Descriere LEYDA Reserva Sauvignon Blanc 2021 DO Valle de Leyda
Vinurile Reserva sunt reprezentative pentru terroir-ul Leyda, cautand mereu sa respecte fructele si identitatea fiecarui soi de struguri. Vinurile provenite de aici sunt directe, proaspete si suculente.
Un Sauvingnon Blanc varietal expresiv si puternic, ce arata caracterul climatului rece din care provine. Un vin pur si onest, cu o mare mineralitate si tipicitate de soi.
- Aspect galben pal cu nuante verzi.
- O mare intensitate aromatica, dezvaluind citrice precum lime si mandarine, sustinute de arome erbacee si cedru.
- Gustul este proaspat, cu aciditate crocanta si un final suculent, citric.
Origine
Clima rece din primavara si vara cauzata de influenta maritima si briza racoroasa dinspre Oceanul Pacific face din Valea Leyda un loc ideal pentru cultivarea soiurilor albe.
- Podgoriile „El Maitén” (situate la 12 km de Oceanul Pacific) si „El Granito” (situate la doar 4 km de ocean).
Strugurii provin dintr-o selectie de diferite parcele cu diferite niveluri de expunere si selectie clonala, sporind astfel complexitatea cupajului final.
- Parcelele „El Maitén” au soluri granitice - ce confera o senzatie vibranta in palat si suculenta; si argila rosie - aduce cremozitate si vascozitate.
- Solurile podgoriei „El Granito” sunt pe terase marine cu granit in profil, oferind vinuri de o intensitate aromatica mai mare, cu guri proaspete si profunzime mare.
- Randament mediu: 12 tone/ha.
Varietal - Sauvignon Blanc.
Clone: Davis 1, 242 si 107.
- Clona 1: ofera structura si cremositate in palat.
- Clone 242: ofera note tropicale de guava si fructul pasiunii, cu un atac larg, amplu si frontal la palat.
- Clona 107: ofera caracteristici erbacee si citrice, cu note de iarba proaspat cosita.
Vinificare
- Struguri recoltati manual in a doua saptamana a lunii martie.
- 50% din struguri dezbroboniti la crama si macerati la temperaturi scazute ,
- Restul de 50% au fost doar presati.
- Must racit la 8° - 10°C si clarificat la 50-70 NTU cu enzime pectice.
- Fermentat in rezervoare de otel inoxidabil la temperatura controlata timp de 18 zile:
- 13 - 13,5 °C la inceputul fermentației, terminand la 16 °C.
- Maturat pe drojdie, cu batonaj saptamanal pentru a spori textura la palat.
- pH: 3,17.
- Aciditate totala g/L: 7,5 g/L.
- Zahar rezidual: 1,9 g/L.