Vita de Vie si Vinurile Malbec - Origini, Zone de Cultivare, Caracteristici

Un vin rosu plin de savoare si personalitate, Malbec este iubit si cunoscut in intreaga lume pentru aromele sale intense de fructe de padure si textura sa catifelata. Cu toate ca Malbec provine din Franta, este considerat soiul si vinul cel mai reprezentativ al Argentinei. Mai multe despre originea si raspandirea soiului, dar si urmatoarele aspecte poti descoperi in acest ghid:  

  • Originile si povestea soiului;
  • Zonele de cultivare;
  • Caracteristicile soiului;
  • Stiluri de vinificatie pentru Malbec;
  • Cum se serveste vinul Malbec 

 

Originile si povestea soiului de vita Malbec

Malbec provine din Franta unde poarta diferite denumiri cum ar fi: Côt, Auxerrois, Noir de Pressac sau pur si simplu Pressac. Acest soi a fost cultivat pentru prima oara in Sud-Vestul tarii. Malbec a luat nastere prin incrucisarea soiurilor franceze Prunelard din Gaillac si Magdeleine Noire de Charentes din Montpellier. Cel din urma este si unul dintre parintii soiului Merlot.

Initial Malbec s-a bucurat de popularitate in regiunea viticola franceza Saint Emillion si alte zone de pe Malul Drept.

In 1700 Sieur Malbek a adus acest soi de pe Malul Drept in Medoc unde a fost apreciat instant si redenumit Malbec in cinstea sa.

Malbec a fost folosit mult timp in cupajele din Bordeaux.

La prima clasificare a vinurilor franceze din 1855, foarte multe crame il foloseau in blenduri in proportie de 50%.

Epidemia de phylloxera a distrus insa majoritatea culturilor de Malbec din tara. Greu de cultivat si sensibil la boli si daunatori, Malbec si-a pierdut apoi popularitatea in Franta. Gerul din 1956 a decimat inca o data culturile franceze de Malbec, dupa care soiul nu s-a mai replantat decat in arii restranse, in special in Cahors.

Malbec a fost pentru prima data plantat in Argentina in 1868 de catre un botanist francez care dorea sa imbunatateasca viticultura locala.

El a create prima podgorie de Malbec in Mendoza, zona care ramane pana in prezent cea mai faimoasa pentru acest soi. Acolo, Malbec a gasit conditiile necesare pentru a prospera: altitudine mare, clima uscata si mult soare.

In anii 2000 Malbec a inceput sa se bucure de mai multa atentie si in afara Argentinei, odata cu stabilizarea situatiei economice si politice din tara. In acea perioda, cramele argentiniene au inceput sa se dezvolte si modernizeze pentru a isi putea promova vinurile si in afara tarii. Zona Mendoza a devenit in scurt timp reperul international pentru vinurile Malbec.

Zonele de cultivare

Malbec este soiul national al Argentinei. Reprezinta 3/4 din productia totala de struguri a tarii, extinzandu-se in continuare. Peste 75% din productia globala de Malbec provine din Argentina. Urmatorii producatori de Malbec la nivel mondial sunt Chile si Franta. Alte tari care cultiva Malbec sunt Australia, Africa de Sud, SUA, Noua Zeelanda, Italia, Spania si Uruguay.

  • In Argentina sun aproximativ 50.000 ha de vite de vie Malbec.
  • In Chile Malbec se cultiva pe 6.000 ha,
  • Iar in Franta ocupa circa 5.000 ha.  

 

Caracteristicile soiului de struguri si a vinurilor Malbec

Strugurii de Malbec cresc in ciorchini compacti de dimensiune medie spre mica. Boabele sunt sferice si de culoare violet. Vinul Malbec are o culoare violet inchis si lasa urme magenta pe gura paharului. Culoarea intensa a acestui vin se datoreaza pielitelor strugurilor care au un continut mare de pigmenti numiti antocianine. Acesti pigmenti au nevoie de mult soare pentru a se dezvolta si ofera beneficii pentru sanatate avand rol antioxidant. Totodata, Malbec se dezvolta foarte bine in zonele cu altitudine mare unde diferenta de temperatura intre zi si noapte este semnificativa. Aceasta diferenta ajuta strugurii sa isi mentina aciditatea.

Malbec ofera o gama variata de note care pot include:

  • Prune, mure, afine;
  • Zmeura, cirese, rodie;
  • Stafide, vanilie;
  • Piper;
  • Cacao, ciocolata, cafea;
  • Nuca de cocos, moca;
  • Piele, tutun, fum.


Aromele depind de zona de cultivare.

Vinurile Malbec din zonele cu clima calda au in general arome mai puternice de mure, prune si alte fructe de culoare inchisa. Pe masura ce ne indreptam spre clime mai reci, notele dominante se transforma in fructe de culoare rosie precum cirese si zmeura.

Malbec este un vin cu corp plin, aport de tanini mediu spre mare si aciditate medie.

Stiluri de vinificatie pentru Malbec

Acest soi poate vi vinificat in stiluri diferite, de la vinuri seci pana la vinuri demi-dulci sau dulci, stilul predominant fiind cel sec. Malbec se foloseste cu succes pe cont propriu. Avand un buchet complex, aciditate buna si continut potrivit de tanini, ofera o multime de calitati ca vin varietal. Se foloseste insa foarte des si in cupaje, cel mai frecvent in combinatie cu soiul Cabernet Sauvignon. Cupajele din zona franceza Bordeaux includ deseori Malbec. Aici, pe Malul Stang, acest soi se foloseste in combinatie cu Merlot si Petit Verdot. In Argentina, Malbec se foloseste in cupaj cu soiul local numit Bonarda sau Deuce Noir.

Ca proces de maturare, vinurile Malbec nu necesita mult timp in butoaie de stejar, fiind deja un vin foarte aromat si catifelat. Se pot obtine vinuri Malbec de calitate superioara dupa doar 4-6 luni de maturare in stejar. Pentru vinurile premium, durata de maturare e in general de 18-20 de luni.

Ca volum de alcool, vinurile Malbec sunt destul de tari, avand un continut de alcool intre 13% si 15%. Acest soi are in general foarte putin zahar rezidual sau chiar deloc.

Cele mai bune vinuri Malbec in functie de locatie sunt considerate cele din:

  • Argentina: Vaile Uco si Luján de Cuyo, Maipú, San Rafael si San Martin din Mendoza;
  • Franta: zona Cahors;
  • SUA: zona Walla Walla situata intre Oregon si Washington.

 

Vinurile Malbec din Argentina

Sunt dominate de fruct si au ca arome distinctive mure, prune, cirese negre. Pe langa acestea prezinta si note secundare de ciocolata cu lapte, cacao, piele, tutun, violete si, in functie de durata procesului de maturare, un final dulceag de tutun.

In Argentina, Malbec poate avea caracteristici diferite in functie de regiune:

  • Maipú

Cea mai veche zona viticola din Mendoza ofera vinuri cu arome puternice de prune, cirese, afine rosii, rodie, tutun si cedru;

  • Luján de Cuyo

Aceasta zona cunoscuta pentru cramele sale moderne si bine dotate ofera vinuri premium cu note de mure, prune, cirese negre, grafit si condiment asiatice;

  • Valea Uco

Vinurile produse in aceasta zona situata la altitudine mai mare sunt elegante, au un potential foarte bun de invechire si straturi dense de note de fructe negre, masline, ardei, cacao;

  • San Rafael

Aceasta mica regiune situate la 150 km de orasul Mendoza ofera vinuri cu note de fructe de padure si note vegetale;

  • San Martin

Aceasta zona situata la altitudine mai mica, la est de Mendoza, ofera vinuri Malbec cu corp mai plin si arome de fructe bine coapte.

Vinurile Malbec din Franta

Prezinta arome de piele, prune negre, coacaze si au deseori un gust usor amarui. In general, Malbec din Franta are tanini moderati si un volum mai mic de alcool, fiind ideal pentru o maturare mai lunga.

Malbec-ul frantuzesc din regiunea Cahors are o aciditate mai mare si arome de piper si condimente. Aici cupajele AOC trebuie sa contina minim 70% Malbec. In celelalte subregiuni din Bordeaux, Malbec se foloseste ocazional ca soi de suport, dar exista si cateva crame din Bordeaux care produc si vin varietal Malbec. 

Domaine de Chevalier are una dintre cele mai mari parcele de Malbec ramase in Bordeaux, cu aproape 5% din podgoriile Pessac Leognan dedicate Malbecului. In Saint-Emilion, Jean Faure este plantat cu 6% Malbec, Chateau Coutet St. Emilion este plantat cu 5%, Rol Valentin foloseste, de asemenea, peste 5% Malbec in cupajele sale, la fel ca Chateau Soutard. De fapt, ceva Malbec este plantat chiar la Chateau Cheval Blanc!

Haut Bailly din Pessac Leognan si Gruaud Larose din St. Julien au ambele plantatii mici in podgoriile lor. Chateau Clerc Milon din Pauillac si Brane Cantenac din Margaux folosesc soiul in amestecul lor. Pe malul drept, numele initial al strugurilor a fost Noir de Pressac. De fapt, de aici isi ia numele Chateau de Pressac.

Cum se serveste vinul Malbec

Temperatura ideala la care se simt aromele acestui vin este intre 15-20°C, deci s-ar putea sa fie nevoie sa il tii putin la frigider inainte sa deschizi sticla. Acest vin rosu ar trebui decantat 15-30 de minute inainte de servire. Orice pahar universal de vin rosu poate fi folosit pentru Malbec.

Acest vin are un bun potential de invechire, deci il mai poti pastra in pivnita sau la colectie cativa ani, iar gustul sau va fi cu atat mai impresionant cand il desfaci. 

Cheers!

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile