Franc, vinuri lejere si florale,
    • Tot aici se gasesc si vinuri dulci Pinot Noir.

 

Alte exemple includ Muscadet Sèvre et Maine Clisson AOP, Muscadet Sèvre et Maine Gorges AOP si Muscadet Sèvre et Main le Pallet AOP. In toate aceste apelatiuni vinurile trebuie invechite pentru minim 18 luni.

In Valea Loire de Jos, in zona de sud a orasului Nantes, se regasesc si clasificari de vin cu un statut „neoficial” care poarta numele de „communal cru”. Si pentru acestea, soiul de baza este Melon.

Cateva exemple de communal cru includ:

  • Goulaine: o clasa  de vinuri fructate, boagate, invechite pe drojdii intre 20 si 30 de luni,
  • Château-Thébaud: vinurile din aceasta communal cru se invechesc pe drojdii 36 - 48 de luni si au note de fenicul, anason si arome saline.
  • La Haye Foussière: o apelatiune in care vinurile invechesc minim 18 luni, sunt aromate si se disting prin note mentolate.
  • Monnières-Saint Fiacre: vinurile din aceasta apelatiune se disting prin note florale si un caracter aparte care aminteste de ceara de albine.
  • Mouzillon-Tillières: vinurile din aceasta clasa se disting prin aromele lor amarui.

 

Valea Loire Mijlocie

Cele mai cunoscute apelatiuni din Valea Loire Mijlocie se regasesc in Anjou, zona viticola situata in apropierea orasului Angers. Cel mai popular stil de vinificatie de aici este roséul, insa zona produce si vinuri albe si rosii.

In clasa vinurilor rosé regasim apelatiunile:

  • Rosé d’Anjou AOP: vinurile sale sunt demiseci, cu note intense de zmeura si note secundare de trandafir si piper 
  • Rosé de Loire AOP: cuprinde vinuri seci si proaspete, cupaje Cabernet Franc - Grolleau, aromele cele mai comune sunt de fructe rosii bine coapte.
  • Cabernet d’Anjou AOP: vinuri demidulci obtinute din Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon, au arome de fructe uscate, coacaze si zmeura.

Printre apelatiunile vinurilor albe si rosii din Anjou regasim:

  • Anjou Blanc AOP, cu vinuri Chenin Blanc seci si demiseci,
  • Anjou Villages- Brissac AOP, cu vinuri Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon,
  • Anjou Rouge AOP, cu vinuri Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc
  • si apelatiunea Anjou Gamay AOP, cu vinuri Gamay proaspete si suculente. 

Anjou-Layon este o alta zona remarcabila, in special pentru productia de vinuri dulci. Acestea sunt faimoasele vinuri Chenin Blanc realizate din strugurii afectati de putregai cenusiu. In aceasza zona poti gasi mai multe apelatiuni precum Anjou Côteaux de la Loire AOP, Coteaux du Layon AOP, Coteaux de L’Aubance AOP, Bonnezeaux AOP, Quarts de Chaume AOP.

Cea mai „dulce” apelatiune din Anjou-Layon este Quarts de Chaume AOP.

Vinurile incadrate in aceasta clasa au cel putin 8.5% zahar rezidual.

Savennières este o alta zona interesanta din regiunea Valea Loire Mijlocie in care se produc vinuri Chenin Blanc sub urmatoarele apelatiuni: Savennières AOP, Coulee de Serrant AOP si Savennieres Roche aux Moines AOP.

Vinurile spumante isi gasesc si ele locul in Anjou.

Acestea sunt incadrate in apelatiunile Anjou Mousseaux AOP si Crémant de Loire AOP. 

In prima regasim preponderent vinuri albe spumante iar in cea de-a doua, vinuri  realizate folosind metoda de vinificatie traditionala. Vinurile spumante de Anjou albe sunt deseori create din Chenin Blanc si au arome de nectarine si miere, iar cele rosé din Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc si au arome de mure si alte fructe de padure proaspete.

O alta apelatiune de renume din Valea Loire Mijlocie este Saumur. Vinurile de aici sunt in mare parte spumante si au o aciditate puternica datorata solurilor calcaroase. Cateva dintre apelatiunile din Saumur includ:

  • Saumur Blanc AOP: cu vinuri simple si spumante ce iau nastere dintr-un terroir vechi cu soluri albe calcaroase,
  • Coteaux de Saumur AOP: zona renumita pentru vinurile sale varietale Chenin Blanc vibrante, vinificate in stil dulce sau sec,
  • Saumur Rouge AOP: unde se produc vinuri frizzante brut din Cabernet Franc si vinuri rosii seci,
  • Saumur Puy-Notre-Dame AOP: zona cu cea mai mare altitudine din Saumur si cele mai bune vinuri rosii,
  • Saumur Rosé AOP: cu vinuri rosé seci si aromate.

 

Valea Loire Centrala

Aceasta zona se lauda la randul sau cu cateva apelatiuni de renume:

  • Pouilly-Fumé AOP: vinurile din aceasta apelatiune sunt cunoscute si ca Blanc Fumé de Pouilly datorita notelor de fum, rezultat al solului cu silex.
  • Pouilly-sur-Loire AOP: in aceasta apelatiune unica pentru zona sa se produc vinuri Chasselas cu note de caise si margarete.
  • Sancerre AOP: de departe cea mai renumita apelatiune din Valea Loire Centrala, cu un istoric de sute de ani.

Sancerre AOP ofera vinuri Sauvignon Blanc, dar si vinuri Pinot Noir rosii sau rosé vibrante, cu aciditate mare si note de cirese.

  • Quincy AOP: cea mai veche regiune din Valea Loire care a primit apelatiunea AOC acum aproape un secol.

Quincy AOP se dedica exclusiv cultivarii soiurilor pentru vinuri albe Sauvignon Blanc si Sauvignon Gris.

  • Coteaux du Giennois AOP: in aceasta apelatiune se produc vinuri Sauvignon Blanc minerale si lejere sau vinuri rosé si rosii din Gamay si Pinot Noir.
  • Reuilly AOP: in aceasta zona cu clima uscata si sol calcaros se produc vinuri proaspete Pinot Gris, Sauvignon Blanc si vinuri Pinot Noir cu note de condimente.
  • Châteaumeillant AOP: in aceasta apelatiune se cultiva preponderant Gamay, iar vinurile sale sunt suculente, cu arome de fructe coapte si usor amare.
  • Menetou-Salon AOP: aromate, florale, matasoase si cu note de mentol, aceste vinuri mai accesibile ca pret sunt asemanatoare celor din Sancerre.

 

Valea Loire de Sus

In aceasta regiune a Vaii Loire intalnim urmatoarele apelatiuni:

  • Côtes d’Auvergne AOP: aceasta regiune viticola situata pe paralela 45 este una dintre cele mai prolifice din Franta.

Solul sau diversificat cu granit, argila, marna si alte elemente este optim pentru soiurile Pinot Noir, Gamay si Chardonnay.

  • Côte Roannaise AOP: in aceasta zona se cultiva Gamay din care se obtin vinuri rosii si rosé, multe dintre ele organice.
  • Saint-Pourçain AOP: vinurile rosii din aceasta zona sunt obtinute din Gamay si Pinot Noir si se aseamana celor din Burgundia, iar cele albe sunt in general cupaje de Chardonnay si Sacy.
  • Côtes du Forez AOP: in cea mai sudica zona a Vaii Loire se practica viticultura inca din secolul intai, vinurile Gamay produse aici au corp lejer, continut redus de tainini, sunt proaspete, vibrante si au arome intense de fructe.

 

Clasificarea IGP

Pe langa acestea, in Valea Loire sunt 14 departamente, adica regiuni administrativ-teritoriale, incluse in clasificarea IGP. Aceasta se numea Vin de Pays du Jardin de la France pana in 2009 si cuprinde practic zone din intreaga vale, cu terroir-uri si podgorii diversificate.

Cateva soiuri utilizate des de producatorii IGP sunt Sauvignon Blanc, Chenin Blanc Melon de Bourgogne, Gamay, Chardonnay, Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon.

Majoritatea vinurilor IGP sunt produse din strugurii unei singure podgorii care trebuie neaparat sa se situeze in Valea Loire.
Vinurile IGP de Valea Loire sunt la fel de diversificate in stil ca si cele AOC. Daca un vin este clasat ca IGP, nu inseamna neaparat ca este de calitate inferioara celor din clasa AOC. Se poate ca pur si simplu, producatorul sa nu fi dorit sa urmeze standardele clasificarii AOP in productie / vinificare, sa includa intr-un cupaj vinuri din mai multe regiuni / subregiuni AOC. Exemple in acest sens pot fi cramele care sunt localizare la granita a doua regiuni sau microregiuni AOC, crame care pot avea podgorii si de o parte si de cealalta a unei delimitari specifice.

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile