Whisky si Whiskey, de unde Provin, Stiluri de distilare si Clasificare Pe cat de placut la gust, pe atat de complicat este whiskey-ul, mai ales pentru cei care l-au descoperit recent. Aceasta bautura are o istorie lunga si ramificata care a dus la dezvoltarea a nenumarate stiluri de whiskey. Mai mult de atat, whiskey-ul se produce in diverse tari si are caracteristici diferite in functie de provenienta sa. Afla cum a ajuns whiskey-ul una dintre cele mai populare bauturi spirtoase din lume.... Citeste in continuare
Diverse sortimente de whisky, ideale pentru delectarea proprie sau rasfatul invitatilor: Scotch, Bourbon, Irlandez sau Japonez. Calitate desavarsita, livrare rapida!
Pe cat de placut la gust, pe atat de complicat este whiskey-ul, mai ales pentru cei care l-au descoperit recent. Aceasta bautura are o istorie lunga si ramificata care a dus la dezvoltarea a nenumarate stiluri de whiskey. Mai mult de atat, whiskey-ul se produce in diverse tari si are caracteristici diferite in functie de provenienta sa. Afla cum a ajuns whiskey-ul una dintre cele mai populare bauturi spirtoase din lume. Iti prezentam pe scurt:
In esenta, whiskey-ul este o bautura spirtoasa obtinuta prin distilarea unor cereale care contin malt cum ar fi orz, porumb, secara sau grau. Dupa distilare, marea majoritate a whiskey-urilor trec printr-o etapa de invechire in butoaie, etapa care poate dura oricat, de la cativa ani pana la decenii intregi.
Maltul este un produs obtinut din boabe de cereale (mai ales de orz) incoltite, uscate si macinate, folosit la fabricarea berii si a bauturilor spirtoase.
Chiar daca bei whiskey de ceva timp si deja cunosti particularitatile acestuia, s-ar putea sa nu stii cu exactitate care este diferenta dintre whiskey si whisky. Ambele nume sunt corecte si ambele sunt prezente pe sticlele de whiskey pe care le poti gasi in comert. Diferenta consta in locul de provenienta al bauturii.
Whiskey este numele generic al acestei bauturi obtinute prin distilarea cerealelor si invechire in butoaie. Bourbon este un tip de whiskey care trebuie fabricat dupa anumite standarde stricte care dateaza inca din 1897.
Notele caracteristice ale bourbon-ului sunt de vanilie, stejar si caramel, pe cand whiskey-ul poate avea mult mai multe note in functie de stilul si originea sa.
Intre whiskey si scotch, diferenta este din nou locul de provenienta al bauturii. Scotch poate fi doar whiskey-ul fabricat in Scotia.
Istoria whiskey-ului este milenara. Primele dovezi despre existenta acestuia dateaza din anul 2000 I.Hr. Se presupune ca arta distilarii isi are radacinile in Mesopotamia unde a fost descoperita prin experimente facute pentru productia de parfum.
Un salt inalt in timp ne duce in secolul 100 I.Hr. cand regasim primele dovezi despre procesul de distilare intr-o scriere greceasca in care se explica felul in care trebuie distilata apa marii pentru a deveni potabila.
Intre anii 500 si 1000 d.c., arta distilarii s-a raspandit in Europa prin intermediul maurilor. Apoi, a fost preluata de popoarele crestine pentru a produce ingrediente pentru diverse ceremonii religioase, dar si leacuri medicinale.
Tehnica s-a raspandit apoi in afara Europei si a ajuns pe teritoriul Scotiei si al Irlandei prin intermediul calugarilor in jurul anilor 1000 – 1200. In acea perioada, manastirile europene isi produceau propriile vinuri pentru cermonii religioase si consum. Neavand vite de vie in Scotia si Irlanda, calugarii de acolo au inceput sa distileze grane, obtinand prototipul whiskey-ului pe care il stim azi.
In jurul anului 1250, apar in Italia primele documente scrise care descriu tehnica distilarii pentru productia de bauturi alcoolice. In 1405, apare pentru prima data termenul whiskey intr-o cronica istorica.
Pana in 1450, arta distilarii whiskey-ului ajunge sa fie cunoscuta la scara larga in Scotia. Documente istorice arata ca insusi regele James IV al Scotiei ordona cantitati masive de grane pentru productia de „aquavitae” sau apa vietii, un alt nume prin care se facea referinta la whiskey.
In urmatorii 100 de ani, productia de whiskey ia avant si incepe sa fie practicata si de oamenii de rand dupa ce regele Henry VIII al Angliei a renuntat la catolicism, iar calugarii s-au vazut nevoiti sa isi castige existenta fabricand si comercializand bauturi alcoolice.
In secolul XV, primele colonii europene au inceput sa se stabileasca pe teritoriul Americii, aducand cu ei, printre altele si practica distilarii si adaptand-o la cerealele existente pe noul continent.
In 1608 a fost fondata cea mai veche distilerie de whiskey din lume in Irlanda, Old Bushmills Distillery.
Incepand cu 1700, dupa ce Marea Britanie a fost formata prin alaturarea regatelor Angliei si Scotiei, taxe tot mai mari puneau in pericol productia de whiskey, motiv pentru care multi producatori au inceput sa faca whiskey pe ascuns, la negru, in timpul noptii. Asa a ajuns bautura sa fie cunoscuta sub numele de „moonshine”, adica stralucirea lunii.
In 1783, a fost fondata in America prima distilerie comerciala, in Louisville, Kentucky.
Inca de pe atunci, whiskey-ul era deja una dintre cele mai populare bauturi in Statele Unite. Incepand cu 1791, producatorii de whiskey americani au inceput sa se confrunte cu tot mai multe obstacole din cauza taxelor impuse asupra bauturilor distilate in tara. Astfel, in urmatorii trei ani, au avut loc o serie de proteste impotriva guvernului cunoscute sub numele de "rebeliunea whiskey-ului", proteste inabusite violent de presedintele Washington. In 1801, odata cu inceperea mandatului prezidential al lui Thomas Jefferson, taxele pe alcool distilat au fost inlaturate ca parte a promisiunilor sale din campania electorala.
In 1820, a luat nastere unul dintre cele mai faimoase whiskey-uri din lume create si denumite dupa scotianul John Walker, un comerciant de produse alimentare care, in mod paradoxal, nu consuma niciodata alcool. In aceeasi perioada, Marea Britanie a facut un mare progres in privinta productiei de whiskey oferind scotienilor optiunea de a distila bauturi alcoolice legal in schimbul unei taxe.
In 1823, la distileria Woodford Reserve din Kentucky, s-a descoperit metoda de a controla bacteriile din procesul de fabricatie al whiskey-ului prin amestec de terciuri pentru a echilibra drojdiile, proces care asigura un whiskey consistent cu fiecare editie noua.
Incepand cu 1931, productia de whiskey a luat avant datorita distilatorului inventat de Aeneas Coffey care permitea distilare continua si reducea costurile de productie.
In 1850, primul whiskey de tip blended a fost creat de Andrew Usher.
Prohibitia din SUA din perioada 1920-1933 a blocat aproape in intregime comertul cu whiskey in State, singura sansa de a achizitiona legal stimata bautura fiind pentru motive medicale. Acea perioada a trecut, whiskey-ul a supravietuit, iar in 1964 a fost declarat bautura spirtoasa a tarii. Tot atunci au aparut primele reguli oficiale pentru imbutelierea si comercializarea bourbon-ului in Statele Unite.
Exista mai multe tipuri de whiskey in functie de felul in care a fost fabricata bautura sau radacinile sale. Universul whiskey-ului este unul complex si fascinant. Bautura aceasta trece prin unul dintre cele mai diversificate procese de distilare, iar aromele si nuantele sale sunt nenumarate. Descopera cum se clasifica whiskey-ului in functie de nationalitate.
Whiskey-ul din Statele Unite este asociat cu bourbon-ul, insa exista si alte stiluri de whiskey american cunoscute si apreciate in intreaga lume.
Bourbon-ul se diferentiaza de celelalte stiluri prin compozitia sa bazata pe porumb si invechirea in butoaie noi de stejar.
Butoaiele vechi in care a invechit bourbon-ul sunt folosite la invechirea scoth-ului sau pentru alte bauturi. Chiar daca originea si caminul bourbon-ului este statul Kentucky, producatorii acestui whiskey nu trebuie neaparat sa se afle aici. Practic, orice stat american are dreptul sa produca bourbon.
O alta clasa de whiskey american este Tennessee Whiskey. Acest whiskey trebuie, conform legii, sa fie produs obligatoriu doar in Tennessee. Ca reteta si tehnica de preparare si invechire, Tennessee Whiskey urmeaza aceeasi pasi ca si bourbon-ul.
O particularitate a acestui stil este faptul ca bautura trebuie sa mai treaca printr-o etapa de filtrare care poarta numele de „Lincoln County Process”. Pentru aceasta etapa, trebuie intai carbonizat un butoi de artar, iar apoi whiskey-ul se filtreaza in acesta inainte sa fie mutat in butoaie de stejar pentru etapa de invechire.
Daca te intrebi de unde vine numele acestei tehnici, raspunsul este tinutul Lincoln unde a fost stabilita prima distilerie a lui Jack Daniel.
Rye Whiskey este un alt tip de whiskey produs in Statele Unite. Acesta trebuie sa contina minim 51% secara. Numele sau vine tocmai de la acest tip de cereale, rye insemnand secara in engleza. La fel ca burbon-ul, si acest whiskey trebuie sa invecheasca in butoaie de stejar noi care au fost carbonizate in prealabil prin incalzirea lor din interior pentru ca astfel lemnul ofera whiskey-ului cele mai bune arome.
Americanii produc si whiskey din grau, iar regula de baza este aceeasi: minim 51% din bautura trebuie obtinuta din aceste cereale. Clasificarea whiskey-ului american nu se opreste insa la originea sau compozitia sa. Exista diverse alte stiluri de whiskey precum
Acest tip de whiskey isi ia numele de la perioada in care producatorii creau bautura pe ascuns, in timpul noptii. Moonshine are culoare deschisa, este produs in mare parte din porumb, dar poate incorpora si alte cereale sau zaharuri. Acest whiskey mai este cunoscut si sub numele de white whiskey (whiskey alb) si nu se invecheste in butoaie de stejar.
Cunoscut si sub denumirea de „bottled in bond”, se refera la un tip de whiskey care a fost produs in timpul unui singur sezon si la o singura distilerie. Whiskey-urile bottled in bond trebuie sa invecheasca minim 4 ani intr-un depozit reglementat si supervizat conform legislatiei federale. Whiskey-ul acesta are un volum de alcool de minim 50%. Bonded whiskey este o alegere populara pentru cei care prefera whiskey cu gheata sau „on the rocks”, dar si pentru cocktailuri.
Orice whiskey care a invechit timp de cel putin 2 ani si nu contine aditivi poate fi considerat un whiskey straight. Daca bautura a invechit mai putin de 4 ani in butoaie, timpul de invechire trebuie specificat pe eticheta.
Cu toate ca exista mai multe stiluri clasice de whiskey, aceasta bautura versatila se reinventeaza si reinterpreteaza constant. Mai mult de atat, exista in jur de 2.000 de distilerii de whiskey in Statele Unite si cel putin una in fiecare stat, iar numarul este in continua crestere. Astfel, apar si multe whiskey-uri care nu se incadreaza in una din clasele sau stilurile de mai sus. Aceste tipuri de whiskey se definesc pe scurt whiskey american. Exista diverse stiluri neoficiale de whiskey american, cum ar fi american single malt.
Whiskey-ul scotian poarta denumirea de scotch si trebuie sa petreaca minimum 3 ani in butoaie de stejar, in majoritatea cazurilor folosindu-se butoaie de bourbon. Orzul folosit in productia de scotch trebuie sa aiba un continut ridicat de zaharuri. Scotch-ul se distileaza in mod normal de doua ori.
Exista mai multe tipuri de scotch in functe de felul in care bautura este produsa:
Majoritatea tipurilor de whiskey scotian sunt blended scotch.
Exista 5 zone oficiale in care se produce scotch:
Acestea sunt regiunile oficiale specificate in Regulamentul pentru Whisky Scotch din 2009 (Scotch Whisky Regulations). Cu toate acestea, un numar mare de distilerii se afla si in insulele scotiene care nu au insa un statut reglementat. Cateva insule cunoscute pentru productia de scotch sunt Orkney, Skye, Arran, Jura, Raasay sau Mull.
La ora actuala, Scotia este cel mai mare producator de whiskey din lume si are peste 130 de distilerii.
Whiskey-ul irlandez nu poate proveni decat de pe meleagurile acestei tari si necesita minimum 3 ani de invechire in butoaie. Stilul acestui whiskey se distinge prin metoda de distilare care, in general, presupune trei etape si nu doar doua. O alta particularitate in procesul de fabricatie al whiskey-ului irlandez este posibilitatea de a adauga enzime pentru a transforma amidonul in zaharuri inainte de fermentare.
Majoritatea whiskey-urilor irlandeze sunt de tip blended, iar producatorii au obligatia de a adauga acest termen pe eticheta sticlelor, indiferent daca este vorba despre doua sau mai multe whiskey-uri distilate separat. Exista si whiskey-uri irlandeze realizate intr-o singura distilerie dintr-un mix de malt de orz si orz fara malt. Acest stil de whiskey poarta denumirea de single pot still whiskey.
Whiskey-ul irlandez trece printr-o perioada de renastere si redescoperire. Daca in 2013 mai existau doar 4 distilerii de whiskey in Irlanda, la ora actuala exista 17 distilerii in tara. Cea mai veche este The Old Bushmills Distillery situata pe coasta de nord, distilerie infiintata cu mai bine de 400 de ani in urma, in 1608. Alte distilerii irlandeze de renume sunt Cooley Distillery si New Midleton Distillery unde se produce, printre alte marci, whiskey-ul Jameson.
Whiskey-ul canadian este de cele mai multe ori numit si etichetat drept rye whiskey, adica whiskey din secara. Spre deosebire de varianta americana a acestui tip de whiskey, conform regulilor canadiene, producatorii nu sunt obligati sa foloseasca un minim de 51% secara in rye whiskey. Mai mult de atat, rye whiskey de origine canadiana poate sa nu contina deloc secara.
Initial, whiskey-ul canadian se baza pe secara, insa in ziua de azi, in multe cazuri, include in egala masura sau chiar mai mult porumb.
In general, in blendul final se adauga fie un whiskey facut exclusiv din secara sau aproape in totalitate din secara peste un whiskey in stil bourbon pentru a da aroma rezultatului final.
Whiskey-ul canadian straight din secara trebuie sa invecheasca minim trei ani in butoaie de lemn de 700 de litri.
Whisky-ul nu are o traditie puternica doar in lumea anglosaxona. Japonia a devenit in ultimul deceniu unul dintre cei mai mari exportatori de whisky, insa si aici traditia whisky-ului este relativ veche.
Tatal whisky-ului japonez este Masataka Taketsuru, un om de afaceri si chimist care a infiintat prima companie de whisky din Tara Soarelui Rasare, Nikka Whisky Distilling.
Masataka a calatorit in Scotia in anii ’20 si s-a intors in tara cu inspiratia si cunostintele necesare pentru a produce primul whiskey din Japonia.
Yamazaki este o alta marca de whiskey pe care a creat-o.
Distileriile din Japonia se disting de cele scotiene prin faptul ca produc o gama larga de whiskey-uri in diferite stiluri pe care le imbina pentru blendul final, in timp ce in Scotia, distileriile produc in mod normal o singura varietate de single malt.
Whiskey-ul japonez se remarca prin complexitatea aromatica si culoarea sa deschisa.
Alte tari in care se produce whiskey sunt Africa de Sud, India, Taiwan, Germania, Suedia, Australia, sau Noua Zeelanda.
Cateva dintre elementele cheie care iti spun mai multe despre un whiskey direct de pe eticheta sunt: