Descriere Whisky ARDBEG 5YO Wee Beastie
Ardbeg Wee Beastie este un single malt tineresc extras dintr-o combinatie de butoaie de sherry ex-bourbon si Oloroso, imbuteliat la varsta de 5 ani. Notele turboase stau in prim-plan pentru acesta, cu stejarul oarecum pe bancheta din spate din cauza varstei fragede. Cu toate acestea Wee Beastie este o expresie destul de complexa, cu un profil de aroma satisfacator care ar trebui sa impresioneze pe multi dintre pasionatii Ardbeg.
- Pe nas putem regasi initial o briza de mare, bazine de roca, malt afumat si lemn de foc umed prin care trec valuri de fum dulce si usor vegetal.
- Indicii de zahar brun, picaturi de pere, putina vanilie si mar fiert adauga dulceata printre note de coasta, serbet de lamaie, piper negru si aschii de lemn.
- In acelas timp este fumuriu si mucegait, ca si cum ai sta langa un foc de tabara pe malul marii.
- Gustul este foarte placut dulce si sarat.
- Uleiurile de citrice si fructele din livada sunt prezente,
- Usoare note acrisoare, cu fructe de padure inchise, la care se alatura multa turba umeda si fum de lemn uscat.
- Adaugand profunzime, exista friptura de piper, creozot si apoi cateva note de cuisoare si lemn dulce.
- In partea din spate o dulceata suculenta din litchi si piersici, si o usoara atingere de caramel sarat.
- Finalul este exceptional de lung si uleios.
- Este un pic ca si cum ai suge un serbet de lamaie si ai mirosi o turba proaspat taiata pe un mal scotian.
Origine
- Distileria Ardbeg, Port Ellen, Islay, Scotie.
- Whisky single malt afumat, nefiltrat la rece, imbuteliat la 47,4°.
Mica si indepartata insula scotiana Islay (pronuntat „eye-lah”) este un pamant antic. Un loc salbatic si neimblanzit, unde calugarii celtici si-au gasit refugiu impotriva raidurilor norvegiene, iar primii distilatori si-au introdus ilegal „aquavitae”-ul in golful stancos accidentat al lui Ardbeg.
Apa moale abundenta, pamantul fertil si hectarele de turba pretioasa fac din aceasta insula un loc de pelerinaj pentru credinciosii whisky-ului single malt.
Schotch-urile Ardbeg sunt produse pe insula Islay de peste 200 de ani.
- Cel mai turbat dintre toate malturile Islay,
- Ardbeg foloseste cel mai mult malt fenolic dintre toate distileriile de pe insula,
- Maltul este turbat la un nivel de 50 ppm.
- Cuvele de fermentare sunt realizate din pin de Oregon.
- Lemnul ajuta la conferirea unei arome esterice, carbolice, spalarii in cursul fermentatiei.
- Timpul de fermentatie este mai lung decat in alte distilerii din cauza continutului ridicat de fenolici al maltului original.
- Majoritatea whisky-urilor produse la Ardbeg sunt invechite in butoaie ex-Bourbon de prima si a doua umplere.
- Butoaiele ex-Bourbon pentru prima umplere provin de la furnizori din SUA
- Alte butoaie provin de la Speyside Cooperage si Craigellachie.
Deoarece Ardbeg se afla foarte aproape de mare, whisky-ul primeste un anumit caracter sarat, iodic in timpul invechirii.