Descriere MICHELE CHIARLO Cannubi 2017 Barolo DOCG
Cannubi, poate cel mai faimos deal din Italia: cea mai apreciata si proeminenta podgorie a denumirii Barolo. Din punct de vedere istoric, cel mai vechi CRU italian, recunoscut din 1752, totul in aceasta zona este perfect: altitudinea, expunerea, solurile, locatia si microclimatul produc vinuri Barolo de cel mai inalt nivel.
- Culoare rosu rubiniu cu nuante stralucitoare,
- Nas intens, aristocratic, complex, cu note de fructe mici, lemn si tutun dulce,
- Gust invaluitor, bogat, cu taninuri matasoase care insotesc senzatia de corpolenta si plenitudine.
MICHELE CHIARLO Cannubi Barolo este produs in cantitati limitate, doar in anii care ofera recolte excelente.
Origine
- Denominazione di Origine Controllata e Garantita - Barolo DOCG.
- O podgorie de ~ 1 hectar din Cannubi plantata in perioada 1958 - 1990.
Michele Chiarlo detine podgoria din 1989. Situata in inima istorica a orasului Cannubi, se inalta pe o panta abrupta care a fost terasata cu creste ierboase - o lucrare delicata care garanteaza in prezent integritatea solului si combate instabilitatea hidrogeologica.
- Sol: marne calcaroase tortoniene si helvetice cu pH bazic, peste 30% nisip, sarac in materie organica, dar bogat in microelemente precum fier si magneziu.
- Expunere podgorie: sud / sud-vest.
- Altitudine medie: 240 m.
- Densitate de plantare: 4.500 de vite/hectar.
- Randament: la sfarsitul verii se efectueaza "recoltari in verde" pentru rarirea ciorchinilor in exces.
- Se lasa in medie 5/6 ciorchini pe vita de vie.
Vin varietal - Nebbiolo.
Vinificatie
- Struguri recoltati manual,
- Fermentat 20 de zile cu coji in cuve de stejar de 55 hl la o temperatura de 27 - 30 °C.
- Trecut prin conversie malolactica tot in cuve,
- Maturat 2 luni in butoaie de stejar de marime medie apoi finisat in sticla pana la 3 ani.
Note & Critici