Cabernet Franc - Soiul de Struguri, Regiuni si Stiluri de Vinificatie

Cabernet Franc este soiul cu una dintre cele mai puternice influente in istoria vinului. Acest vechi soi a dat nastere altor tipuri de struguri precum Cabernet Sauvignon fara de care cultura vinului nu ar fi aceeasi. La randul sau, Cabernet Franc ofera niste vinuri versatile si de calitate, iar expresiile sale sunt la fel de diferite precum zonele in care se poate cultiva. Mai mult de atat, Cabernet Franc se regaseste in unele dintre cele mai scumpe vinuri din lume. Citeste acest ghid cuprinzator despre Cabernet Franc si afla mai multe despre: 

 

Originile si istoria soiului 

Cabernet Franc este un soi pentru vinuri rosii care face parte din familia Cabernet. Acesta pare sa fie un soi foarte vechi. Originile sale exacte raman insa necunoscute.

Teoria cea mai raspandita despre originea Cabernet Franc este ca acesta provine din regiunea Bordeaux.

Cu toate acestea, alte teorii sustin ca acest soi provine dintr-o alta regiune viticola franceza, Valea Loire. Exista si o a treia teorie care sustine ca soiul ar proveni de fapt din Tara Bascilor, regiune aflata in prezent in Spania.

Cabernet Franc a inceput sa devina popular in Franta de abia in secolul XVIII, odata cu raspandirea sa in, dar si in afara regiunii Bordeaux. Aici, Cabernet Franc a fost folosit timp de secole in popularele vinuri de tip cupaj. 

Ce spun dovezile istorice despre Cabernet Franc? 

Cele mai vechi izvoare istorice in care este mentionat soiul Cabernet Franc dateaza din secolul XVII. In acestea, soiul se numea Breton sau Bouchet, iar despre el se stia ca este prezent in Bordeaux. Aceasta este zona in care Cabernet Franc a luat avant odata cu folosirea sa in cupaje. Unul dintre soiurile care il acompaniaza cel mai des a fost inca de la inceput inruditul Cabernet Sauvignon.

Cu toate ca cel din urma este mai popular in prezent, la inceput, Cabernet Franc era soiul dominant pentru blendurile din Bordeaux.

Cabernet Franc a dat nastere soiului Cabernet Sauvignon undeva la mijlocul secolului XVII. Acesta a rezultat dintr-o incrucisare, iar prima zona in care a fost identificat a fost Bordeaux, in Franta.

Tot rivalitatea cu Cabernet Sauvignon este cea care a tinut oarecum ascuns soiul Cabernet Franc pentru mult timp. Initial, viticultorii nu faceau diferenta intre Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon. De abia prin secolul XVIII, Cabernet Franc a inceput sa fie recunoscut si tratat ca un soi de struguri separat de Cabernet Sauvignon, ruda sa apropiata. 

Cabernet Franc nu a avut parte de o lunga perioada de glorie. Viticultorii de abia ce ii descopereau calitatile cand Cabernet Sauvignon a inceput sa ii ia locul. Asta se petrecea in secolele XVIII – XIX cand viticultorii din Bordeaux creau tot mai multe cupaje. Ei au realizat ca pielitele goase ale soiului Cabernet Sauvignon si perioada tarzie de recoltare se pretau mai bine climei regiunii. Astfel, au inceput sa cultive mai mult Cabernet Sauvignon, iar Cabernet Franc s-a transformat din soi dominant in soi de suport in vinurile de tip cupaj. 

Cu toate acestea, in aceeasi perioada, pe la finalul secolului XVIII, Cabernet Franc a inceput sa se extinda si dincolo de hotarele regiunii Bordeaux.

Prima zona viticola care s-a grabit sa adopte acest soi a fost Valea Loire.

Aici, Cabernet Franc a avut o dezvoltare exceptionala datorita climei mai reci si a solului calcaros. Tot aceasta a fost si regiunea care a pus in evidenta particularitatile unice ale soiului utilizandu-l pe cont propriu in vinuri varietale. Povestea Cabernet Franc nu ar fi fost probabil aceeasi fara cardinal Richelieu. El a fost cel care a adus primii butasi de vie de Cabernet Franc in Vale Loire si i-a plantat in apropierea manastirii Bourgueil unde vitele de vie erau ingrijite de un alt preot pe nume Breton. Datorita lui, soiul s-a mai raspandit si sub acest nume. 

Tot in secolele XVIII - XIX, Cabernet Franc a produs urmasii de care se poate mandri si in ziua de azi. Prin incrucisarea cu Cabernet Sauvignon, a aparut Carménère, un soi de struguri rosii foarte apreciat in intreaga lume. 

La inceputul si pe parcursul secolului XX,  Cabernet Franc isi recastiga treptat drepturile in Bordeaux. Cramele se reindreapta spre acest soi in dorinta de a crea vinuri tot mai complexe si elegante. Cabernet Franc este din nou apreciat in podgorie si crama pentru calitatile sale unice precum eleganta si profilul aromatic pe care le poate atribui vinului de tip cupaj. Tot mai multe crame de renume folosesc din nou acest soi in combinatie cu popularele Merlot si Cabernet Sauvignon. Astfel, Cabernet Franc isi recapata statutul bine-meritat.

Una dintre cramele care au jucat un rol cheie in a-i reda soiului faima pierduta a fost Château Cheval Blanc din Saint-Émilion. Aceasta crama de renume mondial a decis sa faca din Cabernet Franc un element central in reteta vinurilor sale. 

In paralel cu aceste evenimente favorabile din tara de bastina, Cabernet Franc incepea sa atraga tot mai multa atentie si in Lumea Noua. Statele Unite a fost una dintre primele tari care a imbratisat soiul si l-a valorificat. Clima variata din SUA, dar si preferintele consumatorilor au contribuit la succesul soiului. Cabernet Franc s-a raspandit usor in California unde a intalnit microclimate prielnice, dar si in alte state cum ar fi New York si Washington. Vinificatorii americani au inteles rapid potentialul acestor struguri de a reda caracteristici diferite de terroir si a oferi vinuri exceptionale.

Statele Unite continua sa fie si in prezent unul dintre cei mai mari producatori de Cabernet Franc din lume. 

Cabernet Franc in prezent 

In ultimii ani, Cabernet Franc a captat tot mai mult interesul consumatorilor si al producatorilor de vin. Eleganta, versatilitatea si capacitatea acestui soi de a transmite terror-ul zonei sunt in continuare apreciate. Cramele de pretutindeni exploateaza prin diverse tehnici aceste atuuri, creand atat vinuri traditionale, cat si inovative din Cabernet Franc.

In prezent, Cabernet Franc este un soi cu adevarat global cultivat in mai toate zonele viticole din lume, din Franta pana in SUA, Chile, Argentina Africa de Sud, si pe la noi.

Datorita schimbarilor climatice din ultimii ani, Cabernet Franc a inceput sa fie cultivat cu succes si in tari cu clima mai rece precum Germania, Anglia si chiar si tarile scandinave. In aceste zone cu terroir-uri unice, Cabernet Franc isi demonstreaza adaptabilitatea si ofera vinuri cu personalitati distinctive. 

Alte tendinte moderne care au impact asupra vitelor de vie Cabernet Franc, si nu numai, sunt practicile sustenabile. Tot mai multe crame incearca sa produca vinuri Cabernet Franc organice folosind tehnici biodinamice. Utilizarea cat mai redusa a substantelor chimice in podgorie e esentiala pentru a crea aceste vinuri si a proteja in acelasi timp mediul.

Pe langa beneficiile de mediu, astfel de practici ofera si o expresie mai sincera a terroir-ului in vinurile Cabernet Franc, lasand natura sa isi faca treaba singura. 

Importanta soiului Cabernet Franc in industria vinului

Vinurile Cabernet Franc se disting prin eleganta si aromele lor foarte puternice. Datorita contributiei sale la crearea unor vinuri rosii de tip cupaj pline de savoare si personalitate, acest soi este foarte apreciat in intreaga lume.

  • In cupaje Cabernet Franc ofera vinului structura, complexitate, si mai presus de toate, arome puternice si diversificate.
  • Folosit pe cont propriu in vinuri varietale, Cabernet Franc scoate la iveala o personalitate atragatoare, remarcandu-se prin tanini rafinati si printr-o varietate de arome care cuprind, printre altele, note erbacee, de fructe rosii sau condimente.

Datorita versatilitatii si capacitatii sale de a transmite cu fidelitate caracteristicile terrori-ului de provenienta, Cabernet Franc este un soi apreciat deopotriva de vinificatori si consumatori. 

Totodata, Cabernet Franc este parintele unora dintre cele mai populare soiuri pentru vinuri rosii din lume, si anume, Cabernet Sauvignon, Merlot si Carménère.

De la acesta, cele trei soiuri mostenesc note lejere de menta sau ardei verde. 

Unde se cultiva Cabernet Franc

Acest soi este unul robust, de incredere, care poate oferi vinuri de calitate in diverse zone geografice si tipuri de clima. 

Cabernet Franc se bucura de cea mai mare popularitate si raspandire in tara sa nativa, Franta. Acolo, se cultiva pe o suprafata de peste 30,000 de hectare. Soiul ramane in continuare unul dintre cele mai populare pentru regiunea sa de bastina, Bordeaux, unde se cultiva in special in zonele viticole de pe Malul Drept, de exemplu in Pomerol.

Pe Malul Drept, Cabernet Franc este al doilea cel mai plantat soi de struguri pentru vinuri rosii.

Pe langa Bordeaux, tot in Franta, Cabernet Franc se cultiva pe arii extinse si in Valea Loire

  • Italia este urmatorul producator de Cabernet Franc, cu o suprafata totala de podgorie de aproape 6,000 de hectare. 

Cabernet Franc este un soi popular si in afara Europei unde este folosit deseori in cupaj cu Merlot sau Cabernet Sauvignon. Prin urmare, Cabernet Franc se planteaza intr-o multime de zone din Lumea Noua unde gasim aceste doua soiuri inrudite. 

  • In Statele Unite, intalnim Cabernet Franc pe arii extinse in California. In total, soiul se cultiva pe aproximativ 2,200 de hectare.
  • Chile este al patrulea cultivator si producator de Cabernet Franc din lume, avand aproximativ 1,500 de hectare de podgorii acoperite de acest soi.
  • In Argentina, regasim soiul in regiunea viticola Mendoza.
  • In Africa de Sud, Cabernet Franc a fost introdus in anii 1980 si se cultiva in diverse zone viticole cum ar fi Stellenbosch, Swartland, Worcester sau Paarl.
  • Cabernet Franc este prezent si in clima rece din Canada, in British Columbia sau Niagara Peninsula. 

Cabernet Franc in podgorie

Cabernet Franc se poate adapta usor la diverse tipuri de sol si clima, insa pentru a asigura o productie de calitate, e nevoie de efort si atentie in gestionarea sa. Cabernet Franc se simte cel mai bine in solurile bine drenate. Acestea ii permit sa ajunga usor la substantele nutritive de care are nevoie.

Cei mai buni struguri Cabernet Franc cresc pe soluri care contin calcar, argila si pietris in cantitati echilibrate.

Aceste elemente permit fructelor sa dezvolte arome complexe si intense pentru a crea un vin bine structurat. 

Pentru o recolta de calitate, este nevoie ca vita de vie sa fie atent ingrijita si ca taierile periodice sa se aplice riguros. Cu ajutorul lor, vita de vie creste echilibrat si calitatea, dar si cantitatea strugurilor poate fi imbunatatita. Totodata, strugurii pot fi expusi in mod optim la soare prin eliminarea unora dintre frunze. 

Momentul recoltarii strugurilor trebuie si el ales cu atentie. Pe masura ce strugurii se coc, trebuie testati. Nivelul de zahar, aroma, aciditatea sunt doar cateva dintre elementele care trebuie verificate pentru a sti cand se pot culege strugurii. Acestia trebuie recoltati in momentul in care aromele si gradul de maturare al fructului se afla in echilibru perfect. In raport cu alte soiuri precum Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc tinde sa se coaca mai repede. 

Stiluri de vinificatie si profil aromatic

Marea diversitate a vinurilor Cabernet Franc se datoreaza stilurilor diverse de vinificatie pe care cramele le pot intrebuinta in functie de caracteristicile recoltei.

  • In general, vinurile Cabernet Franc din zonele cu clima calduroasa precum California sau Toscana au corp plin si arome de fructe inchise la culoare sau uscate.
  • Cele din zone reci au un corp mai lejer si arome de fructe de padure.
  • In zone cu clima moderata, precum Bordeaux, sunt prezente si notele vegetale.
    • Tot in aceasta zona, regasim vinuri Cabernet Franc de inalta calitate si cu un bun potential de invechire.

 

Desi vinurile de tip cupaj Cabernet Franc din Bordeaux sunt un punct de referenta pentru acest soi, nu in toate zonele din Franta el se vinifica dupa acest stil. De exemplu, din cauza climei mai racoroase, vinul Cabernet Franc din Valea Loire este mai lejer. Tot aici gasim si vinuri Cabernet Franc varietale. 

Vinurile Cabernet Franc din Lumea Noua pot fi cupaje sau vinuri varietale. De multe ori, acestea au un corp mai plin datorita climei calduroase din tari precum SUA si Chile.  

  • Ca nivel de aciditate, datorita caracteristicilor sale naturale, Cabernet Franc este un vin foarte acid.
    • Aciditatea sa este proaspata si vivace.
  • In ceea ce priveste corpul, acesta este in general mediu, spre corpolent.
  • Nivelul de tanini este de asemenea mediu.
    • Taninii din Cabernet Franc se disting printr-o structura ferma.
  • Ca volum de alcool, Cabernet Franc poate varia intre 11.5% si 13.5%.

Stilul predominant de vinificatie pentru Cabernet Franc este sec. 

Culoarea acestor vinuri este de obicei usor mai deschisa decat cea a vinurilor obtinute din Merlot sau Cabernet Sauvignon. Acest lucru se datoreaza pielitelor mai subtiri ale strugurilor. Cu toate acestea, in functie de stilul de vinificatie, soiul poate produce si vinuri cu nuante foarte intense. 

Cabernet Franc devine mai bun cu trecerea timpului, perfectionandu-si buchetul.

  • Vinurile mai putin corpolente pot fi lasate la invechit intre 2 si 5 ani.
  • Cele cu corp plin, pot invechi frumos timp de 5-10 ani.
  • Vinurile de calitate superioara pot fi pastrate si mai mult timp. 

In ansamblu, Cabernet Franc este un vin greu de categorisit din cauza stilurilor diferite de vinificatie la care se preteaza. Pentru a sti la ce sa te astepti de la un Cabernet Franc in functie de originea sa, descopera in continuare stilurile de vinificatie ale diferitelor tari. 

Franta - Bordeaux

Clima si terroir-ul zonei Bordeaux ofera mediul perfect pentru Cabernet Franc. Zona este influentata de curentii Oceanului Atlantic si prezenta estuarului Gironde care au ca rezultat o clima moderata.

Prin urmare, strugurii se pot coace lent, iar vinul va fi unul echilibrat si bine structurat.  

Vinurile Cabernet Franc din Bordeaux sunt de regula cupaje in care se regasesc si Merlot sau Cabernet Sauvignon. Nu exista foarte multe vinuri Cabernet Franc varietale in regiunea de bastina a acestui soi. Avantajele sale in vinurile de tip cupaj se reflecta in buchetul vinului. Acesta va avea note florale intense. Cabernet Franc mai contribuie la blend si cu aciditatea sa ridicata si finetea pe care nu o poti regasi in multe alte soiuri de struguri rosii. 

Unele dintre cele mai populare vinuri Cabernet Franc de Bordeaux provin de pe Malul Drept, din Pomerol sau Saint-Émilion. Soiul este prezent si pe Malul Stang in zone viticole de renume cum ar fi Médoc

  • Aceste vinuri au caracteristici aparte precum un corp mai plin, un continut ridicat de tanini si un potential excelent de invechire.
  • Printre notele cel mai des intalnite ale vinurilor Cabernet Franc de Bordeaux se numara fructe rosii, piper, cassis si note subtile de flori.

Cramele din Bordeaux invechesc deseori vinul in butoaie de stejar. Deci, poti sa gasesti si aceste note si alte arome specifice vinurilor pastrate in butoaie in sticlele de Cabernet Franc de aici.

Desi stilul predilect de vinificatie pentru vinurile Cabernet Franc de Bordeaux este cupajul, soiul se foloseste in cazuri mai rare si in vin varietal

Franta - Valea Loire

Chiar daca, istoric vorbind, Bordeaux este leaganul soiului Cabernet Franc, acesta si-a dezvaluit potentialul real in Valea Loire unde continua sa fie un soi dominant.

Aceasta este zona in care se gasesc cele mai pure expresii ale vinului Cabernet Franc. 

Valea Loire are o clima mai racoroasa care favorizeaza vita de vie de Cabernet Franc. In afara de factorul climatic, solul cu un continut ridicat de calcar contribuie la randul sau la cultivarea vitelor de Cabernet Franc. Influenta raului Loire se simte si ea. Toti acesti factori de mediu ajuta la obtinerea unor vinuri cu arome unice si o aciditate vibranta

  • Vinurile Cabernet Franc din Valea Loire sunt mai putin corpolente si un continut mai redus de tanini.
  • Buchetul lor cuprinde fructe rosii, flori, dar si note vegetale.

Cea mai cunoscuta zona cu apelatiune protejata din Valea Loire pentru productia de Cabernet Franc este Chinon AOC.

Vinurile din aceasta apelatiune se disting prin note puternice de zmeura proaspata, capsuni, ardei rosu sau ardei iute de tip jalapeño, cirese, oregano, note erbacee, violete si rosii. Aceste vinuri se mai remarca si printr-o aciditate ridicata si prin mineralitate. 

Alte zone cu apelatiune protejata din Valea Loire unde se produc vinuri Cabernet Franc remarcabile sunt Bourgueil si Saumur-Champigny

O categorie aparte de vinuri Cabernet Franc din Valea Loire sunt cele spumante. Aceste vinuri dulci si proaspete demonstreaza marea versatilitate a soiului. 

Alte regiuni din Franta 

Cabernet Franc a fost imbratisat si de alte regiuni franceze. De exemplu, in sudul tarii, in apelatiunile Bergerac si Cahors se produc vinuri Cabernet Franc distinctive. In cea din urma, Cabernet Franc se foloseste deseori in combinatie cu Malbec pentru a conferi mai multa finite blendului. In Bergerac, zona invecinata a regiunii Bordeaux, soiul se foloseste de asemenea in blenduri pentru a acorda prospetime si o structura mai buna. 

O alta zona in care intalnim vinuri Cabernet Franc deosebite este Languedoc-Roussillon. Clima mediteraneeana a acestei regiuni face ca strugurii de Cabernet Franc sa aiba tanini foarte puternici, arome intense de fructe de padure proaspete si note erbacee. 

Italia

Fiind al doilea producator de Cabernet Franc din lume, Italia ofera niste vinuri exceptionale din acest soi. Regiunea viticola cu cea mai mare productie de Cabernet Franc este Friuli-Venezia Giulia, o provincie situata in nordul tarii. Solul mineral din aceasta regiune si climatul mai racoros sustin dezvoltarea armonioasa a strugurilor Cabernet Franc si productia unor vinuri elegante, aromate, cu arome florale si de fructi rosii, precum si o aciditate vibranta. Cu toate acestea, cele mai cunoscute vinuri Cabernet Franc provin din Toscana. Aceste vinuri de calitate superioara sunt incadrate intr-o clasa aparte numita Super Toscane

Bolgheri DOC este una dintre clasificarile in care se regasesc multe vinuri Cabernet Franc de exceptie.

Ele se caracterizeaza prin arome bogate de fructe bine coapte. Printre acestea intalnim cirese negre sau mure. Note de cacao, ardei iute, pamant sau piele sunt de asemenea prezente in aceasta zona in care strugurii au parte de clima calda. 

Vinurile Cabernet Franc din Toscana se remarca si prin arome de condimente, un continut ridicat de alcool, echilibrat de tanini moderati si un corp mediu. Cabernet Franc de origine toscana este un vin foarte bun pentru colectie. El invecheste frumos lungi perioade de timp. Se pastraeza adesea in butoaie de stejar francez pentru a isi imbogati buchetul si corpul. 

SUA

California este statul american cu cea mai insemnata productie de Cabernet Franc. Soiul este cultivat in mai toate zonele viticole din acest stat. Ca stil de vinificatie, este destul de rar intalnit pe cont propriu, fiind preferata metoda cupajului. 

Unele dintre cele mai bune vinuri Cabernet Franc din California se produc in zona viticola Sierra Foothills aflata la baza muntilor Sierra Nevada. Vinurile de aici se ramarca prin opulenta lor si aromele intense de fucte datorate climei calduroase si a expunerii indelungate a strugurilor la soare. Majoritatea vinurilor Cabernet Franc produse in Sierra Foothills au arome puternice de capsuni, zmeura, menta, sau ardei jalapeño. Din cauza ca sunt pastrate in butoaie de stajer, dezvolta si note specific de lemn, ciocolata sau condimente. Nivelul de alcool al acestor vinuri e unul mai ridicat. 

Sonoma County, o alta zona viticola importanta din California, este un alt producator major de Cabernet Franc. Si aici, soiul se foloseste cel mai des in cupaj pentru a spori finitea si aromele vinului. 

In regiunea Finger Lakes din statul New York, Cabernet Franc se foloseste in ultima vreme cu precadere in vinuri varietale. Vinurile acestea au un farmec aparte datorita notelor vegetale si de fructe rosii.  

Chile 

Chile este o tara promitatoare cand vine vorba despre inovatie in domeniul vinurilor. In ultimii ani, Chile s-a remarcat tot mai des ca un producator de vinuri de calitate. Recent, cramele de aici au inceput sa se concentreze si pe vinuri Cabernet Franc varietale. Pana nu demult, soiul se folosea in cupaje in stil Bordeaux. 

Clima din Chile premite crearea unor vinuri Cabernet Franc aparte. Pe de o parte, tara are parte de vreme destul de calduroasa. Este insa situate la ocean, care are o influenta majora asupra prospetimii si elegantei vinului. Curentii reci care vin dinspre Oceanul Pacific influenteaza podgoriile aflate in zona muntilor Anzi si au ca rezultat vinuri mai proaspete si fine. Strugurii cultivati mai departe de ocean au note mai puternice de fructe datorita climei mai calduroase. 

Unele dintre cele mai apreciate stiluri de Cabernet Franc din Chile il reprezinta cel din Valea Colchagua. Vinurile Cabernet Franc de aici au arome indraznete de ardei verde, cirese negre sau ciocolata. Se remarca si printr-o aciditate ridicata si arome specific stejarului pe final. Gustul este in general dominat de fructe suculente de padure. Taninii acestor vinuri sunt moderati si foarte bine definiti. 

Vinuri de tip cupaj vs. vinuri varietale 

Desi traditia Cabernet Franc este aceea de a folosi soiul ca suport in cupaje, vinurile varietale, adica acelea create doar din Cabernet Franc, devin tot mai populare. Cramele din diverse zone opteaza pentru acest stil care poate oferi rezultate exceptionale.

Folosit pe cont propriu, Cabernet Franc poate oglindi mai bine trasaturile terroir-ului decat in cupaje.

Pentru a sublinia terrorir-ul lor, unii vinificatori folosesc in vinurile varietale doar strugurii atent selectionati din zone specifice ale podgoriei cultivate separat. Vinurile varietale Cabernet Franc au o personalitate unica, sunt complexe, captivante si demonstreaza marea diversitate a soiului. 

Acestea sunt tot mai populare in diferse tari din Lumea Noua. Poti intalni vinuri varietale de calitate in New York, in provincia canadiana Ontario sau in Mendoza, Argentina. In aceste zone de inalta altitudine, strugurii dobandesc arome proaspete de flori tipice vinurilor din Valea Loire si au totodata corpolenta specifica vinului de Bordeaux.

In paralel, vinurile Cabernet Franc de tip cupaj continua sa se bucure de popularitate.

Vinificatorii experimenteaza si in acest domeniu creand cupaje cu proportii tot mai mari de Cabernet Franc. Soiul redevine azi unul dominant si nu cu rol de suport. Poti intalni cupaje cu diferite procente de Cabernet Franc, de la 10% pana la 50% sau mai mult. Cupajul ramane in continuare stilul preferat de vinificatie pentru Cabernet Franc pentru multe crame de traditie si renume mondial, in special in Europa. 

Tehnici de vinificatie 

O tendinta tot mai populara este aceea de a vinifica in mod cat mai natural Cabernet Franc. Asta inseamna o interventie minima asupra fermentatiei strugurilor si a celorlalte procese de vinificatie.

Unele crame folosesc insa in continuare diverse tehnici pentru a optimiza productia de vin, printre care:

  • fermentatia la temperature controlate,
  • maceratia pe perioade indelungate de timp
  • sau utilizarea diferitelor tipuri de drojdii.

Prin aceste tehnici, vinul poate dobandi aromele si textura dorite, de exemplu:

  • Fermentatia la temperaturi mai ridicate, intre 25-30°C, asigura un vin cu continut mai mare de tanini si corp mai plin.
  • Fermentatia strugurilor la temperaturi mai reduse, intre 22-25°C, ajuta la conservarea aromelor de fructe si confera vinului un caracter vibrant. 

Mediul in care se pastreaza vinul este si el important si poate influenta personalitatea sa.

Vinurile Cabernet Franc tinute in butoaie de stejar vor fi mai complexe datorita aromelor suplimentare pe care le dezvolta in acest mediu, precum cele de lemn. Totodata, aceste vinuri beneficiaza si de mai multa expunere la oxigen.

In schimb, vinul tinut in cuve de inox are arome mai puternice de fructe pentru ca nu preia note suplimentare si nu se expune la oxigen.

Exista si vinuri Cabernet Franc care se pastreaza in vase de ciment. In acest mediu neutru, vinul isi scoate la iveala caracteristicile si atuurile naturale. 

Cabernet Franc invecheste deseori pentru a deveni mai complex.

Vinurile invechite devin mai suave, iar taninii lor mai echilibrati. Cea mai populara metoda de a invechi vinurile Cabernet Franc este butoiul de stejar, fie american sau francez. Aromele secundare pe care le poate dezvolta vinul pastrat in butoaie de lemn includ paine parjita, piele, tutun, pamant sau cedru. Lasat la maturat perioade mai lungi de timp, de la 12 luni pana la un an si jumatate, vinul se matureaza treptat, iar aromele isi gasesc echilibrul ideal. 

Nu toate stilurile de vinificatie sunt insa compatibile cu perioade lungi de invechire.

Unele vinuri Cabernet Franc sunt menite sa fie consumate la scurt timp dupa ce au fost imbuteliate. In felul acesta, isi pastreaza prospetimea si caracterul vibrant. 

Profilul aromatic al vinului Cabernet Franc

Despre Cabernet Franc se poate afirma cu tarie ca este un soi versatil. Acesta poate oferi gursturi diverse in functie de zona unde se cultiva strugurii si caracteristicile terroir-ului respectiv. De la vinuri cu o mare aciditate si arome puternice de fructe rosii, pana la vinuri cu corp plin si arome de fructe uscate, poti intalni diverse sortimente de Cabernet Franc. 

In general, in palat, acest vin este unul foarte savuros si acid.

Printre fructele rosii care compun profilul aromatic Cabernet Franc intalnim zmeura, coacazele rosii sau capsunele. Cu ajutorul acestor note, se contureaza profilul proaspat si vibrant al vinului.

  • Cabernet Franc din zonele mai reci se caracterizeaza preponderent prin note de fructe rosii.
  • In zonele cu clima mai calda, buchetul vinului contine mai degraba arome de fructe negre precum cirese negre sau mure. 

 

Note vegetale sau de pamant sunt si ele prezente, alaturi de notele picante de ardei iute sau arome de ardei verde. Printre notele erbacee sau vegetale se numara si cele de rozmarin, plante aromatice, frunze de tutun, cimbru, violete sau frunze de ceai negru.

Acestea sunt aromele esentiale care diferentiaza Cabernet Franc de alte vinuri rosii.

Notele erbacee tipice soiului se datoreaza unor compusi aromatici pe care strugurii ii secreta in mod natural numiti pirazine, compusi ce se regasesc si in soiul inrudit Cabernet Sauvignon. Aceste substante apar automat in pielitele strugurilor fiind create ca un mecansim natural de protectie impotriva bolilor vitei de vie. Totodata, ele sunt responsabile pentru versatilitatea soiului permitandu-i sa creasca usor in diferite conditii climatice. 

La nivel olfactiv, vinul Cabernet Franc se distinge prin aceleasi arome erbacee si de ardei verde. Poate avea si arome de fructe rosii, flori sau chiar de grafit. Buchetul vinurilor din tarile reci include si note de violete, pe cand cel din tarile calduroase ofera note mai puternice de fructe uscate si ardei iute. 

Vinurile Cabernet Franc sunt destul de bogate in tanini, insa se situeaza sub nivelul altor vinuri rosii precum inruditul Cabernet Sauvignon. Nivelul de tanini variaza in functie de zona de cultivare, vinurile din zone calde avand mai multi tanini, iar cele din zone mai reci, un continut mai redus de tanini.

Cum se serveste Cabernet Franc

Cea mai buna temperature la care poti servi Cabernet Franc este intre 15 si 20°C, deci vinul nu trebuie sa petreaca mult timp la rece. La aceste temperaturi, buchetul vinului se deschide, iar nivelul de alcool nu se simte prea puternic, deci nu eclipseaza gustul. 

Orice pahar de vin rosu poate fi folosit pentru acest vin, important este ca acesta sa ii permita vinului sa respire si sa isi elibereze potentialul aromatic.

Cabernet Franc nu are nevoie sa fie lasat prea mult timp la decantare, in special daca vinul are un corp mai lejer. Doar vinurile cu corp plin, cum ar fi cele din Bordeaux sau Toscana, trebuie decantate circa 30 de minute. 

Cateva vinuri Cabernet Franc de referinta din portofoliul nostru:

Franta - Bordeaux

  • Château Cheval Blanc Saint Emilion Premier Grand Cru Classé A
    • Un vin super premium in care Cabernet Franc joaca un rol esential.
    • Cupaj ~ 43% Cabernet Franc, 55% Merlot, 2% Cabernet Sauvignon.
    • Maturat in butoaie 100% noi de stejar francez pentru 17-18 luni.
    • Gusturile tipice grozavului Cabernet Franc, pe care doar cele mai mari vinuri din Bordeaux le pot oferi, nuante florale deosebit de subtile, postgustul nesfarsit si remarcabil de proaspat.
    • Vinul este bogat, compact si matasos la mijloc.

 

  • VIEUX Chateau Certan Grand Vin POMEROL
    • Un alt super premium, dar de aceasta data Cabernet Franc joaca un rol secundar bine definit.
    • Vinul este produs in principal din cele mai vechi vite de vie ale podgoriei (~50 ani).
    • Cupaj 78 % Merlot, 15% Cabernet Franc si 7% Cabernet Sauvignon.
    • Cabernet Franc atent selectionat ce arata o eleganta ca de dantela, fiind in acelas timp complex, aromat si foarte lung la gust.

 

  • Château LASSEGUE Saint-Emilion Grand Cru
    • Cupaj 55% Merlot, 35% Cabernet Franc si 10% Cabernet Sauvignon.
    • Cabernet Franc bogat, aromat, Merlot dens si concentrat provenit din vita de vie veche, si nota de Cabernet Sauvignon.
    • Maturat 12 luni, 70% in butoaie de stejar francez noi.
    • Proaspat si concentrat, bine echilibrat, armonios si plin de clasicism in cel mai bun sens.
      • Un vin care este in acelasi timp puternic si elegant.

 

  • Les Fillottes Pomerol AOC
    • Cupaj 85% Merlot, 15% Cabernet Franc.
    • Provine din vita de vie batrana cultivata pe soluri de argila si pietris.
    • Maturat pentru 18 luni in baric.
    • Cu potential de invechire de +10 ani.

 

  • Château dARMAILHAC AOC Pauillac Grand Cru Classé
  • Cupaj in stil Bordeaux Mal Stang: 59% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 8% Cabernet Franc si 3% Petit Verdot.
  • Maturat 17 luni in butoaie de stejar francez 50% noi.
  • Vinul a fost gandit pentru a fi un vin de Bordeaux cu un stil ceva mai usor, consumabil mai timpuriu, ce sa exprime caracterul Pauillac amplu, cu o buna concentrare de arome si texturi suple.

 

  • Château Puygueraud AOC Francs Côtes de Bordeaux
    • Un "entry level Bordeaux" de valoare buna.
    • Cupaj 75% Merlot, 20% Cabernet Franc, 5% Malbec.
    • Macerat in cuve de beton si otel inoxidabil si maturat 12-16 luni in baricuri 30% noi.
    • Taninurile sunt suple, vinul are o structura eleganta.
    • Argila puternica ii confera vinului putere, robustete, dar si eleganta si complexitatea specifica Cabernet.
    • Condimentele apar spre sfarsitul degustarii, facand intregul mai complex.
    • Este considerat un vin de pastrat, in timp capata note de prune, piele si vanilie.

 

  • Franc 6, un monosepaj Cabernet Franc interesant si de valoare buna.
    • Mai de vara, nebaricat, lejer, proaspat si fructat.

 

Italia - Toscana

 

Prezent in cupaje super premium din lumea noua.

 

Romania

Cele mai elocvente expresii pe care le avem sunt cele de la cramele Balla Geza si Catleya.

BALLA GEZA, DOC Minis Maderat (Arad):

 

CATLEYA, DOC Mehedinti Corcova:

 

Pentru final cateve expresii frumoase din Ungaria, foarte apreciat soiul de catre vecinii nostri vestici.

Varietale:

 

Cupaje in stil Bordeaux:

  • Crama DUZSI TAMAS - Gorogszo, Cupaj premium Cabernet Franc - Cabernet Sauvignon.
  • SAUSKA Cuvee 7, un vin usor, dar semnificativ, armonios si atractiv.
  • KISS GABOR Rouge PDO Villany, cupaj Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot.
  • GERE Attila KOPAR Cuvee, Villany PDO, cupaj premium 50% Cabernet Franc cu Merlot si Cabernet Sauvignon.

 

  • Un cupaj ceva mai inedit PDO Pannonhalma - Tricollis Rosu.
    • 65% Cabernet Franc, 20% Merlot, 15% Pinot Noir
    • Un vin rosu moale in care Cabernet Franc si Merlot sunt dominante, completate usor cu Pinot Noir.
    • Corpolenta medie, taninuri moi, un cupaj frumos si usor baubil.

 

Cupaje Bikaver (Sange de Taur):

 

Si pentru final un cupaj dulce interesant din Eger pentru iubitorii acestui stil:

  • THUMMERER Trefli Cuvee, Blauburger, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Turán.

 

Cheers!

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile