Descriere Whisky ARDBEG 10YO in Cutie
Un whisky fenomenal care are o delicioasa turba puternica, Ardbeg 10 Year Old este favoritul multor iubitori de whisky din intreaga lume. Daca esti dupa un whisky plin de aer de coasta, fum si multe altele, acesta este exact ceea ce iti doresti.
- Pe nas, o coama de vanilie duce la un munte de turba acoperit cu citrice si inconjurat de nori si cativa stropi de mare.
- Note usoare de mentol si piper negru taie prin fumul dulce, urmat de franghii de gudron si grafit,
- Peste afumat si slanina crocanta alaturi de ardei gras verde, ananas copt si suc de pere.
- Adaugati putina apa si o mineralitate oceanica va aduce un suflu de pulverizare rece si sarata.
- In gust, vanilia dulce contrabalansata cu lamaie si lime, este urmata de acel fum caracteristic pentru Ardbeg.
- Saramura infuzata cu zara neteda, banane coapte si coacaze.
- Fumul iese treptat pe cer aducand o gura de cappuccino cald, cremos si bezele prajite.
- Pe masura ce gustul se prelungeste si se adanceste, espresso-ul sec, radacina de lemn dulce si fumul de gudron se dezvolta acoperind palatul cu uleiuri de turba mestecate.
- Finalul este lung si glorios; caramel sarat de mare si fum.
Ardbeg 10YO este venerat in intreaga lume ca fiind cel mai turburat, cel mai afumat si cel mai complex single malt dintre toate. Cu toate acestea, nu etaleaza turba; mai degraba elibereaza dulceata naturala a maltului pentru a produce un whisky echilibrat.
Origine
- Distileria Ardbeg, Port Ellen, Islay, Scotie.
- Whisky single malt afumat, nefiltrat la rece, imbuteliat la 46°.
Mica si indepartata insula scotiana Islay (pronuntat „eye-lah”) este un pamant antic. Un loc salbatic si neimblanzit, unde calugarii celtici si-au gasit refugiu impotriva raidurilor norvegiene, iar primii distilatori si-au introdus ilegal „aquavitae”-ul in golful stancos accidentat al lui Ardbeg.
Apa moale abundenta, pamantul fertil si hectarele de turba pretioasa fac din aceasta insula un loc de pelerinaj pentru credinciosii whisky-ului single malt.
Schotch-urile Ardbeg sunt produse pe insula Islay de peste 200 de ani.
- Cel mai turbat dintre toate malturile Islay,
- Ardbeg foloseste cel mai mult malt fenolic dintre toate distileriile de pe insula,
- Maltul este turbat la un nivel de 50 ppm.
- Cuvele de fermentare sunt realizate din pin de Oregon.
- Lemnul ajuta la conferirea unei arome esterice, carbolice, spalarii in cursul fermentatiei.
- Timpul de fermentatie este mai lung decat in alte distilerii din cauza continutului ridicat de fenolici al maltului original.
- Majoritatea whisky-urilor produse la Ardbeg sunt invechite in butoaie ex-Bourbon de prima si a doua umplere.
- Butoaiele ex-Bourbon pentru prima umplere provin de la furnizori din SUA
- Alte butoaie provin de la Speyside Cooperage si Craigellachie.
Deoarece Ardbeg se afla foarte aproape de mare, whisky-ul primeste un anumit caracter sarat, iodic in timpul invechirii.