Descriere Whisky ARDBEG 19YO Traigh Bhan BATCH 5
Iata lotul 5 din impresionantul single malt Traigh Bhan 19 Year Old de la Ardbeg.
Unul dintre cele mai bogate, complexe si indraznete whisky-uri cu turba de pe piata.
Fiecare editie de Traigh Bhan (pronuntat tri-van) este invechita intr-o combinatie de butoaie de stejar american ex-Bourbo si Ex-Sherry Oloroso.
- Arome parfumate de fructe tropicale delicioase curg pe briza, in timp ce note curioase de tamaie din plante si fum urmeaza indeaproape.
- Pastila cu mentol si sapunul de sa se impletesc peste ardei verde carbonizat, inainte ca mangoul afumat, guava si nuca de cocos sa se amestece intr-o nota de varf efervescenta.
- O senzatie cremoasa in gura deschide calea intr-o simfonie zdrobitoare de arome de plante si picanterie.
- Baconul afumat cu artar, carbunele, piperul alb si cuisoarele se repeta in mijlocul nuantelor blande de fum si stropi de mare.
- Un final satisfacator de lung intampina mai multe note tropicale, cu caldura parfumata, caramel cald si unt afumat.
Origine
- Distileria Ardbeg, Port Ellen, Islay, Scotie.
- Whisky single malt afumat, nefiltrat la rece, imbuteliat la 46.2°.
Mica si indepartata insula scotiana Islay (pronuntat „eye-lah”) este un pamant antic. Un loc salbatic si neimblanzit, unde calugarii celtici si-au gasit refugiu impotriva raidurilor norvegiene, iar primii distilatori si-au introdus ilegal „aquavitae”-ul in golful stancos accidentat al lui Ardbeg.
Apa moale abundenta, pamantul fertil si hectarele de turba pretioasa fac din aceasta insula un loc de pelerinaj pentru credinciosii whisky-ului single malt.
Schotch-urile Ardbeg sunt produse pe insula Islay de peste 200 de ani.
- Cel mai turbat dintre toate malturile Islay,
- Ardbeg foloseste cel mai mult malt fenolic dintre toate distileriile de pe insula,
- Maltul este turbat la un nivel de 50 ppm.
- Cuvele de fermentare sunt realizate din pin de Oregon.
- Lemnul ajuta la conferirea unei arome esterice, carbolice, spalarii in cursul fermentatiei.
- Timpul de fermentatie este mai lung decat in alte distilerii din cauza continutului ridicat de fenolici al maltului original.
- Majoritatea whisky-urilor produse la Ardbeg sunt invechite in butoaie ex-Bourbon de prima si a doua umplere.
- Butoaiele ex-Bourbon pentru prima umplere provin de la furnizori din SUA
- Alte butoaie provin de la Speyside Cooperage si Craigellachie.
Deoarece Ardbeg se afla foarte aproape de mare, whisky-ul primeste un anumit caracter sarat, iodic in timpul invechirii.