Ghid Vinuri Californiene din Nappa Vally si celelalte Regiuni Viticole - Soiri, Stil Peste 85% din vinul produs in SUA provine din California. La nivel mondial, acest stat este al patrulea cel mai mare producator de vin dupa Italia, Franta si Spania. California are parte de o pozitie geografica si o clima care favorizeaza dezvoltarea armonioasa a vitelor de vie... Citeste in continuare
Stinge-ti setea cu Vinuri din America de o calitate distinsa! Pentru acel moment special, comanda Simplu si Rapid, cu livrare direct la usa casei!
Peste 85% din vinul produs in SUA provine din California. La nivel mondial, acest stat este al patrulea cel mai mare producator de vin dupa Italia, Franta si Spania. California are parte de o pozitie geografica si o clima care favorizeaza dezvoltarea armonioasa a vitelor de vie, ceea ce nu este posibil in majoritatea celorlalte state de pe teritoriul SUA. California este si cea mai prolifica regiune viticola din Lumea Noua, adica tarile producatoare de vin care nu se situeaza in Europa sau Asia.
California se distinge prin vinuri de inalta calitate, comparabile cu varietatile europene care le-au inspirat. Aici se produc toate cele trei tipuri de vin, rosu, alb si roze, iar turismul viticol este de asemenea o afacere prospera. Afla cum s-a dezvoltata vinicultura in California, ce vinuri provin din acest stat si unde se produc.
In California au inceput sa se produca vinuri undeva pe la jumatatea secolului XVIII. Strugurii au ajuns pe aceste meleaguri prin intermediul misionarilor spanioli stabiliti aici. In principiu, acestia plantau vite de vie pentru a obtine vinul ce se utiliza in slujbele religioase. Tipul de struguri pe care calugarii franciscani l-au adus cu ei era numit Listan Prieto. Ei au plantat acest fel de struguri in intreaga Californie, in toate zonele unde s-au stabilit, ducandu-l si in tari din America de Sud, precum Chile, unde a purtat numele de Pais. Mai tarziu, data fiind originea lor, strugurii au ajuns sa poarte numele Mission. Cu toate ca soiul acesta se mai cultiva in foarte putine locuri din California in ziua de azi, el ramane in istorie ca soiul pe care s-a fondat nu numai vinicultura din SUA, ci si cea din America Latina.
In vinicultura californiana, lucrurile au inceput sa ia amploare odata cu sosirea lui Agoston Haraszthy pe aceste meleaguri. Agoston a fost un pasionat de vinuri si enolog care a ramas cunoscut in istorie drept tatal viniculturii californiene. Imigrant provenit dintr-o familie de nobili din Ungaria, Agoston a ajuns fondatorul primei crame comerciale de vin din California. Este vorba despre crama Buena Vista infiintata in 1857. Haraszthy a adus cu el din Europa diverse soiuri de vita de vie pe care le-a plantat in mai multe locatii din California, inainte de a parasi statul pentru a se muta in Nicaragua.
Phylloxera - Prohibitia - Marea Recesiune - Al doilea Razboi Mondial ...
In jurul anului 1860, epidemia de Phylloxera a ajuns si in vitele de vie din California, in cel mai probabil caz tot prin intermediul lui Haraszthy, acesta venind regulat cu soiuri noi din Europa. Viticultorii au inceput sa altoiasca vitele de vie, proces deja cunoscut si utilizat pe vechiul continent, si au putut sa tina rapid sub control invazia insectelor care cauzeaza filoxera.
Un obstacol in dezvoltarea viticulturii si a industriei vinului californian l-a reprezentat insa prohibitia, perioada in care productia si comercializarea alcoolului a fost interzisa in SUA. Aceasta a durat din 1920 pana in 1933, perioada in care doar 140 de crame de vin au supravietuit, din totalul de 713 existente inainte ca prohibitia sa inceapa.
In prima jumatate a secolului XX, au fost si alte evenimente care au sufocat industria vinului californian. Pe langa prohibitie, SUA s-a confruntat si cu marea criza economica ce a durat circa un deceniu (1929-1939). Ulterior, productia mondiala de vin a fost afectata de cel de-al doilea razboi mondial (1939-1945). Astfel, de abia dupa schimbarile sociale, culturale si economice petrecute dupa incheierea razboiului, putem vorbi despre o recuperare treptata a industriei mondiale si californiene a vinului.
Dupa 1970, producatorii de vin din Californian au inceput sa isi extinda influenta si in alte state, trezind interesul consumatorilor, ceea ce a facut ca piata de vinuri sa infloreasca. In acesti ani, au aparut numeroase crame mici in intreaga tara, iar cele deja existente si-au consolidat pozitia si au crescut la nivel de productie si vanzari. Dezvoltarea intregii industrii si diversificarea ofertei de vinuri a continuat si in secolul XX. Vinurile din California au ajuns sa se bucure de un renume mondial de abia in utimele decenii ale secolului XX.
Astazi, California este locul unde intalnim unele dintre cele mai mari companii de vin de pe piata mondiala. California nu se mandreste doar cu aproape 90% din productia de vin de pe piata domestica. Acest stat furnizeaza si 60% din totalul de vinuri consumate in SUA.
Regiunile viticole din California se intind pe intreaga suprafata a statului. Podgoriile californiene acopera in prezent o suprafata de peste 550.000 de acrii. 49 din cele 58 de comitate ale statului California, asa numitele "county" in limba engleza, au zone viticole.
California are parte de soare din belsug pe tot parcursul anului. O clima calduroasa si uscata, deschiderea la ocean si alti factori geografici precum regimul de inaltime favorizeaza cresterea vitelor de vie pe aceste meleaguri.
Chardonnay este soiul de struguri cel mai raspandit in California, insa statul se poate mandri si cu soiuri de struguri rosii, dintre care cel mai popular este Cabernet Sauvignon.
In California, se planteaza sute de varietiati de struguri, insa cele mai importante sapte tipuri sunt
Pozitia fata de ecuator are un rol esential in cultivarea vitei de vie in California, la fel ca altitudinea si latitudinea. Majoritatea podgoriilor din California se afla la 40°N si 33°S latitudine, ceea ce plaseaza statul intr-o zona extrem de sudica in comparatie cu multe alte regiuni viticole ale altor producatori de renume, inclusiv Franta. Ca regim de latitudine, California se aseamana cu zone din Italia precum cele din jurul orasului Napoli sau cea din jurul Madridului in Spania.
Totodata, California se afla pe coasta intr-o regiune cu clima calda spre arida, asemanatoare celei mediteraneene. Cu toate acestea, multe podgorii nu se situeaza direct pe coasta, ci la distanta, fiind plasate practic dupa un lant muntos. In mod normal, aceasta pozitie ar duce la o clima si mai arida, insa California are parte si de un curent oceanic favorabil, numit chiar Curentul Californian, care se simte de-a lungul coastei si este unul rece. Acest curent modereaza clima, iar datorita faptului ca lantul muntos nu este unul compact, aerul rece ajunge si in zona continentala.
Prin urmare, in California se pot cultiva cu succes nu doar soiurile de struguri care prefera un climat cald si arid, ci si cele care iubesc clima mai rece.
Totodata, prezenta lantului muntos face posibila plantarea strugurilor la diverse altitudini, mai multe soiuri de struguri precum Pinot Noir sau Chardonnay pot fi cultivate la altitudini diferite.
Sistemul de clasificare al vinurilor din California este unul hibrid, creat special pentru si in SUA. Conform acestui sistem, vinul poate fi clasificat atat la nivel de stat, cat si de comitat. In California, gasim marea majoritatea a celor 239 de regiuni viticole din SUA.
Regiunile viticole din Statele Unite ale Americii sunt cunoscute sub prescurtarea AVA (American Viticultural Area) si exista momentan 139 de astfel de zone. Acestea sunt regiuni bine delimitate din punct de vedere geografic care au primit oficial o denumire sau clasificare, corespondentul a ceea ce francezii si englezii numesc "appellation".
In America, institutia care acorda aceste statusuri este Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms. Fiecare regiune AVA are caracteristici diferite sub aspect geologic, climatic si ca regim de altitudine, factori care fac ca vinurile fiecarei zone sa aiba calitati distincte.
Pentru ca un vin din California sa poarte o clasificare pe eticheta, 85% din strugurii acelui vin trebuie sa provina din regiunea viticola respectiva.
Unde se situeaza cele mai prolifice zonele viticole din California? Exista cinci zone AVA majore cunoscute si drept zone super AVA.
Aceste zone AVA nu au un caracter la fel de unitar cand vine vorba de terroir sau climat in comparatie cu regiunile viticole de origine protejata din Europa. Cu toate acestea, cele cinci zone sunt legate de standarde de calitate. Astfel, poti avea incredere ca vinurile provenite de aici sunt vinuri bune. Totodata, toate aceste zone se afla sub influenta directa a curentilor reci de pe coasta, lucru care ajuta vitele de vie sa produca struguri de calitate. In multe dintre ele, podgoriile se situeaza la altitudini mai mari, un alt factor benefic vitelor de vie.
Pe Coasta de Nord, unde se afla doua regiuni viticole majore, Napa Valley si Sonoma County, soiurile de struguri cel mai frecvent cultivate sunt Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Syrah si Petite Syrah.
In Napa, cele mai populare soiuri sunt Cabernet Sauvignon si Merlot, dar datorita brizei si a cetei racoroase cauzate de apropierea fata de golful San Pablo, acest teritoriu permite si cultivarea cu succes a strugurilor Pinot Noir si Chardonnay. Cateva zone AVA de renume din Napa sunt:
aflate in zona muntoasa, pe cand in vale intalnim, printre altele, zonele AVA:
Acestea se bucura de o clima mai calda si umeda, lucru care le ajuta sa produca vinuri in stil Bordeaux din struguri Cabernet.
Sonoma este o regiune bine cunoscuta pentru soiurile Pinot si Chardonnay care dau nastere unor vinuri de inalta calitate precum vinurile spumante. Alte soiuri cultivate cu succes in Sonoma sunt Syrah si Sauvignon Blanc.
Mendocino County este una dintre zonele viticole de pe Coasta De Nord cunoscuta pentru varietatile Pinot Noir si Chardonnay. Cateva dintre clasificarile AVA de aici includ:
Mendocino County se bucura de un climat rece care favorizeaza multe soiuri de struguri si de un peisaj spectaculos.
Lake County e o alta zona viticola de pe Coasta De Nord. Aici predomina soiurile Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Sauvignon Blanc, si Tempranillo. Zonele AVA din acest comitat sunt:
Regiunea viticola Lake County este una in dezvoltare, suprafata de podgorie fiind in continua crestere.
Sonoma County este regiunea viticola unde a inceput povestea vinului californian. Cele mai plantate soiuri de aici sunt Chardonnay si Pinot Noir. Cateva clasificari AVA din aceasta regiune sunt:
Sonoma County are parte de clima rece care favorizeaza strugurii Chardonnay si Pinot Noir, dar si de zone cu clima calduroasa, precum Alexander Valley, unde se cultiva cu succes Zinfandel si Cabernet Sauvignon. Sonoma Valley este si o destinatie populara pentru turismul viticol datorita oraselelor sale carismatice care promoveaza vinurile locale.
Aceasta regiune viticola se intinde pe 8 comitate, cuprinde peste 2,5 milioane de acrii de pamant si se caracterizeaza prin relieful sau muntos. Una dintre cele mai cunoscute zone viticole din regiune este El Dorado County. Aici, destinatiile turistice de top sunt Placerville, pentru istoria sa legata de perioada goanei dupa aur (Gold Rush) si Apple Hill pentru vinuri. Pe langa El Dorado, clasificarile AVA din Sierra Foothills cuprind Shenandoah Valley, Fiddletown, Fairplay si North Yuba.
Zona de la poalele muntilor Sierra Nevada beneficiaza de curenti de aer rece veniti din golful San Francisco si de altitudini relativ ridicate. Aceste conditii permit cultivarea mai multor soiuri. Cel mai popular este Zinfandel. Tot aici, sunt si vite de vie de Cabernet si Syrah, dar si diverse varietati de struguri italienesti precum Barbera.
Coasta Centrala este dominata de strugurii Chardonnay. Strugurii Pinot proveniti de aici sunt si ei foarte apreciati. Recent, viticultorii de aici au inceput sa se concentreze si pe alte tipuri de struguri precum Syrah.
Aceasta regiune viticola se intinde intre San Francisco si Los Angeles. Regiunea cuprinde mai multe zone viticole bine-cunoscute. Una dintre ele este San Francisco Bay unde predomina varietatile Cabernet Sauvignon si Pinot Noir si care cuprinde urmatoarele AVA: Santa Cruz Mountains, Livermore Valley si Santa Clara Valley.
Monterey County este o alta zona viticola de pe Coasta Centrala, faimoasa pentru soiurile Pinot Noir, Chardonnay si Merlot. Cele mai importante clase AVA de aici sunt Santa Lucia Highlands, Carmel Valley si Arroyo Seco.
Tot pe Coasta Centrala, gasim si zona San Luis Obispo, situata intre Santa Maria si Paso Robles, zona ce cuprinde doua teritorii importante pentru productia de vin, Edna Valley si Arroyo Grande. Datorita apropierii de Oceanul Pacific, Edna Valley este cea mai rece zona AVA din California. Strugurii predominanti cultivati in San Luis Obispo sunt Pinot Noir, Chardonnay si varietati in stil Rhone.
Santa Barbara County se afla tot pe Coasta Centrala si de aici provin diverse vinuri Syrah, Pinot Noir si Chardonnay. Zonele AVA din acest comitat cuprind Santa Maria Valley, Santa Ynez Valley, Santa Rita Hills. Santa Barbara County se intinde pe o lungime de 50 de mile de la malul oceanului pana in nord. In vestul regiunii se cultiva strugurii Pinot si Chardonnay din care se obtin vinuri in stil Burgundia, iar in est se cultiva strugurii iubitori de caldura, Cabernet si Merlot, din care se fac vinuri stil Bordeaux, in timp ce soiul Syrah e prezent in intreaga regiune.
Coasta De Sud este faimoasa pentru regiunea viticola Temecula, un loc popular si ca destinatie turistica. Aceasta regiune compacta cuprinde peste 40 de crame si se situeaza in apropiere de orasul San Diego. Cel mai faimos soi cultivat aici este Syrah. Zona se bucura de influenta curentilor de aer rece datorita a doua portiuni care despart lantul muntos. Aceasta caracteristica a reliefului, alaturi de altitudinea relativ inalta (457 metri), ajuta viticultura locala.
O alta zona viticola din California care nu se bucura insa de statutul AVA este Central Valley (Valea Centrala). Aceasta excludere se datoreaza pozitiei zonei. Izolata de curentii de aer rece care vin dinspre ocean, valea nu se bucura de aceleasi conditii geografice prielnice viticulturii. Mai mult decat atat, regiunea are o altitudine redusa care nu favorizeaza cresterea strugurilor. Avantajul acestei regiuni este insa acela ca aici se pot cultiva soiuri care nu prefera clima calda si arida. Astfel, Central Valley este foarte productiva in ceea ce priveste strugurii mai putin pretentiosi care sunt de regula folositi in vinurile mai ieftine.
Totusi, exista anumite zone, aflate cu precadere in nordul Central Valley, unde se pot cultiva cu sucess soiuri de struguri de calitate. Una dintre aceste zone este Lodi AVA, situata in nordul vaii San Joaquin, la est de San Francisco Bay. Soiurile de struguri cultivate aici la cel mai inalt standard de calitate sunt Zinfandel si Petite Syrah.
California a inceput sa castige prestigiu si apreciere pe piata internationala initial prin vinurile obtinute dintr-o singura varietate de struguri si nu prin cele de tip cupaj. Cele mai populare astfel de vinuri au fost Chardonnay, Cabernet Sauvignon si Pinot Noir.
In general, vinurile dintr-un singur soi produse in California au un continut ridicat de alcool si o prezenta foarte puternica de note de stejar, in special in Cabernet si Chardonnay.
Cele mai bune vinuri de acest tip se disting prin echilibrul lor.
Astazi, vinurile de tip cupaj sunt si ele comune si merita incercate, mai ales cele in stil Meritage si Bordeaux. Un nou curent in vinificatia californiana propune fabricarea unor vinuri cu un continut mai redus de alcool si o aciditate mai ridicata, vinuri care incep sa fie tot mai apreciate. Acesta era de fapt si stilul de vinificatie care a predominat in stat pana prin anii 70.
Un alt curent relativ recent adoptat in industria vinurilor din California este acela de a crea vinuri cupaj in stil Rhone. Zona de sud a Coastei Centrale este locul unde se obtin cele mai multe vinuri de tip Rhone. Totodata, exista un grup popular printre cunoscatori care promoveaza acest curent, numele sau este Rhone Rangers.
Si vinuri de inspiratie italiana se produc in California, aici existand vite de vie vechi provenite din aceasta tara, de exemplu, vite Sangiovese si Barbera. Cultivarea soiurilor de struguri italienesti nu e o tendinta noua in California. Acestea au devenit populare in anii 80 cand unii dintre viticultorii din acest stat au vrut sa isi diversifice stilul de vinificatie si oferta si sa faca ceva diferit fata de vinul Bordeaux care domina piata.
Vinurile spumante detin de asemenea un loc fruntas, acestea fiind produse in volum mare. Multe crame renumite de sampanie din Franta si-au deschis sedii si in California. Cele mai populare exemple sunt domeniul Cahndon ce apartine de Moet & Chandon, domeniul Carneros detinut de Taittinger si Mumm Napa din Napa Valley, al cramei omonime din Europa.
Daca vrei sa incerci vinuri tipic californiene, pe langa vinurile rosii tari in stil Bordeaux, nu uita de: