Vinurile din Puglia - Terroir, Soiuri, Traditie si Caracteristici

Intreaga Italie este un adevarat paradis pentru iubitorii si cunoscatorii de vinuri. De la nord pana la sud, tara este marcata de regiuni viticole de prestigiu. Una dintre acestea este regiunea sudica Puglia situata chiar in „tocul cizmei”. Clima unica din aceasta regiune, frumusetea oraselor si a peisajului, apropierea de mare ofera tot atatea motive sa vrei sa vezi, dar si sa degusti vinurile din Puglia. Descopera in acest ghid cele mai renumite vinuri din Puglia si specificul acestei zone viticole. Afla mai multe despre

  • Istoria regiunii  viticole Puglia,
  • Aspectul, terroir-ul si bogatiile zonei,
  • Soiurile de struguri cultivate in Puglia,
  • Vinurile cele mai reprezentative ale Pugliei.

 

Istoria regiunii viticole Puglia

Istoria viticola a Pugliei a inceput cu aproape 3.000 de ani in urma si este strans legata de cea a Greciei. In secolul VIII I. Hr., grecii au colonizat sudul Italiei, inclusiv regiunea Puglia. Unul dintre primele obiceiuri pe care le-au adus cu ei a fost viticultura. Grecii au venit in noua colonie cu diverse soiuri de struguri.

Unele dintre ele, precum Nero di Troia si Negroamaro se cultiva si azi. 

Pe vremea Imperiului Roman, in secolul III I.Hr., regiunea unde se situeaza azi Puglia a cunoscut o mare dezvoltare comerciala odata cu construirea drumului Via Apia care o lega de Roma. Cu aceasta ocazie, comertul cu vinuri a inceput sa infloreasca.

Vinurile din Puglia erau vandute nu doar in Roma, ci in intreg imperiul.

Viticultura a ramas una dintre cele mai prolifice activitati din regiune pana in secolul XIX. Atunci, la fel ca majoritatea tarilor europene, Italia, implicit Puglia, au fost afectate de epidemia de Phylloxera. Aceasta a durat din anii 1860 pana in 1880 si a decimat podgoriile europene. Solutia a fost altoirea vitelor de vie cu specimene aduse din America. Tocmai Puglia a fost prima regiune din Italia unde aceasta practica a adus rezultate. Aici au inceput sa apara primele vinuri dupa criza cauzata de Phylloxera.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Puglia, la fel ca celelalte regiuni din sudul Italiei se afla in declin si saracie. Desi nordul tarii incepea sa se dezvolte din nou, sudul a ramas in urma pana prin anii 1980.

In anii `80, un grup de antreprenori locali au inceput sa investeasca in regiune. Scopul lor principal a fost dezvoltarea turismului. Odata cu acesta, a inceput sa ia din nou avant si productia si comercializarea vinului.

  • Pana prin anii `90, vinurile puternice din Puglia erau folosite de cramele din nordul Italiei pentru a adauga tarie si culoare cupajelor.
  • Acestea se foloseau si in vermouth si in alte vinuri din tara sau alte tari europene.

 

Odata cu cresterea in popularitate a vinurilor din Lumea Noua, soarta viticola a Pugliei a inceput sa se schimbe. Vinurile din tarile sau zonele calduroase cunoscute sub numele de Lumea Noua precum Australia, Chile sau California au inceput sa castige tot mai mult teren. Odata cu ele, si cele din climatul asemanator al Pugliei. 

La finalul anilor `90, regiunea a inceput sa beneficieze si de fonduri europene.

Turismul, dar si industria vinurilor au crescut si mai mult, punand practic Puglia pe harta viticola a Italiei.

Azi, producatorii de vin din Puglia se straduiesc sa redefineasca imaginea viticola a zonei. Ei doresc ca regiunea sa nu mai fie asociata cu vinurile ieftine de masa, ci cu vinuri de calitate superioara produse exclusiv manual. Secole la rand Puglia si-a vandut strugurii cramelor aflate in alte regiuni italienesti sau tarilor straine. Din acest motiv, vinurile locale erau produse din struguri de calitate mai redusa, iar rezultatul era pe masura.

In prezent, regiunea isi recastiga prestigiul si poate concura fara probleme cu nume mari ca Veneto sau Toscana la capitolul vinuri de calitate. Cu toate acestea, o mare parte din productia din nordul Pugliei se vinde in continuare in masa tarilor europene care utilizeaza vinul in cupaje.

Aspectul, terroir-ul si bogatiile zonei

Puglia este una dintre zonele cele mai calduroase ale Italiei. Relieful regiunii este unul predominant plat. Puglia are insa frumusetea ei datorita unor elemente precum maslinii vechi de peste o suta de ani sau cactusii. Vitele de vie fac parte la randul lor din peisajul tipic al zonei. O caracteristica aparte e vechimea lor. Podgoriile din aceasta regiune sunt cultivate inca din antichitate. Aspectul vitelor este unul aparte, intinzandu-se pe suprafete mari ca niste tentacule inchise la culoare.

Aceste vite de vie sunt taiate conform tehnicii traditionale numite „alberello”, cea ce inseamna copac mic in italiana.

Cel mai important oras al regiunii este Bari, care se situeaza in apropierea celor mai mari zone viticole din Puglia.

Clima Pugliei este calduroasa, chiar arida, ceea ce explica vinurile rosii pline si gustoase care provin de aici. Taria acestora ajunge de regula la 15-16% din cauza ca fructele se coc sub soarele puternic. Datorita temperaturilor ridicate, Puglia este ideala si pentru cultivarea graului si este cunoscuta drept „cosul de paine” al tarii.

Totodata, regiunea are deschidere la mare, ceea ce influenteaza pozitiv nu doar clima, temperand zilele calduroase, dar si cresterea strugurilor, implicit gustul vinurilor. Mai ales in sudul regiunii, sub influenta curentilor marii, strugurii se coc diferit, iar vinul este mai echilibrat, proaspat si elegant. Tarmul Pugliei se intinde pe aproximativ 800 de kilometri. Regiunea are deschidere la Marea Ionica si Marea Adriatica, la care au deschidere si invecinatele Grecia, Albania si Croatia. Din aceste tari, Puglia a mostenit si preluat diverse obiceiuri, produse, retete, dar si unele dintre cele mai importante soiuri de struguri.

Solul Pugliei este unul mixt care cuprinde elemente precum nisip, calcar, si roci vulcanice si este bogat in sedimente de fier. Aceste elemente favorizeaza cultivarea vitelor de vie, asigura struguri suculenti si fac din Puglia unul dintre cei mai mari producatori de vin italieni.

Printre zonele viticole cele mai renumite ale Pugliei regasim:

Oraselele cele mai importante de pe harta viticola, dar si turistica a Pugliei sunt Lecce, Salice Salentino, Manduria, Locorotondo si Martina Franca.

Puglia este al doilea cel mai mare producator de vinuri din Italia, la egalitate cu Sicilia.

Puglia produce mai mult vin decat Australia.

O mare parte din acesta se vinde ca vin de masa si nu este imbuteliat in sticla. Puglia asigura circa 70% din productia de vin italian si 10% din vinul european.

  • Suprafata totala de podgorie a regiunii este de 89,000 hectare,
    • ~ 70% situate la campie si 30% la deal.
  • Puglia produce anual aproape 5 milioane hl de vin,
    • ~ 79% vinuri cu statut DOP / DOC.
  • Vinurile rosii si rosé reprezinta 65% din productie, iar cele albe 35%.

 

Soiurile de struguri cultivate in Puglia

Fiind o regiune foarte calduroasa, Puglia se preteaza cel mai bine cultivarii soiurilor de struguri pentru vinuri rosii. Acesti struguri au nevoie de mult soare si temperaturi ridicate pentru a se coace si a isi atinge potentialul aromatic maxim. Regiunea da insa nastere si unor vinuri rosé de calitate. Poti intalni chiar si unele vinuri albe exceptionale, in general produse din soiul Verdeca.

Cele mai populare soiuri de struguri pentru vinuri rosii specifice regiunii Puglia sunt urmatoarele:

 

Primitivo este o clona a soiului Zinfandel. Cele mai renumite zone pentru cultivarea acestuia in Puglia sunt Manduria, considerata zona de bastina pentru Primitivo si regiunea mai ampla a peninsulei Salento. Acest soi de origine croata se cultiva in intreaga regiune si cuprinde mai multe zone cu apelatiune de tip DOC, DOCG si IGT.

Apelatiunea Primitivo Manduria DOC cuprinde zona de sud a provinciilor Brindisi si Taranto, in timp ce Salento IGT, o alta apelatiune renumita, se intinde pe intreaga suprafata a provinciilor Taranto, Lecce si Brindisi.

Primitivo se foloseste atat in vinuri varietale, cat si in cupaje unde contribuie la corpolenta acestora. In general, vinurile obtinute din acest soi sunt cunoscute pentru:

  • Personalitatea lor puternica si rustica,
  • Aromele de gem, continutul ridicat de alcool,
  • Taninii si aciditatea medie.
  • Aromele foarte puternice de fructe coapte precum afine, mure,
    • Dar si cele de lemn dulce, piper, ciocolata neagra, tutun sau scortisoara,

Contribuie la farmecul vinului Primitivo.

Nero de Troia este un soi antic cultivat de milenii in zona marii Mediterane. Se presupune ca acesta provine din Troia, oras antic aflat in zona ocupata azi de Albania. Soiul mai este cunoscut si sub denumirile locale de Uva di Troia sau Sumarello. Vinurile varietale obtinute din acest soi se disting de alte vinuri rosii de Puglia datorita elegantei lor.

  • Nero de Troia ofera arome de violete, prune si pamant.
  • Taninii acestor vinuri sunt mai suavi.
  • Vinul varietal poate fi uneori astringent, motiv pentru care multi producatori aleg sa foloseasca soiul in cupaj.  

 

Negroamaro, al carui nume face referinta la gustul sau amarui si culoarea inchisa, este de asemenea cultivat pe scara larga in provinciile Brindisi, Taranto si Lecce. Acesta este cel mai cultivat soi din Puglia si al saselea din Italia. Unele dintre cele mai bune vinuri Negroamaro sunt produse in Salice Salento. Despre acest soi se presupune ca provine din Grecia.

  • Notele sale distinctive sunt cele de cirese, ierburi aromatice si tutun.
  • Acesti struguri au un continut ridicat de tanini si aciditate mare.
  • Se considera ca vinurile Negroamaro sunt printre cele mai sanatoase din categoria celor rosii datorita continutului ridicat de resveratrol.

 

Puglia detine circa 17% din podgoriile de Sangiovese ale Italiei. Acest soi bine-cunoscut se cultiva mai ales in nordul regiunii. 

Soiul local Susumaniello se cultiva aproape exclusiv in Salice Salento, dar si in Brindisi. Si Susumaniello pare sa provina din Grecia. Din acest soi rar se produc vinuri rosii sau rosé. Acest soi putin cunoscut in afara Italiei a inceput sa redevina popular in secolul XIX.

  • Vinurile Susumaniello au o culoare rubinie profunda si arome de prune si fructe rosii.
  • Vinurile mai rafinate au arome suplimentare de condimente sau ciocolata neagra.
  • Cele rosé au corp lejer, aciditate redusa si arome profunde de merisoare si capsuni. 

.

Alte soiuri reprezentative cultivate in Puglia din care se obtin vinuri rosii, rosé sau albe sunt:

 

Bombino Nero este un soi cu pielite de culoare inchisa. Acesti struguri se coc tarziu si au o aciditate ridicata si un continut mai redus de zaharuri. Din Bombino Nero cramele din Puglia nu produc doar vinuri rosii, ci si roséuri excelente. Vinul cu apelatiune DOCG Castel de Monte Bombino Nero ofera una dintre primele si putinele apelatiuni DOCG dedicate roséurilor.

  • Din Bombino Nero se obtin vinuri lejere cu arome de fructe.
  • Acestea sunt proaspete, suave, puternic colorate si au o aciditate ampla.

Soiul se foloseste atat in vinuri varietale, cat si in cupaj cu soiurile Montepulciano, Negroamaro sau Uva di Troia. Bombino Nero este cultivat aproape exclusiv in Puglia.  

Bombino Bianco este un soi alb din care se produc vinuri cu corp lejer, slabe, cu arome de fructe citrice si flori.

Malvasia Nera este un alt soi pentru vinuri rosii bogate cu arome de fructe negre si aciditate ridicata. Acesta se cultiva in intreaga regiune si se foloseste cu precadere in cupaje.

Montepulciano e un alt soi folosit in vinuri rosii corpolente sau lejere, cu tanini suavi si arome de cirese si ierburi aromatice. Acesta este mai des asociat cu regiunea Abruzzo, responsabila pentru peste 50% din productie. In Puglia intalnim circa 20% din culturile de Montepulciano, mai ales in nord, la granita cu Molise. 

Productia de vinuri albe de Puglia nu este la fel de insemnta in comparatie cu cele rosii, dar Verdeca este un soi remarcabil pentru aceasta nisa. Acesta este unul dintre cele mai rare soiuri pentru vinuri albe. Se cultiva aproape exclusiv in provinciile Bari si Taranto.

Vinurile Verdeca pot avea caracteristici diverse:

  • Unele sunt dominate de note vegetale.
  • Altele sunt mai aromate si incorporeaza si arome de citrice.

Originile soiului s-au pierdut in istorie. Se presupune ca provine din zona mediterana, probabil din Grecia sau Croatia. Acesta se combina deseori cu alte soiuri pentru vinuri albe; Fiano si Bianco d’ Alessano. 

Greco Bianco e un alt soi antic de origine greaca din care se produc vinuri albe dulci sau seci. 

Vinurile cele mai reprezentative ale Pugliei

Pentru mult timp, Puglia a fost asociata cu vinurile de masa, de calitate medie, produse in cantitati considerabile. Statutul regiunii incepe insa sa se schimbe. Cramele din Puglia au inceput in ultimii ani sa se concentreze pe cupaje artizanale de calitate superioara.

Vinurile din Puglia sunt cel mai adesea clasificate drep IGT (vinuri cu indicatie geografica tipica). Aceasta este categoria situata intre vinurile simple de masa (VDT) si vinurile superioare DOC si DOCG.

Sunt aproape 30 de apelatiuni DOC in Puglia si 6 apelatiuni IGT. 

In general, regiunea este recunoscuta pentru vinurile rosii cu corp plin si arome de fructe precum Primitivo si Salice Salentino.

Daca ai incercat vinuri Zinfandel, la acelasi lucru te poti astepta de la Primitivo.

  • Aceste vinuri cu corp plin se remarca prin aromele intense de fructe.
  • Gustul lor poate fi asemanat cu gemul de fructe si fructele uscate.

Salice Salentino este un vin rosu sec cu aciditate redusa si corp robust.

  • Profilul sau aromatic deosebit ofera note de zmeura, prune si condimente. 


Sangiovese, un alt vin rosu comun al Pugliei, se produce din strugurii cu acelasi nume cunoscuti pentru pielitele lor inchise la culoare. Vinurile Sangiovese din Puglia sunt stralucitoare, bogate, cu note intense de fructe bine coapte si tanini matasosi.

Negroamaro este un alt vin specific Pugliei.

  • Acesta are un buchet foarte puternic, corp plin si tanini suavi.
  • Are arome tipice amarui si note erbacee. 

 

Alte vinuri rosii care domina zona sunt Nero di Troia, Montepulciano si Bombino Nero.

La capitolul rosé, cramele opteaza in general pentru vinuri Negroamaro, Susumaniello, Cinsault sau Bombino Nero. Aceste vinuri sunt in general seci, au corp mediu, iar culoare variaza de la roz pal pana la culori puternice asemanatoare cireselor. 

Cele mai populare vinuri albe din Puglia sunt Verdecca, Bombino Bianco, Trebbiano, Greco Bianco si Chardonnay.  Vinurile acestea pot avea arome delicate de fructe citrice si de culoare deshisa sau arome florale si de migdale.

Puglia detine momentan 4 vinuri cu statutul DOCG (de origine controlata si garantata):

  • Primitivo di Manduria Dolce Naturale
  • Castel del Monte Rosso Riserva
  • Castel del Monte Nero di Troia Reserva
  • Castel del Monte Bombino Nero

 

Primitivo di Manduria Dolce Naturale este un vin bazat pe soiul Primitivo din zona Manduria. Acest vin se caracterizeaza prin gustul sau dulce obtinut in mod natural lasand strugurii sa se usuce in vitele de vie. Datorita acestui proces, vinul se poate produce doar in anumiti ani cand conditiile climatice permit strugurilor sa se usuce. Primitivo di Manduria Dolce Naturale este un vin tare cu un volum de minim 16%. Zaharul rezidual este si el in cantitati insemnate, de 80 g/l. Acesta este un vin bogat si complex care prezinta aromele tipice soiului Primitivo.

Soiul Nero de Troia da nastere vinului DOCG Castel del Monte Nero di Troia Reserva. Acesta este unul dintre cele mai elegante vinuri produse din Nero de Troia. Vinul provine din regiunea viticola Castel del Monte. In 2011, acest vin a primit statusul DOCG. Castel del Monte Nero di Troia Reserva are in general un corp plin, aciditate moderata si note de cireste, prune, fructe negre de padure si arome usoare de condimente dulci.

Si vinul Castel del Monte Rosso Riserva se produce preponderent din struguri Nero de Troia in aceeasi zona viticola. Alte soiuri admise in variantele de tip cupaj sunt Montepulciano si Aglianico. Vinul trebuie invechit minim doi ani, dintre care 12 luni in lemn. Castel del Monte Rosso Riserva este un vin rubiniu cu o culoare intensa si profunda. Profilul sau aromatic imbina note de prune, cu mure, condimente si note balsamice. Acest vin este bine structurat, proaspat si are un final lung.

Castel del Monte Bombino Nero este produs din soiul omonim, Bambino Nero. Acest vin rosé este bine structurat si ofera arome de capsuni si zmeura.

Producatori de vin de top din Puglia

Puglia se poate mandri cu un numar impresionant de crame. Conform unor statistici din 2020, peste 11,000 de firme lucreaza in sectorul viticol al Pugliei, dintre care circa 200 sunt crame. Acestea sunt situate in intreaga regiune. In general, cele din nord se orienteaza mai mult spre vinuri de masa, iar cramele din sud, in special cele din Salento, pe vinuri de calitate superioara.

Metodele de vinificatie difera si ele in functie de tipologia vinului:

  • Vinurile de masa sunt produse in tancuri mari de otel inoxidabil, intr-un proces foarte rapid care dureaza doar sase luni de la recoltare.
  • Cele artizanale, in schimb, sunt produse lent, in cantitati mici, iar apoi se pastreaza in butoaie frantuzesti, vase de ciment, damigene de sticla sau amfore.  

 

Cativa dintre cei mai renumiti producatori de vin din Puglia sunt: Gianfranco Fino, Chiaromonte, Cantine Barsento, Carvinea, Masseria Li Veli, Due Palme, Tenute Rubino, Tormaresca, Cantina di Venosa, Tenuta Corallo, Leone de Castris.

Fie ca doresti sa incerci un Susumaniello plin de personalitate, un Primitivo clasic cu note de fructe negre, un elegant Malvasia Nera sau un vin corpolent si bine structurat Negroamaro, Crush isi pune la dispozitie o varietate de vinuri savuroase din Puglia. 

Alla nostra / alla tua!

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile